Selden zarar gören tarım arazilerini yerinde inceleyen Miçotakis, üreticilerin yaşadığı sorunları dinleyerek devletin desteklerinin süreceğini belirtti. Meriç Nehri’nin taşmasıyla ciddi zararların oluştuğunu belirten Miçotakis, altyapı yatırımlarının ve sınır hattındaki önleyici çalışmaların hızlandırılacağını ifade etti.
Sınır kapısındaki incelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Miçotakis, İpsala’nın karşısında bulunan Kipi Sınır Kapısı’nın mevcut durumunun yetersiz olduğunu dile getirdi. Başbakan Miçotakis, “İpsala–Kipi Sınır Kapısı bize yakışmıyor. Bu kapıyı yeniliyoruz” ifadelerini kullanarak, sınır geçişlerinin modern standartlara kavuşturulacağını açıkladı.
Miçotakis ayrıca, Türkiye ile iş birliği içinde yeni bir sınır köprüsünün inşa edilmesinin de gündemde olduğunu belirtti. Yeni köprü ve modernize edilecek sınır kapısının, hem ticaretin hem de yolcu geçişlerinin daha hızlı ve güvenli hale gelmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Projenin, Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınır geçişlerinde yaşanan yoğunluğu azaltmasının hedeflendiği kaydedildi.
Ziyaret sırasında çiftçilerle sohbet eden Miçotakis, sel felaketlerinin tekrar yaşanmaması için Meriç havzasında ortak ve uzun vadeli çözümler üretilmesi gerektiğini ifade etti. Altyapı, sınır güvenliği ve tarımsal desteklerin birlikte ele alınacağını belirten Yunanistan Başbakanı, bölgenin ekonomik ve stratejik önemine dikkat çekti.
Miçotakis’in Evros bölgesine gerçekleştirdiği bu ziyaret, hem sel sonrası yaraların sarılması hem de Türkiye-Yunanistan sınır hattında planlanan yeni yatırımlar açısından dikkat çekici bir adım olarak değerlendirildi.
Bülent Sarıçiçek
