Yılmaz, engelli bireylerin bir “kutlama günü” için değil, hak mücadelesi için bir araya geldiğini vurguladı. Engelli haklarının yıllardır parçalı yapılar içinde ele alınması nedeniyle karar vericiler üzerinde yeterli etki oluşturulamadığını belirterek, bu nedenle Edirne’deki sivil toplum örgütlerinin güç birliği yaparak Edirne Kent Konseyi Engelliler Meclisi’ni kurduğunu ifade etti.
Toplumda engelli bireylere yönelik yardım veya acıma temelli anlayışın artık kabul edilemez olduğunu söyleyen Yılmaz, “Biz lütuf değil hak, ayrıcalık değil eşitlik istiyoruz. Engelli bireyler yardım nesnesi değil, hak öznesidir”dedi.
Kent Konseyi Engalliler Meclisi adına, Nevreste Deniz Yılmaz, Saraçlar Caddesi PTT önünde yaptığı basın açıklamasında isteklerini şöyle sıralandırdı:

"Engellilik alanının aciliyetini gözeten, kapsamlı ve takvime bağlı politikaların oluşturulması,sivil toplum kuruluşlarının bu politikalara etkin katılımının sağlanması,iç mevzuatın Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (EHİS) ile uyumlu hale getirilmesi,TSE standartlarının, engelli bireylerin tüm çeşitliliğini kapsayacak şekilde güncellenmesi, erişilebilirlik çalışmalarının sistematik olarak denetlenmesi ve cezaların caydırıcı şekilde uygulanması,yeni yapıların evrensel tasarım ilkeleri doğrultusunda yapılması, toplumun erişilebilirlik ve engelli hakları konusunda yaygın şekilde bilinçlendirilmesi,erişilebilirliğin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin vazgeçilmez bir parçası kabul edilmesi,engeli olan çocuk ve gençlerin eğitime eşit ve nitelikli erişiminin sağlanması,Zihinsel sınırlılığı olan bireyler ve ailelerine yönelik rehberlik ve destek hizmetlerinin güçlendirilmesi, yaşamın tüm alanlarında eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık anlayışının hakim kılınması."
Nevreste Deniz Yılmaz, açıklamanın sonunda Engelliler Meclisi olarak bu maddelerin tamamının takipçisi olacaklarını belirterek, Edirne’de daha kapsayıcı ve erişilebilir bir yaşam için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.
Saraçlar Caddesi’ndeki açıklama vatandaşların yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Engelliler Meclisi, Edirne’de engelli bireyler için eşit yurttaşlık talebini güçlü bir şekilde dillendirdi.
Bu arada, açıklama sırasında bazı engelli bireyler yaşadıklarını sorunların giderilmesi konusunda hükümetten çözüm üretilmesini istedi.
Bülent Sarıçiçek

