Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, geçtiğimiz gün kentte yaşanan bir günlük su kesintisi hakkında bilgiler verdi.
Başkan Gürkan, Edirne Belediyesi Atatürk kültür Merkezi Toplantı salonunda yaptığı basın toplantısında geçtiğimiz günlerde yaşanan bir günlük su kesintisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
ARIZA PARTİ SORMUYOR
Meydana gelen arıza nedeniyle kente bir süre su verilemediğini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Arıza, önceden öngörülemeyen, birden ortaya çıkan ve sizin kontrol etmeniz mümkün olmayan problemler bunlar. Hangi partiden olursa olsun hiçbir belediye başkanı şehrinde içme suyu ile ilgili arıza olsun istemez. Gayet doğal ve gayet insanidir. Fakat bu tür arızalar da her şehrin, her belediyenin, büyük ya da küçük belediye fark etmez, hepimizin başına geliyor, gelmeye de devam edecek, bundan sonra da olacak. Bunun partisi de yok. Arıza, parti sormuyor. Buradaki belediye başkanı hangi partiden ona göre oluşayım ya da oluşmayayım demiyor. Bazı arkadaşlar öyle zannediyorlar. Bazı siyasetçiler arızanın sadece CHP’li belediyelerde ya da Millet İttifakı tarafından yönetilen belediyelerde olduğunu düşünüyorlar. Ama arıza adres de parti de sormuyor” ifadelerine dedi.
Hakkaniyet ve vicdan denilen duygunun herkeste olmadığına dikkat çeken Gürkan, “Birçok doğal afette, ki benim 9 yıllık belediye başkanlığı dönemimde, geçmişe de bakabilirsiniz, hangi belediyede olursa olsun hiçbir doğal afetle ilgili bir eleştirim olmamıştır. Çünkü adı üzerinde doğal afet. Bunu kendi belediyelerinde olunca Allah’tan ama muhalefet belediyelerinde ya da rakip parti belediyelerinde olunca beceriksizlik olarak suçlamak da ancak vicdan ve akıl yoksunluğu ile olabilir. Başka bir açıklaması yok bunun. İnsan bunu söyleyebilir mi?” dedi.
Birçok şehirde çok büyük afetlerin yaşandığını belirten Gürkan, afetlerin İstanbul’da da Ankara’da da, Bursa’da da, Sakarya’da da yaşandığına dikkat çekti. Doğal afetin partisinin olmadığını aktaran Gürkan, “Afetin beceri ile bir ilgisi olabilir mi ? Arızanın beceri ile bir ilgisi olabilir mi?” sorusunu yöneltti.
EDİRNE’YE GÜNLÜK 50 BİN TONLUK SU VERİYORUZ
Geçtiğimiz Pazar günü Kayalı Barajı’ndan şehre içme suyu sağlayan ana iletim hattında arıza meydana geldiğini hatırlatan Gürkan, “Tabi her arızada olduğu gibi, bir su arızası olduğunda o hatta gelen arızaya kadar olan noktayı suyun geliş yönünden kesmemiz gerekiyor ki oradaki su akışı bitsin ve arkadaşlarımız arızayı tamir edebilsin. Bir taraftan su akıyorken bir taraftan o arıza oluşan, patlayan, çatlayan veya kırılan boruyu tamir edemezsiniz. Önce suyu kesmeniz, arada kalan mesafe ne kadar ise o aradaki borularda suyun boşalmasını beklersiniz, o su boşaldıktan sonra da arızaya müdahale edebilirsiniz. Bu Edirne’de de, Bursa’da da, Sakarya’da da, Amerika’da da böyle, bunun başka bir yolu yok. Belediye Başkan Yardımcımız Yaver Tetik ile şunu konuştuk Pazar günü de olduğu için herkes evinde ve su ihtiyacı var. Depolarımızın durumu nedir diye baktık ve depolarımız da doluydu. Bildiğiniz üzere şehrimizin çeşitli noktalarında şebekeye su sağladığımız su depolarımız var. Örneğin yeni içme suyu arıtma tesisimizde 20.000 m3’lük yani 20.000 tonluk bir depomuz var. Kıyık Kavşağı’nda 2.000 tonluk bir depomuz, Buçuktepe mevkiinde 5.000 tonluk bir depomuz var. Toplamda ise 37.000 tonluk su depomuz var şehrimizde. Şimdi 2 adet 5.000’lik depomuzun da yapımı devam ediyor, bu çalışmalar da tamamlandığında 47.000 tonluk bir su depolama kapasitesine ulaşmış olacağız.
Biz de Edirne’ye günde ortalama 50.000 m3, 50.000 ton su veriyoruz. Yani Edirne’nin 1 günlük su ihtiyacı yaklaşık 50.000 ton su. Depolarımıza baktığımızda depolarımızın pazar günü bizi ne kadar idare edebileceğine baktı arkadaşlarım ve pazar günü yaklaşık gece yarısı 01:00’e kadar su kesintisi yaşatmadan idare edebileceğimizi ilettiler. Saat 09:30 itibariyle de Kayalıköy’den gelen ana boru hattındaki su akışını Hacıumur Köyü’nün 5 km ilerisindeki vanamızdan keserek durdurduk. Vanayı kapattık ve o noktadan 5 km sonrası da arızanın olduğu yer. Bu 5 km’lik binlik çelik boru hattında bu aradaki mesafede biriken su miktarı 4.000 ton. Dolayısıyla bunun boşalmasını bekledik. Pazar sabahı 09:30 itibarıyla vana kapatıldı, bir taraftan şehrimizdeki mevcut içme suyu depolarındaki su şebekeye verilmeye devam edildi ve vatandaşımız Pazar günü su kesintisini hiç hissetmedi. Saatler gece yarısı 01:00’de de 5 km’lik hatta bulunan 4.000 ton su boşaltıldı. Hemen akabinde ekiplerimiz çalışmaya başladılar ve yaklaşık yerin 4 metre altında borudaki arızaya ulaşarak tamirata başladılar. Gece 01:00’den sabaha kadar 09 Ocak Pazartesi sabah saat 10:00’a kadar durmaksızın, o soğukta çalıştılar ve pazartesi sabahı saat 10:00’da tamiratı bitirdiler. Tamiratı bitirdikten sonra hattın kapatılan vanasını tekrar açtılar ve su tekrar hattı doldurmaya başladı. Sistemin çalışabilmesi için bu 5 km’lik boru hattından boşaltılan 4.000 ton suyun dolması gerekiyor. Bakın sadece bu 5 km’lik kısımda bulunan su yaklaşık olarak 15 saat içerisinde boşaltılmıştı” dedi.
Pazartesi sabahı 10:00’da vanalar açıldıktan sonra Lalapaşa Kavşağında bulunan arıtma tesisine ilk suyun saat 15:00’te ulaştığını belirten Gürkan, “Hemen akabinde gelen su arıtıldıktan sonra da saat 17:30 itibariyle şebekeye verilmeye başlandı. Fakat Pazar akşamından itibaren depolardaki ve şebekedeki su tamamen abonelerimiz tarafından tüketildiği için, şebeke boşalmış olduğu için verdiğimiz su önce şebekeyi dolduruyor. Bu durumda pazartesi akşamı gece yarısına kadar sürdü ve çeşmelerden su akmaya başladı. Bu süreç içerisinde şunu söylemek gerekiyor. Biz iki noktadan şehrimize su sağlıyoruz. Birincisi Kayalıköy Barajı, şehrimize verilen suyun %70’ini buradan temin ediyoruz. İkincisi ise Paşaçayırı’nda bulunan 13 adet içme suyu kuyumuz, şehrimize verilen suyun %30’unu da buradan temin ediyoruz. Paşaçayırı su kuyuları hattında bir arızamız olmaması sebebiyle bu süreçte İstasyon, Abdurrahman, Talatpaşa, Dilaverbey ve Mithatpaşa mahallelerimiz kesintiden etkilenmediler. O mahallelerimiz Paşaçayırı’nda hattından beslendiği için bu mahallelerimizde herhangi bir kesinti söz konusu olmadı” şeklinde konuştu.
Başkan Gürkan açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bizim buradaki eksikliğimiz ise şu, bu biraz iş ile de ilgili fakat bu bir mazeret olmamalı. Su arızasına bakan 185 nolu bir hattımız var ve arkadaşlarımız bazen o telefona bakmıyorlar. Vatandaşımızın en çok tepkisi de bunaydı. Bu süreçte Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğümüz ve Sosyal Medya Birimimiz halkımızı sürekli bilgilendirdi. Suların kesileceği, sular kesildikten sonra arızanın giderildiği ve şebekeye suyun verilmeye başlandığı ile şebekeye suyun dolmasının biraz zaman alacağı ile ilgili bilgilendirmeleri yaptılar.
Aslolan vatandaşımızı su ile buluşturmak. Bizler de bu süreçte her arızada olduğu gibi deposu olan veya deposunda su kalmayan sitelere tankerler vasıtasıyla su ulaştırmaya devam ettik. Edirne’de maalesef ki şu kültürü yerleştiremedik. İki kat ve üzeri binalarda mutlaka su deposu ve hidrofor olması ile ilgili Belediye Meclisi Kararı aldık. Bu bir zorunluluk aslında, İmar Kanunu’nda da var. Ama 5 katlı binada da yok bazen 8 katlı binalarımızda da olmadığını görüyoruz. Deposu olan evlerin hemen hemen hiç kesintiden etkilenmediğini söyleyebiliriz. Ama deposu ve hidroforu olmaya evler kesintinin başlamasıyla beraber etkileniyorlar.
Ben vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum. Evinizde hidroforunuz ve deponuz olması sizin kesintisiz suya ulaşmanızı sağlar. Bir elektrik kesintisi olur etkilenirsiniz, bir arıza olur etkilenirsiniz. Bunun çözümü her binada su deposu ve hidrofor olmasıdır. Zaten yeni binalarda su deposu ve hidrofor olmadığı sürece ruhsatlandırma işlemi yapmıyoruz”.
18 MAHALLEDE 24 SAAT SU KESİNTİSİ OLDU
Pazartesi gece yarısı itibariyle şehrin neredeyse tamamına su verildiğini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan “Baktığımızda 8 Ocağı, 9 Ocağa bağlayan gece 01:00’de başlayan kesinti 24 saat içerisinde giderilmiş oldu. Bu kesinti için 4 gündür, 3 gündür sular verilmiyor yazanlar diyenler oldu, ama biz bu suyu başka bir yere dökmedik veya başka bir yere taşımadık. Veriler de açık ve net şekilde sizlerin elinde Edirne’de 24 mahallemizin 18’inde 24 saate varan bir su kesintimiz oldu. Vatandaşlarımızdan bu duruma tepki gösterenler oldu, vatandaşımıza söyleyecek bir sözümüz yok, gayet doğal olarak tepkilerini gösterip eleştirilerini sunuyorlar” diye konuştu.
Arızanın giderilmesi ile ilgili görselleri basın ile paylaşan Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“7 Nisan 2014 tarihinde Recep Gürkan ve arkadaşları göreve başladı, Edirne Belediyesinde ve 3 Eylül 2014 tarihinde bir Belediye Meclis Kararı almışız. Göreve geldikten 5 ay sonra aldığımız bu kadarda ‘Edirne İçme Suyu Kayalıköy Barajı Projesi, Edirne İline Kayalıköy Barajı’ndan İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temini ile ilgili olarak ana plan ve fizibilite raporlarının hazırlanması, projelerinin yapılması ve buna bağlı olarak Edirne ili içme, kullanma ve Endüstri içeriğinde, gerekmesi halinde baraj ham su ve arıtılmış ana su isale hatları, arıtma tesisi, pompa istasyonları, terfi hatları, ana depolar ve benzeri işlere ait inşaatların yapılması işinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 11. Bölge Müdürlüğünce hazırlanan protokolün aynen kabul ve tasdikine oy birliği ile karar verilmiştir.” Yani Recep Gürkan şunu yaptı o tarihte, 30 yıldır su aldığımız Süloğlu Barajındaki mangan oranının yükselmesi, oranın askeri atış sahası içerisinde kalması nedeniyle Edirne’ye 2050 yılına kadar yetecek yeni bir su kaynağı gerektiği için DSİ ile görüştü. Dönemin bakanı kendisine de buradan teşekkürlerimi iletiyorum Veysel Eroğlu ile görüştük, sonuçta o tarihte DSİ Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzaladık.”
Kayalı Barajı’ndan suyu taşıyacak isale hattını ve yeni içme suyu arıtma tesisini Belediye adına DSİ Genel Müdürlüğü’nün yaptığını, Belediyenin de bunu 30 eşit taksitle ödemeye başladığını hatırlatan Belediye Başkanı Gürkan, “ 1 Aralık 2017’de hattı, artıma tesisini kullanmaya başladık. Hesaplamaları yapıldı. 2022’ye kadar bize net hesap çıkarılamadı. 2022 yılında kesin hesabı çıkardı DSİ. 2017 fiyatları ile 76 milyon TL bedelinin tuttuğu bildirildi. 2017 sonu itibariyle bittiği için 2018 yılından itibaren, 4 yılda paranın ödenmesini istedi. Biz buna itiraz ettik ama kabul görmedi. 2022 yılı içerisinde biz 16 milyon birikmiş borcu ödedik. Bu yılın Nisan ayında da ne kadar çıkarırlarsa o rakamı da ödeyeceğiz” diye konuştu.
TALEP HALİNDE TANKERLE SU GÖNDERDİK
Kesinti durumlarında su ihtiyacı olan yerlere talep etmeleri halinde tankerle su gönderildiğini belirten Gürkan, sosyal medyada yayınlanan fotoğraflar konusunda da, “Medrese Ali Bey muhtarımız da talep etmiş, biraz da kendi sosyal medyasına her halde mahalleye yaptığı hizmeti anlatmak istemiş. Tabi bu fotoğraf baktığınızda, arkadaşlarının ifadesiyle eski Türkiye’yi çağrıştırıyor. İşte itfaiye aracı, vatandaşların elinde bidonlar, itfaiye aracından su almaya çalışıyorlar, böyle bir fotoğraf çıkıyor ortaya. Muhtarımızda mahalleye iş yaptığını göstermeye çalışıyor. AK Parti İl Başkanı ve Milletvekili arkadaşlar, muhtarın bu paylaşımlarını alarak başka paylaşımlar yapıyorlar. ‘Hale bakın, yazıktır, günahtır’ gibi paylaşımlar yapıyorlar.” şeklinde konuştu.
UTANMASI GEREKEN KİM?
Kayalı Barajı’ndan şehre su taşıyan sisteme ait projenin Devlet Su İşleri’ne ait olduğunu vurgulayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, arıza meydana gelen boru parçasını da basınla paylaşarak, kullanılan malzemenin temininin de DSİ’ye ait olduğunu belirtti. Gürkan, “Bu proje kimin DSİ’nin, bu projeyi bizin adımıza ihale eden kim DSİ. Yapımını denetleyen kim DSİ. İhaleyi alan firmayı denetleyen DSİ. Edirne Belediyesi, sadece teslim alıyor ve kullanmaya başlıyor. Ben yine de DSİ’ye minnettarım. Biz bu sistemi kontrol etme şansına sahip değiliz. 5 yıl önce bu hattı teslim aldık. Ya bu borunun imalatında sıkıntı var, çünkü bu kısmı kalınken, diğer kısmı bu kadar ince olmaz. Ya da bu boru oraya konulurken hasar gördü ya fark edilmedi. Konulmaması gereken bir boru oraya konuldu ve 5 yıl dayandı, sonra da yırtıldı. Vidanı kanaatinde eksiklik olan arkadaşlara sormak istiyorum; projesinde, ihalesinde, yapımında hiçbir etkisi ve yetkisi olmayan Edirne Belediyesi mi bu borudaki arızanın meydana gelmesinden sorumludur? Size ait olan kurum DSİ’nin yaptığı ve kontrol ettiği hattaki bu boru nedeniyle utanması gereken kim? 2023 yılında Edirne’ye 24 saat su verilmemesinin sorumlusu Edirne Belediyesi mi? Bu işi yapan, yaptıran ve denetleyen kurum mu? Yoksa sizin iktidarınız mı? Hepsi size ait, hepsi sizin kurumunuz ya. Ben DSİ’nin çalışanlarından özür diliyorum. Onların burada hiçbir kastının olmadığını düşünüyorum. Bu tür hatalarda olabilir, göremeyebilirsiniz” dedi.
İBA VE AKSAL’A SİTEM
Gürkan, AKP Edirne İl Başkanı Belgin İba’nın paylaşımı ile ilgili olarak da tepkisini göstererek, “Belgin İba, fotoğrafları Burası 80’ler Türkiyesi değil, Burası 2023 yılı Edirnesi! İnsan gördükçe kahroluyor! Bu mudur Edirne Belediyesi’nin hemşehrilerime reva gördüğü! Bu mudur Edirnenin hak ettiği! sözleriyle paylaşmış. Ben de Belgin İba’ya soruyorum. Sizin kurumunuz tarafından yapılan, bizim Edirne halkı tarafından parasını ödediğimiz yapılan iş bu mudur? Bunu mu reva görüyorsunuz Edirne halkına. Siz böyle mi iş yapıyorsunuz. 2023 yılında utanmıyor musunuz böyle iş yapmaya. Sayın İl Başkanı, Sayın Milletvekili” dedi.
Yavuz Göktaş