SİNANKÖY KAZI ALANI TEHLİKEDE

Prof Dr. Engin Beksaç’tan yapılan kazılarla  ilgili bilgi alan Lalapaşa Belediye Başkanı İsmail Arslan, kazı çalışmalarının devam etmesi ve bu bölgenin önemli bir turizm merkezi olması için gereken ne varsa yapacağını  söyledi.

SİNANKÖY KAZI ALANI TEHLİKEDE

Prof Dr. Engin Beksaç’tan yapılan kazılarla  ilgili bilgi alan Lalapaşa Belediye Başkanı İsmail Arslan, kazı çalışmalarının devam etmesi ve bu bölgenin önemli bir turizm merkezi olması için gereken ne varsa yapacağını  söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Ağustos 2019 Cuma 08:07
SİNANKÖY KAZI ALANI TEHLİKEDE

Prof Dr. Engin Beksaç’tan Yapılan kazılarla  ilgili bilgi alan Lalapaşa Belediye Başkanı İsmail Arslan: kazı çalışmalarının devam etmesi ve bu bölgenin önemli bir turizm merkezi olması için gereken ne varsa yapacağını  söyledi.

Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Edirne ili Lalapaşa İlçesi Sinanköy’de    tarihi  manastırda  oluşan  tavan çökmesi ve  çatlaklar hakkında verdiği bilgilerde şunları söyledi: “Mağaranın bu hale gelmesinde ki etken dinamitler; dinamitlerin yapmış olduğu sarsıntılar nedeniyle zaten zayıf yapılar, kalkalit dokulu bir yapısı var taşların. zaten ıslanmış durumda ve o atılan dinamitlerin getirmiş olduğu darbelerin sonucu  tavanın ön kısmı inmiş vaziyette. bu dinamit atmalar devam ederse, ileri ki vakada bütün mağaranın çökme olasılığı çok yüksek. Edirne için değerli ve büyük bir tarihi eserin kaybı olacak başka bir şey değil. Bu nedenle bunun önleminin alınması ve bir tedbir ortaya konması gerekiyor" dedi

 DURUM BELEDİYE BAŞKANINA İLETİLDİ

Biz Lalapaşa belediye başkanı İsmail Arslan' a da konuyu ilettiklerini belirten  Beksaç,

Arslan: bize  ‘Biz elimizden geleni yaparız, gerekli başvuruları da yaparız’ dedi.

 Bu alanın Lalapaşa Turizmine kazandırılması için gerekli önlemlerin acilen alınması gerektiğini belirten . Beksaç ön tarafı tamamen tahrip olmuş şapel’in dökülen ön tavanını, mağaranın iç duvarları ve iç  tavanında oluşan çatlakları inceleyen Lalapaşa Belediye Başkanı İsmail Arslan ve İl Genel Meclisi Üyesi Secaattin Uyur’a yapılan kazılar hakkında verdiği bilgilerde   şu ifadeleri kullandı:

2014 yılında başlamış olduğumuz çalışmayı bu sene de devam ettirme çabası içindeyiz. Fakat önemli ölçüde destek yoksunu olmamız nedeniyle çalışmamız oldukça kısıtlı boyutlarda kaldı. Daha önceki yıllarda planlamış olduğumuz geniş boyutlu çalışmaları maalesef bu sene gerçekleştirememiş durumdayız. Ama buna rağmen belirli ölçülerde bir çalışma programlandı. Ve şu anda onu devam ettirmekteyiz. Şu anda ki çalışma ağırlıklı olarak kentin aşağı tarafında bulunan bir su dağıtım şebekesi üzerine yoğunlaşmış bulunmakta. Bu su dağıtım şebekesi Öğretim Üyesi Dr.Özkan Ertuğrul'un uzmanlık alanına giren bir saha. O nedenle kendisi burada daha da ihtisaslaşmış bir vaziyette çalışmalarını sürdürmekti.” dedi

KALENİN İÇ KISMINDA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ

Esas planlama programlarının  kalenin iç kısmında da yapmayı düşündüklerini belirten Beksaç, “ Fakat onları gerçekleştiremedik. Ayrıca bunlar dışında kalenin arka bölümünde bulunan bir Trak kült alanı mevcudiyeti vardı, orada da çalışmayı düşünüyorduk. Mevcut şartlarda onları da gerçekleştiremedik.Şşartlara uygun olan bir çalışma programı devam ettiriyoruz. Bu çalışma programında da ağırlığımız, az önce de bahsetmiş olduğum su dağıtım şebekesi üzerine yoğunlaştırdık. Su dağıtım şebekesinin genel olarak bizim Özkan Ertuğrul ile birlikte görüşümüz doğrultusunda Edirne’ye Bizans devrinde su getiren şebekenin merkez noktası olduğu kanısındayız. Bu nedenle de gayet önemli bir bulgu olduğuna inanmaktayız.

Çalışmalarımızı da bu yıl bu konu üzerinde yoğunlaştırarak devam edeceğiz. Fakat bunun dışında çok şanssız bir olay olarak mağara da bir hasar karşımıza çıktı. Hemen yanı başımızda bulunan çimento fabrikasının patlatmış olduğu dinamitler nedeniyle bu 1. dereceden tescilli anıtımız tahrip olmuş bulunmaktadır.

1. derecedeki ana kilisenin tavan kısmında bulunan bölümlerde çökmeler olmuş ve bunlar yere düşmüş vaziyettedir. Bu dinamitlerin atılması durumunda kilisenin büyük hasar göreceği ve belki de tamamen çökeceği ihtiva vermektedir. Bu nedenle de çimento fabrikasının bu konuda tedbirli olmasında yarar var. Gerçekten bu tarihi eserin korunması önemli bir konu. Bizim Edirne'nin ve Trakya'nın en önemli tarihsel anıtlarından biri olan Sinanköy'ün korunması için çevresinde ki kişilerinde buna dikkatli olması gerektiğine inanıyoruz, özellikle çimento fabrikasının bu dinamit konusunu biraz dikkate alması gerekiyor” dedi.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.