ENGELLİ HAKLARINA DESTEK ÇAĞRISI

10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla, Edirne’deki engelli dernekleri ortak basın açıklaması yaptı.

ENGELLİ HAKLARINA DESTEK ÇAĞRISI

10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla, Edirne’deki engelli dernekleri ortak basın açıklaması yaptı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Mayıs 2024 Perşembe 00:00
ENGELLİ HAKLARINA DESTEK ÇAĞRISI

Engelli dernekleri adına  İl Engelli Meclis Başkanı ve Edirne Kent Konseyi Engelli Çalışma Grubu Sözcüsü Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Sivrikaya Tokgöz’ün Polis Parkında okuduğu açıklamada engelli haklarına destek çağrısı yapılarak, hakların korunması ve adalet konusuna işaret edildi.

Tokgöz açıklamasında, engelli bireylerin haklarının korunması ve desteklenmesi için toplumun duyarlılığını artırmak amacıyla bir çağrıda bulunduklarını ifade ederek “engelli bireyler, toplumun önemli bir parçasıdır ve onların haklarına saygı duyulması, insan haklarına olan inancımızın bir göstergesidir. Ancak, birçok engelli birey, hala temel haklarına yönelik ihlaller yaşamakta ve ayrımcı tutumlara maruz kalmaya devem ettiğinden bir defa daha toplum olarak, üzerimize düşen sorumlulukları hatırlatmak ihtiyacı duyuyoruz. Engelli bireylerin sosyal, ekonomik ve kültürel haklarına saygı duymak için daha fazla çaba sarf edilmeli ve onlara eşit fırsatlar sunulmalıdır. Yaşanan sorunlara çözüm bulmak için, her seviyede politika yapıcılar, yerel yönetimler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları işbirliği yapmalıdır. Bu nedenle, engellilik alanında savunuculuk yapan Sivil Toplum Örgütleri olarak çağrımız, engelli haklarının korunması, erişilebilirlik standartlarının artırılması, eğitim ve istihdam fırsatlarının genişletilmesi, toplumsal farkındalığın artırılmasıdır. Engelli bireylerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürülebilmesi için devlet ve toplum olarak hepimize düşen ortak görevler olduğu bilinciyle engelli bireyleri hayatın her alanına ve sürecine dâhil etmek, desteklemek ve teşvik etmek, ihtiyaç duydukları hizmetleri en etkin ve hızlı bir şekilde sunmak, onların sorunlarını önceleyip çözmek, hizmet sunum mekanizmalarını buna uygun hale getirmek ve sosyal hayata katılımlarında destek olmak için birlikte çalışmayı talep ediyoruz. Bu yaklaşım doğrultusunda yaşantımızın her alanı eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık bakış açısı ile düzenlenmelidir” dedi.

“YAŞAMAK, HER ŞEYE  RAĞMEN GÜZEL”

Nilüfer Sivrikaya Tokgöz'ün ardından görüşlerini açıklayan Mübessel Yolalmaz, çocukluğu ve okul dönemlerinin şimdiye göre daha güzel olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

 “Yine yeniden bir engeller haftasına geldik. Yıllar yılları kovalıyor ama bizde dertler de bitmek bilmiyor. Mesela ben 4 yaşından beri yani 44 yıldan bu yana engelliyim. Benim çocukluğum okul dönemlerim ve gençlik yıllarım güzel geçti. Önüme çıkan zorluklarla başa çıkmayı başardıysam önce ailemin sonra çevremdeki insanların sayesinde oldu. O yıllarda insanlar yardımsever, merhametli ve acımasız değildi. İnsanlar ve çevrede yapılan yapılar, yollar, kaldırımlar, engeller arkadaşların yaşamlarını daha zorlamaya başladı. Evlerine ve iş dünyalarına kapanmaya başladılar. Artık evlerden çıkmanın, sosyalleşmenin zamanı geldi. Yaşamak, bütün zorluklara rağmen çok güzel. Kimse bize altın tepside bir hayat vaat etmiyor. O yüzden bizler savaşarak, söke söke alacağız yaşam hakkımızı. Normal insanlar gelecek nesillere iyi ve güzel bir dünya bırakalım, çocuklarımız daha rahat yaşasınlar diye uğraşıyorlar. Bizler de gelecek nesilde engelli olarak yaşamak zorunda olacak kardeşlerimize engelsiz bir dünya bırakmak için taşın altına elimizi koyalım. Birlikten kuvvet doğar. Şimdi zincirlerimizi kırma vakti geldi. O zaman yaşamın her alanında sokaklarda, AVM'lerde tiyatrolarda, sinemalarda, konserlerde, çarşıda, pazarda olma vakti. Biz dışarı çıkmazsak, derdimizi anlatmazsak hiçbir sorun çözülmez. Dertler anlattıkça çözülür yoksa sadece yılda iki kere gazetelerde fotoğraflarımız ve sitem yazılarımız çıkar, sonra da raflarda yerini alır. Bizler artık yılda iki kere haber kaynağı olmak istemiyoruz. Çözüm odaklı ve yaşanabilir bir dünya istiyoruz. Engelsiz bir dünya ve mutlu engelli nesil için el ele, gönül gönüle olma zamanı”

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.