İl Genel Meclisi Ocak ayı ikinci toplantısını gerçekleştirdi.
Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında başlayan toplantıda gündem gereği komisyon raporları görüşüldü. Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Sarıgül, hazırladıkları 'İmar Hizmetleri Bedelleri' hakkındaki raporu meclise sundu.
Komisyon Başkanı Sarıgül, "İl Özel İdaresi’ne kanunlarla verilen görev ve hizmetler dışında kalan eksper dosya incelemesi ve 1/25000’lik Edirne Çevre Düzeni Planı hüküm ve paftalarının çoğaltılması gibi hizmetler için; dosya başına, dosya-belge inceleme bedeli eksper ücreti 865 lira, pafta başına Çevre Düzeni Planı plan paftası aynı çekim bedeli 620 lira, onaylı aynı çekim hizmet bedeli A4 boyutu 90 lira ve her türlü İmar Planı plan paftalarının çoğaltılması 320 lira olarak hizmet bedeli alınmasına karar verilmiştir."
Rapor mecliste oy birliğiyle kabul edildi.
MAKİNE VE EKİPMAN KİRALAMA ÜCRET TARİFESİ BELİRLENDİ
Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyon’unun, Edirne İl Özel İdaresi bünyesinde bulunan makine ve ekipmanların 2024 yılı kiralama ücret tarifelerinin belirlenmesi hakkındaki rapor da meclise sunuldu. Rapora göre 2024 yılı makine ve ekipman kira bedelleri; Kilometre başına, kamyon, 16 ton ve yukarı olacak şekilde 150 lira, damperli kamyon 10 metreküp ve yukarısı 150 lira, çekici ve Treyler çekici 21 ton ve üzeri 210 lira olacak.
Saat bazında olacak şekilde 161 HP ve üzeri greyder 2 bin 220 lira, aynı şekilde 161 HP ve üzeri dozer 2 bin 550 lira, 2 buçuk metreküp ve üzeri lastik tekerlekli ve paletli yükleyici 2 bin 220 lira, 0.5 metreküp ve üzeri lastik tekerlekli ve paletli ekskavatör 2 bin 220 lira olarak açıklandı. Yol açma ve saha temizleme makinesi ve asfalt serici(finişer) TL/saat olarak 2 bin 800 lira olacak.
Mecliste ayrıca Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu’nun hazırladığı Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arasındaki Siyasi ve Ekonomik ilişkiler ve Şehitlikler ve Şehit Ailelerini Koruma Komisyonu’nun hazırladığı Kıbrıs Barış Harekatı’nda Şehit Olan Askerlerimizin Bulundukları Şehitlikler hakkındaki raporlar ile Kıbrıs Türkleri mecliste hatırlatıldı.
Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu’nun hazırladığı raporunda, şunlara yer verildi:
“Kıbrıslı Türkler ve Anavatan Türkiye'nin Ada üzerindeki hak ve çıkarlarının korunarak sağlam bir zeminde ilerletilmesinin anahtarı Kıbrıs sorununda iki taraf olan Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları arasında imzalanacak siyasi bir çözümdür. Kıbrıs Türk halkının
bağımsız ve güçlü varlığının devamı bu nihai sonuca ulaşmak için mutlak bir gereklilik addetmekte ve KKTC ile TC arasındaki dış politika ilişkileri bu esas gözetilerek düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Ada' da iki taraf arasında uzun yıllardan bu yana devam etmekte olan müzakere sürecinde Kıbrıslı Türklerin hak ve çıkarlarını koruyan, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılabilmesi için her zaman Kıbrıs Türk tarafının yanında olmuş ve çözüm çabalarına güçlü desteğini ortaya koymuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin Adadaki çözüm sürecinde izlediği yapıcı tutum ve ortaya koyduğu öneriler de çözümün çabalarının güçlü bir destekçisi olduğunun göstergesi olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti ayrıca gerek müzakere masasında gerekse uluslar arası platformlarda Kıbrıslı Türklerin hak ve çıkarlarını korumak için her dönem manevi desteğini ortaya koymuştur.”
Şehitlikler ve Şehit Ailelerini Koruma Komisyonu’nun hazırladığı Kıbrıs Barış Harekatı’nda Şehit Olan Askerlerimizin Bulundukları Şehitlikler hakkındaki raporda meclise sunuldu.
Yavuz Göktaş