Neden yakalayamıyoruz ?

Akarsu ve göllerde 'elektro şok' tabir edilen yasa dışı sistemle yapılan balık avcılığı, İl Genel Meclisi'nin gündemindeydi. İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantılarında meclise sunulan raporda, “Bu küçük bir makine olup yarım saat içinde balığı şok edip jandarma ulaşana kadar alıp kaçmaktadırlar. Şimdiye kadar elektro şokla kaçak balık avlayan yakalanmamıştır.'' ifadeleri kullanıldı.

Neden yakalayamıyoruz ?

Akarsu ve göllerde 'elektro şok' tabir edilen yasa dışı sistemle yapılan balık avcılığı, İl Genel Meclisi'nin gündemindeydi. İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantılarında meclise sunulan raporda, “Bu küçük bir makine olup yarım saat içinde balığı şok edip jandarma ulaşana kadar alıp kaçmaktadırlar. Şimdiye kadar elektro şokla kaçak balık avlayan yakalanmamıştır.'' ifadeleri kullanıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Ağustos 2017 Cumartesi 10:20
Neden yakalayamıyoruz ?

İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantılarında, akarsu ve göletlerin amacı dışında kullanıldığı ve çok miktarda elektro şok ile balık avlandığı konusu araştırma ve inceleme komisyonuna havale edilmişti. Komisyonun yaptığı araştırmalar sonucu ağustos ayında meclise sunduğu raporda; '' Elektroşokla balık avcılığı kooperatiflere bağlı olmayan yasal avlananlar tarafından değil, başıboş kişiler tarafından yapılmaktadır. Bu küçük bir makine olup yarım saat içinde balığı şok edip Jandarma ulaşana kadar alıp kaçmaktadırlar. Şimdiye kadar elektro şokla kaçak balık avlayan yakalanmamıştır.'' denildi. 
    Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Enver Erkan'ın meclise sunduğu rapor şu şekilde:
    ''İl Genel Meclisinin Temmuz ayı toplantılarında Komisyonumuza havale edilen, Tarım İl Müdürlüğü tarafından kiralanan akarsu ve göletlerin amacı dışında kullanıldığı ve ayrıca çok miktarda elektro şok ile balık avladıkları duyumları alınmıştır. 
    Komisyonumuzun yaptığı incelemeler neticesinde; Gerek nehir gerek göletlerde öncelikler tarımsal sulamadır. Daha sonra da su ürünleri gelmektedir. Yaptığımız araştırmalarda küçük göletlerde debisi dolmak üzere olan göletlerde, yöre halkıyla göleti kiralayan şahısların sıkıntı yaşadığını birkaç örnekle tespit etmiş bulunmaktayız. Bu konunun özel idaremize ait olan göletlerin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün teknik araştırma yaparak değerlendirilmesinin uygun olacağı kanısındayız. 
    Elektroşokla balık avcılığı kooperatiflere bağlı olmayan yasal avlananlar tarafından değil, başıboş kişiler tarafından yapılmaktadır. Bu küçük bir makine olup yarım saat içinde balığı şok edip Jandarma ulaşana kadar alıp kaçmaktadırlar. Bu aletin satışının yasaklanması gündeme gelmektedir. Şimdiye kadar elektro şokla kaçak balık avlayan yakalanmamıştır. Meriç ve Tunca' da yedi tane su ürünleri kooperatifi bulunup bu kaçak avcılardan onlarda muzdariptir. Nehir boyu piyadeden sorumlu jandarma ihbarlarla müdahale etmektedir. Yöremizde insan Casinomaxi kaçakçılığı ve FETÖ kaçışlarından dolayı ağırlık bu konuya yönelmektedir. Tarım İl Müdürlüğü bir araçla Edirne' den Enez' e kadar olan bölgede kaçak balık avcılarına karşı pek başarılı olduğu söylenemez. 01.01.2017 -01.08.2017 tarihleri arasında 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununa muhalefetten 17 adet işlem görmüştür. 2016 yılında da 44 adet işlem görülmüştür.''
     ''İNSANLARDA ŞÜPHE UYANDIRIYOR''
    Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından gündem dışı söz alan CHP Grup Sözcüsü Erdal Akgün, tarımda toplulaştırma konusunda yaşanan kontrolör değişikliğine dikkat çekerek; ''Türk tarımı için önemli gördüğümüz konulardan birisi de toplulaştırmadır. Tabii ki insanların memnuniyetini ölçmekte zor. Bizim ilimizde de bildiğimiz kadarıyla Süloğlu'nda toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. Yaptığımız incelemelerde bu toplulaştırmalarda kontrolör olarak Tarım İl Müdürlüğümüzden bir kişinin yetkilendirilmesiyle bu konu devam ediyordu. Aldığım bilgilere göre kontrolör değişmiş ve Ankara'dan bir kontrolör verilmiş. Ne için bu değişiklik yapılmış bilemiyorum. Bence bölgemizde görev yapan bir insanın yetkili olması daha iyi olacaktır. Çünkü Tarım İl Müdürlüğümüz önceden beri gerek tarım ve gerekse hayvancılıkta zirai araştırmayla birlikte başarılı çalışmaların altına imza atmıştır. Yani Edirne Tarım İl Müdürlüğü'nde görev yapan bir insanın kontrolörlüğü elinden alınarak Ankara'dan birisinin getirilmesi insanlarda şüphe uyandırıyor. Herkesin bildiği gibi son yıllarda Trakya topraklarına karşı tarım dışı sermayenin el atmasından dolayı burada yaşayan vatandaşlarımız olaya şüpheyle bakıyorlar. Ben bu konuyu dile getirmek istedim. Sayın meclis başkanlığının da talimatıyla önerge hazırlanıp Tarım ve Hayvancılık Komisyonu'na gönderebiliriz. Buna önemli konulardan biri olarak bakıyoruz.'' dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.