YAŞAGÖR, "ZAMLAR BELİMİZİ BÜKÜYOR”   

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, yapılan son zamlar konusunda açıklamalarda bulundu. Yaşagör, yapılan zamlardan en çok küçük esnafların etkilendiğini, devletin küçük esnaflara kolaylık getirmesi önerisinde bulundu.

YAŞAGÖR, "ZAMLAR BELİMİZİ BÜKÜYOR”   

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, yapılan son zamlar konusunda açıklamalarda bulundu. Yaşagör, yapılan zamlardan en çok küçük esnafların etkilendiğini, devletin küçük esnaflara kolaylık getirmesi önerisinde bulundu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Ağustos 2019 Cuma 08:18
YAŞAGÖR, "ZAMLAR BELİMİZİ BÜKÜYOR”   

Yaşagör  meslektaşlarının sorunları ile ilgili olarak şöyle dedi, “ Yapılan son zamlar vatandaşların cebindeki paranın eksilmesine neden oluyor.  Zamlar sonucu esnaflarımızın geliri azacak masraflarını ödeyemeyecek durum gelecektir. Geçimini ticaret ile sağlayan küçük esnaflarımız böyle zamların yoğun olduğu dönemlerde devletten de gerekli desteği alamadığı için esnaflarımız ticaret yapamayacak konumuna gelmektedir: Zamlar bizim satışlarımızın azalmasına neden oluyor. Bizler işyerlerimizin masrafını, kiralarımızı,  elektrik paramız ve diğer masraflarımızı ödemede zorlanıyoruz. Bugünkü koşullarda  her işyerinin ortalama elektrik gideri bin liranın altına düşmüyor. Bunun yanına diğer giderleri de ilave ettiğiniz de  ticaretin de azalması ile esnaflarımız nasıl ayakta kalacak.” Dedi

FİYAT ARTIŞLARI ENFLASYONUN ÇOK ÜZERİNDE

Hükümet her ay enflasyon oranlarını belirlediğini . Aslında piyasanın fiyat artışı enflasyonun çok dana üzerinde seyrettiğini belirten Yaşagör, “ Hal böyle  olduğunda bizler de gelecek konusunda endişeliyiz. Bu koşullarda işlerimizi nasıl sürdüreceğiz, kiramızı masraflarımızı  nasıl ödeyeceğiz, evimizi nasıl geçindireceğiz. Girdi fiyatlarımız durmadan artıyor. Arkadaşlarımızla bu konuları görüştüğümüzde  yan geliri olan esnaflarımız bu kanaldan borçlarını ödeme çabasında. Böyle olsa da esnaflarımızın durumu hiç iç açıcı değil.  Aldığı emekli maaşını da işletmesine kattığı halde geçim sıkıntısı yaşanıyorsa bu durum esnaflarımızın ne durumda olduğunu gösteriyor.Yetkililer küçük esnafların durumunu iyileştirecek önlemle almaları gerekir. Bu düşük faizli kredi veya faizsiz kredi olabilir. Bu önlemlerin devreye girmesini bekliyoruz. Koşullar böyle devam ederse esnaflarımızın durumu her geçen gün daha da zora girecek” dedi

BAKKAL AMCA MAHALLEMİZİN BEKÇİSİ GİBİDİR

 Bakkalların sabahın erken saatinden akşamın geç saatlerine kadar halka hizmet veren kesim olduğunu belirten Yaşagör, “ Mahallelerimizde bulunan her bakkalımız  hem bekçisi hem sorumlusu gibi mahalleye giren çıkanı kontrol eder. Bakkallarımızda marketlerde olduğu gibi  peşin para ile alışverişi yapamayan insanlarımız da olur. Onun için mahalle bakkallarımızın  yaşaması lazım.Bizler komşularımızın küçük çaplı da olsa ihtiyaçlarını karşılayan kesimiz. Bizim yaşamamız için can suyu kredisine ihtiyacımız var. Bizler aslında  bu kredileri halkımızla da paylaşıyoruz. Onların derdine deva oluyoruz. Sokaklarımızda bakkal amcanın ışıkları sönmemeli. Bir bakkalın kapanması demek oradan ekmek yiyen birkaç kişinin geçim zorluğuna girmesi , bir anlamda işsiz kalması demektir. Halkımızdan, en yakınındaki bakkal amcalardan alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bizim sattığımız ürünlerin fiyatı ile büyük işletmelerin fiyatları arasında fark yoktur. Halkımız bu konuda fiyat araştırması yaptığında bunu görecektir. Önümüzde okul sezonu geliyor Halkımız okul ihtiyaçlarını Edirneli kırtasiyecilerimizden yapmalarını öneririz.  Marketlerin  sattığı ürünler ithal Çin malı ürünlerdir. Yerli malından yapılan alışverişler paramızın  ülke içinde kalmasını sağlayacaktır. Böylece ülke ekonomisine katkı  yapmış oluruz,”diye konuştu.

GENEL BAŞKANIMIZ DEVLETİN TİCARETE GİRMEMESİNİ ÖNERDİ

 Bir süre önce yaptığı açıklamada  Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Genel Başkanı Bendavi Palandiken’in devletin ticarete girmemesi konusunda uyarısı olduğunu belirten Yaşagör, “ Genel Başkanımızın açıklamasında belirttiği kamu kurum ve kuruluşlarının ticari faaliyetlerde bulunmamaları uyarısıdır.Konuşmasında bunu dile getirmiştir.  Bazı illerimizde kamu kurum ve kuruluşları perakende  sektörüne de girerek  ticaret yapmaktadır.  Başkanımızın uyarısı bu yöndedir. Edirne’de olmamasına karşı başka illerimizde belediyeler veya başka kamu kurumları kanalıyla perakende  ticaret yapmaktadır. Bu küçük esnaflarımızın ticari alanını daraltmış oluyor. Kamu kurumlarının bu tür hizmet yerine başka alanlarda halka hizmet sunması gerekir. Büyük marketler konusunda üst yöneticilerimizin teklifleri ne yazık ki dikkate alınmıyor. Bayramdan önce konfederasyonumuzun toplantısına ben de katıldım Bu toplantıya ticaret bakanımız Ruhsar Pekcan da katıldı. Burada  zincir marketler ve ticaretin düzenlenmesi konusunda  yasa bakanımızın ifadesine göre meclisin kapanması nedeniyle gündeme gelmediği, meclisin açılmasından sonra bu maddenin ele alınacağını söyledi.  Biz de bu yasanın küçük esnaflarımızın lehine düzenlenmesi beklentisi içindeyiz “ dedi.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.