ER MEYDANI'NDA 660. RANDEVU

660. Tarihi Kırkpınar Güreşleri resmi açılış töreninin dün yapıldı. Bugün Başpehlivanlar Er Meydanında ter dökmeye başlıyor. Kovid-19 salgını nedeniyle bir yıl ara verilen güreşlere 2 bin 160 pehlivan katıldı. Törende konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Geçen seneden eksik kalan Kırkpınar’ı bu sene daha coşkulu bir şekilde yaşayacağız. Yaradan tüm pehlivanlara güç kuvvet versin inşallah” dedi. Başkan Recep Gürkan, “Biz bu memleket sevdasıyla, Mustafa kemal Atatürk’ün bize emanet etiği bu ata topraklarında daha nice güreşler görecek ve evlatlarımıza emanet edeceğiz” dedi.

ER MEYDANI'NDA 660. RANDEVU

660. Tarihi Kırkpınar Güreşleri resmi açılış töreninin dün yapıldı. Bugün Başpehlivanlar Er Meydanında ter dökmeye başlıyor. Kovid-19 salgını nedeniyle bir yıl ara verilen güreşlere 2 bin 160 pehlivan katıldı. Törende konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Geçen seneden eksik kalan Kırkpınar’ı bu sene daha coşkulu bir şekilde yaşayacağız. Yaradan tüm pehlivanlara güç kuvvet versin inşallah” dedi. Başkan Recep Gürkan, “Biz bu memleket sevdasıyla, Mustafa kemal Atatürk’ün bize emanet etiği bu ata topraklarında daha nice güreşler görecek ve evlatlarımıza emanet edeceğiz” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Temmuz 2021 Cumartesi 06:23
ER MEYDANI'NDA 660. RANDEVU

660. Tarihi Kırkpınar Güreşleri resmi açılış töreninin dün yapıldı. Bugün Başpehlivanlar Er Meydanında ter dökmeye başlıyor. Kovid-19 salgını nedeniyle bir yıl ara verilen güreşlere 2 bin 160 pehlivan katıldı.

Sarayiçi Er Meydanı'ndaki tören, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kırkpınar başpehlivanı  Ali Gürbüz, Türk bayrağını göndere çekti. Ardından konuşmalara geçildi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, törende yaptığı konuşmada, milletleri millet yapanın gelenekleri olduğunun altını çizerek, “Milletleri millet yapan ortak gelecek arzu ve istekleridir. Aynı zamanda geçmişleri, örfleri ve adetleridir. Kırkpınar’ı Kırkpınar yapan ise milletimizin en köklü geleneği olmasıdır. Aslında biz burada bugün 6 asırlık bir geleneği beraberce yaşamak, yaşatmak ve geleceğe taşımak için burada bulunuyoruz. Miletler geleceği taşıdıkları gelenekler için hep seçici olmuşlardır.

Yağlı Güreş mertlik, yiğitlik ve güçtür. Ama gücün yanında zekadır. Tutamadığınız eli, kavrayamadığınız beli en iyi şekilde kavramaktır. Taktik gerekir. Yağlı Güreş taktik gerektiren bir spordur. Aziz milletimiz asırlardır bu geleneği çanlı bir şekilde yaşamakta ve yaşatmaktadır. Kırkpınar’ı asırlardan beri yaşatan bu çayırın etrafındaki sizlersiniz

Kırkpınar Edirne’den ibaret değildir. Kırkpınar demek, aynı zamanda Antalya, Muğla, Ordu demektir. Samsun, Balıkesir demektir. Kocaeli, Sakarya demektir. Kırkpınar’a bu insanlarda can vermektedir. Güreşçilerimiz de Kırkpınar’ı yaşatıyorlar. Aynı zamanda bu pehlivanlara kol kanat geren iş adamlarımız ve belediyelerimiz de bu geleneği yaşıyor ve yaşatıyor. Bizler atalarımızdan miras aldığımız bu geleneği en iyi şekilde yaşamaya ve yaşatmak için çalışacağız. Geçen seneden eksik kalan Kırkpınar’ı bu sene daha coşkulu bir şekilde yaşayacağız. Yaradan tüm pehlivanlara güç kuvvet versin inşallah” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, törende yaptığı konuşmada 660 yıllık şanlı Kırkpınar tarihini Edirne’de yaşatmanın onur ve gururunu yaşadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Kel Aliçon’un herkesi yendiği, Koca Yusuf’un teriyle onurlandırdığı, Adalının iz vurduğu bu dualı çayırda peşrev yapacak değerli pehlivanlarımız hoş geldiniz şeref verdiniz.

Çok arzu etmemize rağmen geçen yıl güreşleri gerçekleştiremedik. Her şeyden önce sağlık dedik. Ağamızın dediği gibi her işte bir hayır varır diyerek geleceğe dair umutlarımızı ve heyecanımızı yaşattık. Bugünü, Ağamızla, Valimizle, Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliğiyle ilmek ilmek örerek bugünlere taşıdık.  İstedik ki, bu ata sporu hiç arada vermeden devam etsin. istedik ki pehlivanlarımız dualı çayıra çıkıp buraları inletsinler.

600 yıldır Türk’ün ata sporu olan ve gelecekte yüzlerce binlerce yıl sürecek yağlı güreşimizi onurla şanla haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Dün Koca Yusuf’lara, Adalı Halillere nam vermiş şan vermiş bu dualı çayır bugün başpehlivanlarımızla emin adımlarla yürümeye devam ediyor. Tüm pehlivanlarımızı bir kez daha canı gönülden kutluyorum. Helal olsun onlara. Türkün ata sporu Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Edirnemize milletimize ülkemize pehlivanlarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Biz bu memleket sevdasıyla Mustafa kemal Atatürk’ün bize emanet etiği bu ata topraklarında daha nice güreşler görecek ve evlatlarımıza emanet edeceğiz.”

KIRKPINAR’IN DEĞERİ OLAN BEYAZIT HOCAMIZI UNUTMADILAR

Kırkpınar marşının bestecisi ve yazarı Beyazıt Sansı’yı unutmayan Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Yağlı Güreşlere emek veren ve salgında yaşamını yitiren tüm Yağlı Güreş Değerlerine Allahtan rahmet dilediler.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın törendeki konuşmasında, güreşlerin düzenlenmesi için özel izin veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Gençlik ve Spor Bakanına teşekkür ederek, “Bir buçuk yıl aradan sonra bugün hep birlikte 660’ıncı geleneksel tarihi Kırkpınar güreşlerimizi başlatmanın sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak aramızdan ayrılıp bir daha kavuşamayacağımız çok değerli iki isimlerimiz var. Biri Avrupa şampiyonumuz. Diğeri efsane cazgır Pele Mehmet bunların her ikisine de Allahtan rahmet diliyorum” dedi.

Ağa Seyfettin Selim ise, 660’ıncı Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin hayırlı olmasını dileyerek, “Geçen sene Kırkpınar yapılamadı. Bu bir yılda Kırkpınar’ımızın önemli değerlerimiz kaybettik. Başta, Beyazıt Hocamız gibi, Pele Mehmet gibi çok sayıda değerimizi kaybettik. Kırkpınar Er Meydanı erlerin çıktığı meydandır. Hepimize hayırlı olsun diyorum” dedi.

Konuşmaların ardından pehlivanların yanı sıra Kırkpınar'da görevli hakem, cazgır, davul-zurna ekibinin bulunduğu kortej, Edirne Belediyesi bandosu eşliğinde tribünleri dolaştı.

660’ıncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin ilk gün müsabakaları dün tamamlandı. Bugün büyük orta, baş altı ve baş boylarının ilk tur müsabakaları yapılacak. Başpehlivanlık güreşlerinin ilk müsabakaları, bugün kura çekimi sonrası başlayacak.

Yavuz Göktaş

Son Güncelleme: 09.07.2021 20:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.