EDİRNE’NİN GALATA KULESİ OLACAK

Saat Kulesi, kentin kurulduğu günden bu yana tüm dönemlerini sergileyecek, en üstünde de seyir alanı olacak bir esere dönüşecek.

EDİRNE’NİN GALATA KULESİ OLACAK

Saat Kulesi, kentin kurulduğu günden bu yana tüm dönemlerini sergileyecek, en üstünde de seyir alanı olacak bir esere dönüşecek.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Kasım 2021 Pazartesi 06:16
EDİRNE’NİN GALATA KULESİ OLACAK

Edirne Kalesi’nin Surları üzerine yapılan Saat Kulesi olarak bildiğimiz ama son yıllarda Makedon Kulesi olarak adlandırılan kule, yeniden düzenlenerek kentteki müzelere bir yenisi daha eklenecek. Kulenin en üstünde ise seyir alanı oluşturularak kentin dört bir yanını gören güzel bir alan oluşturulacak.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Makedon Kulesi’nin kent tarihini en iyi şekilde yansıtan bir müze olarak hizmet vermeye hazırlandığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Makedon kulesi Edirne’nin tarihini en iyi şekilde yansıtan müze olarak Edirne’nin turizmine hizmet verecek. Edirne demek Roma kenti demek. Edirne demek Bizans’ında kenti demek. Edirne Osmanlı kenti, aynı zamanda Cumhuriyet kenti. Makedon Kulesi’nin en çarpıcı özelliği burada çıkacak ortaya. O kuleyi tabanından başlayacağız. Roma dönemini de yansıtacak, Bizans dönemini de, Osmanlı dönemini de Cumhuriyet dönemini de yansıtacak. En üst katında Edirne’nin bütün güzelliklerini seyredebileceğimiz teras katıyla beraber Edirne’nin turizmine katkı sağlayacak bir mekan haline dönecek. Bunlar beraber çalışmamızın eseridir. Aşkla heyecanla çalışmaya devam ettikçe yapacağımız çalışmalar asla ve asla bitmez.”

KULENİN ÇEVRESİ AÇILAMAMIŞTI

Saat Kulesi önceki dönem Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi döneminde etrafının tamamen açılması istenmişti. Dönemin Maliye Bakanı Edirneli Kemal Unakıtan’da bu konuda destek sözü vermişti. BU alandaki İl Özel İdaresine İl Özel İdaresi’ne ait binanın, belediyeye ait binanın ve birkaç özel binanın kamulaştırılarak yıkılmasıyla geniş bir alan oluşturuması gündeme gelmiş ama ne yazık ki siyasi çekişmeler nedeniyle proje hayata geçirilememişti.

SAAT KULESİ’NİN TARİHİ

Roma Kralı Hadrianus tarafından kurulan Hadrianopolis'i çevreleyen surların dört köşesindeki kulelerdendir. Edirne Valilerinden Hacı İzzet Paşa'nın kule üstüne yaptırdığı ahşap katlar ve koydurduğu saatler sonrasında burası (1866-1867) Saat Kulesi olarak anılmıştır. Buradaki saat uzun süre Millet Saati olarak da adlandırılmıştır. Kenti çevreleyen surların kulelerinden günümüze gelen tek yapı olan Makedonya Kulesi ve çevresi, yapılan kazı sonrası 'Kentsel Arkeoloji Parkı' olarak hizmete açılmıştır.

KULENİN ÜST KISMI DEPREMDEN DİNAMİTLE YIKILDI

Saat Kulesi’nin ahşap olan üst kısmı 1894 yılında yıkıldı ve yerine taş ile tuğla kullanılarak yeni bir kule yapıldı. Saat Kulesi’nin en üst kısmı 1953 yılında gerçekleşen depremde hasar gördü. Yapılan incelemenin ardından bu saat kulesinin yıkılması kararı alındı. Tarihçi Oral Onur’un anlatımına göre, buradaki saat çıkartılarak yağlandı ve sandıklara konulduktan sonra Edirne Belediyesi’ne teslim edildi. Ardından da saat kulesinin zarar gören bölgesi dinamitle havaya uçuruldu.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.