TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliğinde, İl Koordinasyon Kurulu tarafından “Deprem” konulu basın toplantısı düzenleyerek, kenttin depreme hazırlığı konusunu masaya yatırdı.
TMMOB Mimarlar Odası Edirne İl temsilcisi Egemen Kurtdere basın toplantısında TMMOB olarak bugüne kadar gerek teknik gerekse koordinasyon açısından sürekli olarak hazırlıkların yapılması ve önlemlerin alınması konusunda bilgilendirme toplantıları ve basın açıklamaları yaptıklarını ifade ederek, “Bugüne kadar deprem gerçeğini ülke gündeminde tutmaya çalıştık. Yaptığımız her etkinlikte mesleki tecrübelerimizi her şeye rağmen aktarmaya, süreçlere dahil olmaya ve halkımız yararına bilgimizi kullanmaya çalıştık. Ne yazık ki bu çağrılarımız yetkililer nezdinde gerekli ilgi ve alakayı görmedi. Neticelerini de ülke olarak gördük ve büyük acılar yaşadık. Bundan sonra daha büyük acılar yaşamamak dileğiyle demek yerine depremin ülkemizin bir gerçeği olduğunu kabul ederek, sorularımızı sorarak ve cevaplarını arayarak bilimsel tutumumuzu sürdürmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
FAYLARIN SALINIM BANTLARINDA YAPILAŞMAYA İZİN VERİLMEMELİ
Kurtdere, 1999 yılında yaşanan depremin ardından ekonomik kayıpların azaltılması amacıyla, uzun yıllardır toplanan ‘Özel iletişim vergisi” adıyla deprem vergilerinin toplandığını hatırlatarak, bu toplanan vergilerin nereye harcandığının kamuoyuyla paylaşılmasını da talep etti.
Fayların salınım bantlarında yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve ‘fay yasası’ ile ilgili TBMM’de bulunan kanunun ivedilikle onaylanması gerektiğini dile getiren Kurtdere, “Edirnemizdeki zemin durumu belediye ve özel idarece bir bütünlük sağlanarak Edirne halkıyla paylaşılmalı istenilmesi halinde bazı büyükşehir belediyelerince yapıldığı gibi yapıların statik kontrolleri kamu kurumlarınca yapılmalıdır. Bunlar için ücret talep edilmemelidir. Yapı ve bağımsız bölüm sahiplerinin yapıya ait tüm projelere ulaşabilmesi kolaylaştırılmalıdır. İl çapında oluşabilecek afetler ilgili çalıştay,panel vb. gibi etkinlikler sıkça yapılmalı ve TMMOB bileşenleri ve üniversite öğretim üyeleri başta olmak üzere ilgili disiplinlerden uzman katılımcılar davet edilmelidir” dedi.
ZEMİN BİRAZ SIKINTILI
Edirne Kent Konseyi (EKK) Denetçisi, Harita Yüksek Mühendisi Yılmaz Eren basın toplantısında Edirne’nin zemini hakkında bilgiler verdi. Edirne’deki tüm eski yapıların gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Eren, şunları söyledi:
“Edirne bildiğiniz gibi bir alüvyon saha üzerinde, İpsala ve Enez gibi. Deprem bölgesinden biraz uzağız, dördüncü derece deprem bölgesine giriyoruz ama zemin durumu sıkıntılı. Zemin durumunun sıkıntılı olduğu yerlerde binayı ne kadar güçlü yaparsanız yapın zemini iyi etüt edemediyseniz bir uyumsuzluk oluyor. Bunu Kahramanmaraş'ta, Hatay'da gördük. Edirne Belediyesi'nin de bir çalışması var bu konuda, altında iş yeri bulunan yapıları kontrol ediyorlar, bu güzel bir çalışma ama yeterli olduğunu sanmıyorum. Daha önceden de yapılmış olması gerekirdi. Edirne'deki tüm eski yapıların gözden geçirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Yani zemin ve bina ilişkilerinin de çözülmesi gerekir diye düşünüyorum. Burada TMMOB'a da büyük iş düşer, belediye ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de bu duruma el atarsa bizlerden de yardım talep ederlerse severek iş gücümüzü katarız.
TARIM ARAZİLERİNİN İMARA AÇILMASI İÇİN HAZIRLIKLAR VAR
Edirne ve çevrelerinde birinci derece tarım arazileri için imara açılma hazırlıkları var. Bunları görüyoruz, yaşıyoruz, bir hareketlenme var. Bunlarda da üzülerek söylüyoruz ki mimarlık ve mühendislik hizmetleri alınmadan bu yerler imar planlarına dahil oluyor. Bu konuda da uyarıyoruz; bu yerler imara açılırken, gerçekten ihtiyaç var mı? Zemin durumu ne? Bunların çok iyi araştırılması gerekiyor.”
Bülent Sarıçiçek