EDİZ ÜN: “TARIMDA İTHALAT PATLADI, ÜRETİCİ YALNIZ BIRAKILDI”

TÜİK verilerine göre 2025’in ilk yarısında tarım ürünleri ithalatı yüzde 32 artarken, ihracat yalnızca yüzde 2 yükseldi. Edirne Milletvekili Ediz Ün, “Tarım desteklenmedi, ithalatçılar kazandı” dedi.

EDİZ ÜN: “TARIMDA İTHALAT PATLADI, ÜRETİCİ YALNIZ BIRAKILDI”

TÜİK verilerine göre 2025’in ilk yarısında tarım ürünleri ithalatı yüzde 32 artarken, ihracat yalnızca yüzde 2 yükseldi. Edirne Milletvekili Ediz Ün, “Tarım desteklenmedi, ithalatçılar kazandı” dedi.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
04 Ağustos 2025 Pazartesi 00:00
EDİZ ÜN: “TARIMDA İTHALAT PATLADI, ÜRETİCİ YALNIZ BIRAKILDI”

Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye’nin 2025 yılı ilk yarısına ait tarım dış ticaret verilerini değerlendirerek, sektördeki yapısal sorunlara dikkat çekti. Ün, dış ticaret verilerinin AKP iktidarının tarım politikalarının başarısızlığını bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayarak, "Bu yılın ilk yarısında bir tarım ürünü sattık, iki tarım ürünü aldık. Bu tablo tarımın desteklenmediğini, faizcilerin ise kollandığını gösteriyor" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı dış ticaret verilerine göre, 2025 yılının ilk altı ayında tarım ürünleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 2 artarak 3,9 milyar dolara ulaşırken, tarım ürünleri ithalatı yüzde 32 artışla 7,3 milyar dolara çıktı. Ortaya çıkan 3,4 milyar dolarlık dış ticaret açığı, Türkiye'nin tarımda üretim yerine ithalata bağımlı hale getirildiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Ediz Ün, bu dengesizliğin temel nedeninin tarıma yeterli desteğin verilmemesi olduğunu belirtti: “Tarım sektörüne aktarılması gereken kaynaklar, yüksek faiz ödemeleri için kullanıldı. Sonuç ise çiftçinin değil, ithalatçıların kazandığı bir tablo oldu.”

Ün’ün verdiği bilgilere göre, AKP'nin iktidarda olduğu son 23 yılda tarım dış ticaretinde 62 milyar dolarlık açık oluştu. Bu dönemde 102 milyar dolarlık ihracata karşılık 164 milyar dolarlık tarım ürünü ithal edildi. “AKP o kadar ithalatı seviyor ki 23 yılın sadece birinde dış ticarette fazla verdik, diğer tüm yıllarda ithalat fazlası verdik. Bu veriler, yandaşları zengin etme politikasının çiftçiyi yok sayarak yürütüldüğünün açık göstergesidir” diye konuştu.

Ün, Türkiye’nin tarımda artık bir yol ayrımında olduğunu ve dışa bağımlılığın sürdürülemez boyutlara ulaştığını belirtti. “AKP döneminde tarımsal ihracatın ithalatı karşılama oranı yalnızca yüzde 62 oldu. Bu oran bile Türkiye’nin kendi kendine yetme kapasitesinin nasıl eridiğini anlatmaya yeter. AKP’li bakanlar hiçbir zaman ‘tarımda ihracatçıyız’ demez, hep ‘tarım ve gıdada ihracatçıyız’ diyerek kelime oyunlarıyla gerçekleri gizlerler. Çünkü ne yazık ki gerçeği onlar da biliyor: Bu ülkede üretici değil ithalatçı kazanıyor” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.