TÜRK ÇİFTÇİSİ BİLİNÇLENİYOR

Geçim zorluğuna düşen bölgemiz çiftçileri alternatif ürünler ekerek daha çok gelir elde etme yolunu arıyor. 

TÜRK ÇİFTÇİSİ BİLİNÇLENİYOR

Geçim zorluğuna düşen bölgemiz çiftçileri alternatif ürünler ekerek daha çok gelir elde etme yolunu arıyor. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Ekim 2018 Çarşamba 08:57
TÜRK ÇİFTÇİSİ BİLİNÇLENİYOR

Teknolojik imkanlardan yararlanan, bunun için gerekeni yapan üreticiler bunun semeresini görmeye başladı. Trakya’nın  kısa sürede  büyük kentlerin yiyecek, meyve ihtiyacını karşılayacak durumu geleceği söyleniyor.

Bunlardan biri Kırklareli Karahıdır köyünden  Murat Gazioğlu,tarlasında yetiştirdiği ihraç ürünü ayvaları  Edirne’de pazarlamak için gelmiş.Ürettiklerinin  büyük bölümü Avrupa ülkelerine ihraç  ediliyormuş. Gereğinden çok daha büyük ayvaların yetiştirilmesi konusunda açıklama yapan Gazioğlu, “Bu ayvaların fideleri yurt dışından geldi. Babam İtalya’dan getirtti. Bu ayvanın adı “ Elma ayvası” olarak biliniyor. Şekli elmaya benziyor. Diğer ayvalardan farklı bir ayva. Ülkemizde yaygın olan eşme ayvası ve ekmek ayvası vardır bu ayva onların üç  büyüklüğünde ve lezzetinde bir ayva. Bu ayva kurt ve çürüme yapmaz. Buzdolabına konulduğunda 15-20 gün durur dışarıda bir ay bekletilir” dedi.

BELÇİKA HOLLANDA’YA İHRAÇ EDİLİYOR

Ürettikleri ayvaların Belçika, Hollanda’ya  ihraç edildiğini belirten Kırklarelili üretici; “ Ben ürünümü hale teslim ediyorum oradan şirket üzerinden  barkotlarla benim ürünüm olduğu belirleniyor ve ihraç ürünü haline geliyor. Benim 49 dönüm ayva ekili alanım var. Bu ürün bakım istiyor. Ne kadar iyi bakılırsa  ürün de o oranda kaliteli oluyor. Ben geçen yıl tarlamdan  70 ton ayva aldım. Bu yıl üretim daha yüksek oldu 90 tona yükseldi. Bereket versin ayva ekerek  tarlama ekeceğim diğer ürünlerden daha fazla para alıyorum. Bu ayva iç piyasada kilosu 7-8 liradan alıcı buluyor” dedi 

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.