Erkıran, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uygulamaya koyduğu MESEM (Mesleki Eğitim Merkezleri) sistemi üzerinden çocuk emeğinin sistematik biçimde sömürüldüğünü ifade etti.
Gülsüm Erkıran, MESEM’lerin çocukları örgün eğitimden kopararak işyerlerinde ağır koşullar altında çalışmaya zorladığını belirterek, bu uygulamanın çocukların eğitim hakkını gasp ettiğini vurguladı. MEB’in verilerine göre 505 bin çocuğun MESEM kapsamında çalıştırıldığını hatırlatan Erkıran, bu çocuklardan 14’ünün yaşamını yitirdiğini, yüzlercesinin yaralandığını açıkladı.
Anayasa’nın 41. ve 50. maddelerine dikkat çeken Erkıran, çocukların korunmasının devletin temel görevleri arasında yer aldığını vurguladı. Ancak mevcut iktidarın tarikatlarla iş birliği içinde çocukları ideolojik kuşatma altına aldığını, ekonomik çıkarlar uğruna da sermayeye ucuz iş gücü sağladığını dile getirdi. “Milli Eğitim Bakanlığı, artık bir eğitim kurumu değil, adeta çocuk işçi bulma kurumu gibi çalışıyor” dedi.
1.5 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUK EĞİTİM DIŞINDA
2023 yılında 759 bin olan kayıtlı çocuk işçi sayısının 2024’te 869 bine çıktığını söyleyen Erkıran, kayıt dışı çalışanlarla birlikte bu sayının en az 2 milyona ulaştığını belirtti. Ayrıca 1 milyon 584 bin çocuğun hala eğitim dışında olduğuna dikkat çekti.
Eğitim-İş Edirne Şubesi’nin açıklamasında, çocukların eşit, bilimsel, laik ve parasız eğitim alma hakkına vurgu yapıldı. Erkıran, MESEM gibi projelerin sonlandırılması, çocuk işçiliğine karşı bağımsız denetimlerin yapılması ve sorumluların yargılanması gerektiğini belirtti. Erkıran, “Çocuklarımızı sömüren bu düzene sessiz kalmayacağız.Halkımızdan ve kamuoyundan bu konuda destek bekliyoruz" dedi.
Gözde Kabasakal