EDİRNE’YE YATIRIM YAĞACAK!

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Edirne’ye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Edirne halkına birçok müjde verdi. Edirne’nin güzelliğine güzellik katacak olan ‘3 Nehir 1 Şehir’ projesinin 2022 yılında tamamlanacağını belirten Bakan Kurum, Meriç’teki kirliliğin son bulması için de birçok çalışma yaptıklarını ifade etti. Edirne’nin tarihi güzelliklerini ön plana çıkaracak projeler gerçekleştireceklerini de söyleyen Bakan Kurum; bu kapsamda Kaleiçi’ndeki tarihi konakların restore edileceğini, Karanfiloğlu Caddesi’nde ‘Sokak Sağlıklaştırma’ çalışmalarının gerçekleştirileceğini ve Saros Körfezi’nde atıl halde bulunan sosyal tesislerin ihya edileceğinin müjdesini verdi. Projelerin ve çalışmaların artarak devam edeceğini vurgulayan Bakan Kurum, “Amacımız, hedefimiz; Edirne'mizi daha güçlü, daha yaşanabilir, bölgesinde lider bir şehir haline getirmektir.” dedi.

EDİRNE’YE YATIRIM YAĞACAK!

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Edirne’ye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Edirne halkına birçok müjde verdi. Edirne’nin güzelliğine güzellik katacak olan ‘3 Nehir 1 Şehir’ projesinin 2022 yılında tamamlanacağını belirten Bakan Kurum, Meriç’teki kirliliğin son bulması için de birçok çalışma yaptıklarını ifade etti. Edirne’nin tarihi güzelliklerini ön plana çıkaracak projeler gerçekleştireceklerini de söyleyen Bakan Kurum; bu kapsamda Kaleiçi’ndeki tarihi konakların restore edileceğini, Karanfiloğlu Caddesi’nde ‘Sokak Sağlıklaştırma’ çalışmalarının gerçekleştirileceğini ve Saros Körfezi’nde atıl halde bulunan sosyal tesislerin ihya edileceğinin müjdesini verdi. Projelerin ve çalışmaların artarak devam edeceğini vurgulayan Bakan Kurum, “Amacımız, hedefimiz; Edirne'mizi daha güçlü, daha yaşanabilir, bölgesinde lider bir şehir haline getirmektir.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Mart 2021 Perşembe 06:05
EDİRNE’YE YATIRIM YAĞACAK!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dün Edirne’ye gelerek bir dizi ziyarette bulundu. İlk olarak Edirne Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Kurum, ardından kentteki protokol üyeleriyle değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Sonrasında Edirne Valiliği bahçesinde basın toplantısı düzenleyen Bakan Kurum, Edirne’ye yapılacak pek çok proje hakkında bilgiler verdi. Gerçekleştirilecek projelerden biri olan 3 Nehir 1 Şehir proje alanını yerinde inceleyen Bakan Kurum; AK Parti Edirne İl Başkanlığını ziyaret ettikten sonra Havsa ve Keşan ilçelerini de ziyaret etti.

“EDİRNE’YE 16 MİLYAR TL’LİK YATIRIM YAPILDI”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Edirne’nin çok önemli bir şehir olduğunu; kentin tarihi dokusuna ve doğal güzelliklerine nasıl katkıda bulunulabileceği yönünde istişarelerde bulunduklarını söyleyerek, “Kadim değerlerimizi koruyacak, Edirne'mizin doğal güzelliklerini bir üst noktaya taşıyacak güçlü Edirne, güçlü Türkiye anlayışıyla kararlarımızı almaya özen gösterdik. Edirne'de yoğun bir faaliyet içerisindeyiz. Projelerimizi hep birlikte istişare ettik. Bu çerçevede de çok önemli kararlar aldık. Bugüne değin Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Edirne'mize birçok alanda 16 milyar liralık yatırım yapıldı. Yeni yatırımlarımızı da yaparak Edirne'mizi daha yaşanabilir, daha güçlü ve bölgesinde lider bir şehir haline getirecek adımlar atmaya devam ediyoruz.” dedi.

“3 NEHİR 1 ŞEHİR PROJESİ EDİRNE’NİN GÜZELLİĞİNE GÜZELLİK KATACAK”

Meriç Nehri’nin kenarında gerçekleştirilecek olan ‘3 Nehir 1 Şehir’ projesini çok önemsediklerini belirten ve proje hakkında detaylı bilgiler veren Bakan Kurum, “Proje kapsamında; Meriç Nehri güzergahı üzerinde tam 30 kilometre bisiklet yolunun içinde barındırıldığı, nehrin hem sağında hem de solunda yürüyüş yollarının olduğu, ekolojik dokuya zarar vermemek adına 3 tane ekolojik köprümüzün olduğu; gençlerimizin, kadınlarımızın, çocuklarımızın, Edirne’ye gelen 5,5 milyon ziyaretçimizin gezip vakit geçirebileceği, Meriç Nehri’ne ve oradaki tarihi güzelliklere sahip çıkacağımız bir çevre düzenlemesi ve bir millet bahçesini Edirne’mize kazandırıyoruz. 100 bin metrekarelik alan içerisinde 7 gün 24 saat yaşayabilecek ve hem Edirnelilerin hem de Edirne’ye gelen ziyaretçilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir projeyi yürütüyoruz. Bakanlığımız bu projeyi TOKİ Başkanlığı eliyle inşa edecek. Yaklaşık 50 milyon TL bedelli olan projeye bu yıl içerisinde başlayıp, 2022 yılı içerisinde Edirne ve ülkemize kazandırmış olacağız. Projenin diğer kısmında da arşimed tribünleri ve yapılacak barajla beraber yeşil enerji elde edeceğiz. Valiliğimizin yürüteceği bu kısımda da yaklaşık 5 bin hanenin elektriği karşılanacak. Bu çerçevede çok önemli, hem çevreyi koruyacak, hem Edirne'mizin doğal güzelliğine değer katacak bir projeyi Edirne'ye kazandırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

“MERİÇ’TEKİ KİRLİLİK SON BULACAK”

Atık su arıtma problemiyle ilgili yapılan projenin yüzde 70 seviyelerine geldiğini ve yıl sonu itibariyle tamamlanacağını dile getiren Bakan Kurum, “Şehrimizde Meriç'in kirliliğine de sebebiyet veren Atık Su Arıtma problemimiz var. Bu kapsamda İller Bankası Genel Müdürlüğümüz, Belediyemizle bir proje yürütüyor. Finansmanını İller Bankamızın sağladığı proje yüzde 70 seviyesine geldi. İnşallah bu yıl sonu itibariyle de hizmete açacağız ve Edirne'mizdeki 82 milyonluk yatırım bedeli olan ve 2033 yılına kadar Edirne'ye hizmet verecek projemizi tamamlamış olacağız. Böylece Edirne'nin tamamının atık sularını arıtarak Meriç Nehri'ndeki kirliliğe de son vermiş olacağız.” şeklinde konuştu.  

“ALTYAPI İŞİ YÜZDE 40 SEVİYESİNE GELDİ”

Kentte sürdürülen altyapı çalışmalarından da bahseden Bakan Kurum, “Her yağışta, selde maalesef sular altında kalıyordu ve ulusala da gündem olan bir şehrimizdi. Buradaki altyapı problemlerini de çözmek amacıyla çok önemli bir projeyi yürütüyoruz. Hem içme suyu, hem kanalizasyon hem de yağmur suyu projelerini içeren altyapı işimiz var. Bu kapsamda iş yüzde 40 seviyesine geldi. İller Bankası Genel Müdürlüğümüz yine belediyemiz ile birlikte yürütüyor. Bittiğinde inşallah Edirne'mizin çevresel altyapı problemlerinin tamamının çözülmüş olduğu, inşallah hiçbir selde sular altında kalmadığı altyapı inşasını tamamlamış olacağız. Yine bu kapsamda asbestli içme suyu borularının tamamını yeniliyoruz. Bu kapsamda vatandaşımız daha sağlıklı polietilen borulardan içme suyu temini gerçekleştirmiş olacaklar.” ifadelerine yer verdi.  

“ERGENE’Yİ KİRLETEN 36 TESİSE KAPATMA CEZASI VERİLDİ”

Ergene Havzası’nda 2 yılda 3 bin 447 denetim gerçekleştirdiklerini ve toplamda 36 tesise kapatma cezası verildiğini belirten Bakan Kurum, “Diğer taraftan da Meriç Nehri'nin kirliliğiyle ilgili bir süreci de yürütüyoruz. Meriç'i besleyen en önemli nehirlerden biri de Ergene Nehri. Ergene Havzası'nda son 2 yılda 3 bin 447 denetim gerçekleştirdik ve bu denetimler kapsamında 24 milyon idari ceza uygulandı. Denetimlerimiz aralıksız sürdürülmektedir. Bu kapsamda da 36 tesise kapatma cezası verilmiştir. Fiilen Ergene'mizi hem de Meriç'imizi koruyacak o doğal güzelliğiyle birlikte gelecek nesillere bırakacağımız adımlarımızı da kararlı şekilde atmaya devam ediyoruz.” dedi.

“KARANFİLOĞLU CADDESİ SAĞLIKLAŞTIRILACAK”

Edirne'deki tarihi güzellikleri gün yüzüne çıkaracak projelerle ilgili de önemli kararlar alındığını vurgulayan Bakan Kurum, “Edirne Merkezde Karanfiloğlu Caddemiz var. Vatandaşlarımızın, gelen turistimizin yoğun olarak kullandığı bu caddede 6 milyon liralık bir sokak sağlıklaştırma projesi gerçekleştiriyoruz. Sokağa bakan bütün binaların cephelerinin iyileştirildiği, o tabela kirliliğinin ortadan kaldırıldığı, cephelerin o tarihi silüetimize zarar vermeyecek şekilde yenilendiği o projeyi Valiliğimiz ve İller Bankası Genel Müdürlüğümüz birlikte yürütecek. Bu kapsamında 3 milyonu hibe, 3 milyon lira da kredi desteği olmak üzere inşallah Karanfiloğlu Caddemizi aslına uygun, tarihimize uygun şekilde yenilemiş olacağız.” şeklinde konuştu.

“TARİHİ KONAKLAR RESTORE EDİLECEK”

Bakan Kurum, Kaleiçi’ndeki tarihi konakların tarihine uygun şekilde restore edileceğini söyleyerek, “Yine çok önemsediğimiz Kaleiçi mevkii var. Orada 579 tane tescilli tarihi konağımız var. Bu tarihi konaklarımızın 86 tanesi metruk ya da yıkılmak üzere. Bu konaklarımızı vatandaşlarımızla da görüşerek, TOKİ Başkanlığımız eliyle ilk önce 86 konaktan başlamak üzere bir kentsel yenileme, restorasyon projesi yürüteceğiz ve bu konakları tarihine uygun bir şekilde restore edeceğiz. Bu restorasyon akabinde vatandaşlarımız ister kendileri, isterse TOKİ Başkanlığı ile anlaşmak suretiyle buraları şehrimizin turizmine katkı sağlayacak şekilde kazandırmış olacağız. Bu 579 tarihi eseri inşallah etaplar halinde tarihimize uygun yenilemek suretiyle şehrimizin tarihi dokusunu ortaya çıkaracağız.” ifadelerini kullandı.

“TOKİ KONUTU TALEPLERİNİ DEĞERLENDİRDİK”

TOKİ konutlarıyla ilgili gelen talepleri değerlendirdiklerini de belirten Bakan Kurum, “TOKİ Başkanlığı eliyle Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı 50 ve 100 bin sosyal konut projesi kapsamında projeleri yürütüyoruz. Biliyorsunuz 1 milyon konuta ulaştık. İnşallah en yakın zamanda da konutların anahtar teslimlerini Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla gerçekleştirmiş olacağız. Edirne'mize de bugüne kadar, yapacağımız konutlarla birlikte 1,2 milyar değerinde yaklaşık 6 bin 217 konut, bu konutları besleyen ticari üniteler, sosyal donatılar, camileri, eğitim alanlarıyla birlikte, konut stoğunu yine alt gelir vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak talepleri karşıladık. Bugün de gerek Havsa, gerek diğer ilçelerimizden gelen talepleri değerlendirdik. Gelen talepler doğrultusunda alt gelir vatandaşlarımızın ev sahibi olmalarını sağlamak suretiyle bu projelerimizi gerçekleştiriyor olacağız.” diye konuştu.  

“SAROS KÖRFEZİ’NDEKİ SOSYAL TESİSLER İHYA EDİLECEK”

Saros Körfezi’nde sahil kısmında bulunan 9 alanı Özel İdare’ye tahsis edeceklerini ve söz konusu alanlardaki atıl sosyal tesislerin ihya edileceğini vurgulayan Bakan Kurum, “Saros Körfezimiz Edirne'mizin çok önemli bir değeri. Bu körfezimizde sahil kısmındaki 9 tane alanı Özel İdare'ye tahsis ediyoruz. Özel İdaremizle birlikte buradaki atıl sosyal tesisleri ihya edecek, vatandaşımızın gittiği zaman hem denizimizden, hem körfezimizden, hem de oradaki doğal güzelliklerden en iyi şekilde faydalanabileceği bir düzenleme projesi gerçekleştireceğiz. Valiliğimiz koordinasyonunu yapacak. Bu kapsamda vatandaşlarımız Saros körfezine gittiğinde oradaki ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, gerekse oradaki altyapının iyileştirileceği bir projeyi de Edirne'mize kazandırmış olacağız.” şeklinde konuştu.  

“HEDEFİMİZ; DAHA GÜÇLÜ, DAHA YAŞANABİLİR EDİRNE”

Edirne’nin daha güçlü ve daha yaşanabilir olması için projeler gerçekleştirmeye devam edeceklerini belirten Bakan Kurum, “Edirne’deki tüm belediyelerimizin taleplerini dinledik. Bu taleplerle beraber Edirne’de vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşam sürebilmesi adına atılması gereken adımları atmaya gayret gösterdik. Amacımız, hedefimiz Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 2023 yılında Edirne'mizi daha güçlü, daha yaşanabilir bir Edirne yapmaktır. Bu anlayışla projelerimizi devam ettireceğiz.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.