"HUDUTLARIMIZI BELİRLEDİK, EDİRNE PEYNİRİNİ KORUYORUZ"
Toplantıda konuşan ETSO Başkanı Sezai Irmak, Edirne Beyaz Peyniri’nin coğrafi işaret tescilinin önemine değinerek, "Göreve geldiğimde bir takım sıkıntılar gördük. Hudutlarımızı belirlememiz gerekiyordu. Daha önce coğrafi işarette sınırlama olmadığı için 12 İstanbul firması Edirne peyniri adıyla patent almıştı. Bu durumu düzelttik. Artık sadece Edirne’de üretilen peynirin üzerine ‘Edirne Peyniri’ yazılabilecek. Bunun dışında kullanım büyük cezalarla karşılaşacaktır." dedi.
Başkan Irmak, Edirne peynirinin tarihi önemini de vurgulayarak, "1930 yılında Atatürk Edirne’de bir toplantı yaparak peynirciliği teşvik etmiştir. Bu teşvikle başlayan üretim, 1839’lardan itibaren bir kültürel mirasa dönüşmüştür. Ezine peyniri ön plana çıksa da Edirne peynirimiz kalite açısından çok üstün. Ancak hayvancılığın azalması ve ahır besiciliğinin artması, peynircilikte de sıkıntılara yol açtı. Kaliteli peynir üretimi kaliteli süte bağlıdır. Bu nedenle süt üretiminde de standartları yükseltmeliyiz." ifadelerini kullandı.
"AB"YE BAŞVURU YAPILDI"
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Danışmanı Huriye Özenel, peynirin ticari değerinin korunması ve artırılması için yapılan çalışmaları aktardı. Özenel, “Analizlerimizi aldık, saha çalışmasını tamamladık. Avrupa Birliği’ne başvurumuzu yaptık. Amacımız, Edirne Beyaz Peyniri’nin hem ulusal hem de uluslararası alanda hak ettiği değeri görmesini sağlamak. Buradaki ticari anlamda payımızı almak istiyoruz” dedi.
"TESCİLLİ PEYNİRİMİZ YÜRÜRLÜKTE "
Sezai Irmak, 13 Mayıs 2024’te yürürlüğe giren tüzükle birlikte Edirne Beyaz Peyniri’nin ilk tescilli peynir olduğunu belirtti. “Bu andan itibaren Edirne dışında üretilen hiçbir peynir Edirne Peyniri adıyla satışa sunulamayacak. Tescille birlikte hem peynirimizi koruyacak hem de değerinin kaybolmasını engelleyeceğiz.” diye konuştu.
Toplantıda, peynir üreticilerinin süreçle ilgili soruları yanıtlandı ve coğrafi işaretin getirdiği avantajlar ile sorumluluklar detaylı bir şekilde ele alındı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu girişimi, bölgenin peynir üretimindeki yerini güçlendirme hedefinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Bülent Sarıçiçek