Edirne’nin Havsa İlçesinde bulunan Canlı Hayvan Pazarı’nın yerinin değiştirilmesi için hazırlanan proje, İl Genel Meclisinde oy birliğiyle kabul edildi. Havsa Hayvan Pazarı yeni projeyle birlikte Marmara’nın en büyük Hayvan Pazarı olacak.
İl Genel Meclisi dün Mehmet Geçmiş Başkanlığında toplandı. Yapılan toplantıda Havsa İlçesi’nde bulunan Hayvan Pazarı’nın yerinin değiştirilmesi için hazırlanan proje hakkında bilgi verildi. İl Özel İdaresi Plan Proje Müdürü Mesilsa İpekli,proje hakkında detaylı bilgi verdi. İpekli, “İlk etapta farklı bir yerde düşünülen proje, yerinin şehir merkezine yakınlığı dolayısıyla görüşmeler sonunda İl Özel İdaresi’nin Havsa Şantiyesinin olduğu kısım düşünüldü. Burada büyükbaş, küçükbaş hayvan padokları, karantina binası, sosyal tesis, tuvaletler ve 5 adet dükkandan oluşuyor. Giriş ve çıkış kısımlarında nizamiye ve girişte de araçların dezenfektanını yapmak için bir kısım bulunuyor. Toplamda 4 bin 235 metrekare alanda planlamamız mevcuttur. 500 büyükbaş hayvan için bir alan ve 500 küçükbaş hayvan için bir alana sahip olacak. 1 büyükbaş hayvan için 3 metrekare alan, küçükbaş hayvan için de 1 metrekare alan hesaplanarak alanlar belirlendi. Çevresine ağaç ekilerek ses ve kokunun yayılmasının da önüne geçilecek.
Bu proje maliyetinin yüzde 75’i İl Genel Meclisi Bütçesinden, yüzde 25’i de Havsa İlçesi bütçesinden karşılanacak. Buradan elde edilen gelirlerin paylaşımı ise yüzde 50-50 olacak” şeklinde konuştu.
İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu’nun Havsa Canlı Hayvan Pazarı projesiyle ilgili ortak raporu, Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli tarafından meclise okundu. Gümülcineli, Ocak ayı İl Genel Meclisinde komisyonlarına havale edilen konu hakkında yaptıkları inceleme ve araştırmalar neticesinde, Havsa Hayvan Pazarı’nın 85 yıllık olduğunun altı çizildi. Trakya’nın en büyük Hayvan Pazarı olma özelliğine sahip olan Havsa Hayvan Pazarı’nın 2003 tarihinde Edirne Tarım İl Müdürlüğünden alınan hayvan pazarı ruhsatı ile ruhsatlandırıldığını hatırlatan Gümülcineli, şunları söyledi:
CANLI HAYVAN PAZARININ MODERN HALE GETİRİLMESİ HİÇ ŞÜPHESİZ ELZEM BİR DURUMDUR
“Havsa İlçesi büyük oranda geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlamaktadır. Sadece Havsa İlçesinde büyük baş hayvan varlığı 19.088 Edirne ve ilçelerinde toplam büyükbaş hayvan Varlığı ise 162.201’dir Bölgemizdeki hayvan varlığının % 97,9' u kültür ırkı ve kültür melezlerinden oluştuğundan dolayı ülkemizdeki damızlık düve ihtiyacının karşılanması açısından Havsa İlçesi büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin artırılması ve taleplerin tam olarak karşılanabilmesi için yetiştirilen hayvanların daha ari ortamda sağlıklı bir şekilde satışının gerçekleştirilmesi için pazar yerinin modern hale getirilmesi hiç şüphesiz elzem bir durumdur.
CANLI HAYVAN PAZARININ ÖNEMİ
Mevzuata uygun alım ve satım gerçekleştirerek, hayvancılık sektörünün gelişmesine ve hayvansal ürünlerin pazarlanmasına imkan sağlar. Şehrimizde yapılan kasaplık, besilik, damızlık ve diğer amaçlı hayvanların alım ve satım işlemleri kontrol altına alınarak, yapılan tüm alım ve satım işlemleri tescillenmiş olur. Canlı hayvan pazarına giren araçların dezenfeksiyonu yapılır ve hayvanlar her türlü hastalığa karşı Veteriner Hekimlerce kontrol edilir.
Canlı hayvan sevkiyatları kontrol altına alınır ve satış sürecinde ihtiyaç duyulan teknik, sağlık ve hijyen koşulları sağlanmış olur. Salgın ve paraziter hayvan hastalıklarının yayılması engellenmiş olur ve hayvanların sağlıklı bir ortamda alınıp satılmasına imkan verilir. Hayvan alım satımları kontrollü olarak yapılır ve kayıt dışılığı önüne geçilir.
Salgın hastalıklarla modern ve istikrarlı bir şekilde mücadele edilir. Sürdürülebilir çevre sağlığına katkı sağlanır.”
Komisyon raporunun okunmasının ardından İl Genel Meclisinde grubu bulanan siyasi partilerin grup sözcüleri de Havsa Hayvan Pazarı’nın yerinin değiştirilerek, daha modern bir hale gelmesinden mutluluk duyduklarını bildirdi.
PAZAR YERİNİ ORTAK AKILLA BELİRLEDİK
İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, de konuşmasında “Canlı hayvan pazarıyla ilgili mecliste daha önce iki komisyon çalışma yaptı. Meclis üyelerinin getirilen talebi, yerinde ve bölgede yaptığı araştırmalar sonucunda daha önce bize ortak proje olarak gönderilen yerin 4-5 yıl sonra yine şehir içinde kalacağı komisyon raporlarında tespit edildi. Valimizle ve Belediye başkanıyla da görüşerek ortak noktayı bulduk. İl Özel İdaresinin Havsa şantiyesinin olduğu yerde, otoban kenarında olan, Marmara’nın en büyük canlı hayvan pazarı olacak yerin tespitini yaptık. Bu alanda ayrıca ulaşım sorunu da olmayacak. Marmara’nın da en büyük hayvan pazarı olacağı bir yere yakışır bir yeri tespit ettik. Yani bir şeyleri tartışabilirsek, ortak akılla çok daha büyük eserler bırakabiliriz. Bugün yaptığımız çalışmalar sonucu bu ortaya çıktı. Bir önceki komisyonun tespitleri ve ardından yapılan çalışmalarla bugünkü yerimizin daha ileriye yönelik, belki 100 yıl daha bu alanı taşıyabilecek, daha çağdaş daha modern, hayvancılıkla ilgili Marmara’nın en büyük pazarı olacak yere yaraşır bir yer belirledi” dedi.
Ardından Havsa Canlı Hayvan Pazarının yeni proje doğrultusunda yeni belirlenen yere yapılması konusu, meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.
Yavuz Göktaş