Enflasyon iş insanlarının sermayesinden yemeye başladı. EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, bugün esnafın sermayesini korumakta güçlük çektiğini dile getirdi.
EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşanan ekonomik zorluktan dolayı esnafın satış yapsa bile kendi sermayesini korumakta güçlük çektiğini dile getirdi. Yaşanan krizin her geçen gün derinleştiğini ve enflasyonun halkı olduğu kadar esnafa da büyük zararlar verdiğini de dile getiren Cingöz, sermayesini koruyan esnafın en başarılı iş insanı olacağını da sözlerine ekledi.
Cingöz, bankalarda faiz oranlarının yükseldiğini ve yükselmeye devam edeceğini de dile getirerek, şunları söyledi:
“Görünen o ki gelecek dönemde zahmet çekeceğiz gibi görünüyor. Zahmet çekelim ama bu iş düzelsin. Eğer, bugün esnaf mal satıyor para kazanmış gibi görünüyor ama 10 gün sonra sattığı malı yeniden satılan fiyattan malı yerine koyamıyor. Burada para çoğalmış gibi görünüyor ama sermaye azalıyor. Onun için tabi ki bu sonuca hepimiz katlanacağız. Faiz oranları da biraz daha yukarı gidecek gibi duruyor.
EN BÜYÜK SORUN ESNAFIN KREDİYE ULAŞAMAMASI
Esnafın en büyük sıkıntılarından biri de krediye ulaşamamak. Daha önce esnafa kooperatif üzerinden 500 bin lira düşük faizli kredi veriliyordu. Şu anda onda da bir değişikliğe gidildi. İş yerine göre değişiklik göstererek toplamda 250 bin lirayı geçmiyor. Artı kooperatiflere de yukarıdan destek gelmediği için talepleri karşılayamıyor.
DAHA ÖNCE DE KRİZİ YAŞADIK, ARDINDAN MÜTHİŞ BİR REFAH GELMİŞTİ
Bugün ticaret yapan insanların, para kazanmadan daha ziyade olanı koruyabilen esnaf kimse en başarılı olan iş insanı odur. Bu hep böyle gidecek hali yok düzelecek. Düzelecek ama düzelirken de elde olanları kaybetmeden o döneme gelebilmek. 2001'de yaşadık bunları biz. Krizden sonra müthiş bir refah geldi Türkiye'ye. Özellikle AK Parti iktidarının ilk 8 yılı işler çok iyiydi. Türkiye o krizden çıktıysa bugün ki ticaretteki daralmayı da bir gün gelecek ve aşacaktır ama dediğim gibi o güne kadar dayanabilmek önemli. Nakit para çok kıymetli. Piyasada para kıtlığı var. Daha da para daralacak. Çünkü yeni ekonomi bakanı ve merkez bankasının politikaları bu yönde ilerliyor.”
Gözde Kabasakal