Edirne’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında, 2016’daki darbe girişiminin unutulmaması ve gelecek nesillere doğru şekilde aktarılması amacıyla özel bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Edirne 15 Temmuz Derneği öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, "Zaferin Adı Türkiye" adlı fotoğraf sergisi, bir alışveriş merkezinde halkın ziyaretine açıldı.
Anadolu Ajansı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı iş birliğiyle hazırlanan sergide, 15 Temmuz gecesi ve sonrasında çekilmiş 40 çarpıcı kare yer aldı.
"O KARELER MİLLETİN HAFIZASINDA İZ BIRAKTI"
15 Temmuz Derneği Başkanı Veysel Güner, "Zaferin Adı Türkiye" adlı serginin, Türk milletinin o gece ortaya koyduğu irade ve cesaretin simgesi olduğunu vurguladı. Güner, “Bu kareler, milletimizin dirayetini, demokrasiye sahip çıkışını ve birlik duygusunu yansıtıyor. Her biri birer tarih belgesi. Allah bir daha bu millete böyle karanlık bir gece yaşatmasın,” dedi.
Sergideki karelerin, milletin çıplak ellerle tanklara karşı koyduğu o anları gözler önüne serdiğini belirten Güner, “15 Temmuz bir milat oldu. Şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz. O gece gösterilen direnişi unutturmamak hepimizin sorumluluğu,” diye konuştu.
Vali Yunus Sezer de açılışta yaptığı konuşmada, 15 Temmuz’un sadece bir kalkışma gecesi olmadığını, aynı zamanda milletin özgürlüğe, demokrasiye ve devletine sahip çıkışının destanı olduğunu ifade etti.
Vali Sezer,“Bu yıl darbe girişiminin 9. yılı. Fotoğraflara baktıkça insan o geceye dönüyor. Milletimizin kararlılığı, vatan sevgisi ve özgürlük inancı o gece tüm dünyaya ilan edildi. ‘Söz konusu vatansa, gerisi teferruattır’ sözü, 15 Temmuz’da ete kemiğe büründü” diyen Sezer, “Bazı insanlar o gece cepheye koşar gibi meydanlara aktı. En değerli varlığını, yani canını ortaya koydu. Bu milletin ruhunda olan o iman ve irade, bu mücadeleyi zafere taşıdı” dedi.
Vali Sezer konuşmasının devamında, Türk milletinin tarih boyunca hiçbir zaman boyunduruk altında yaşamadığını hatırlatarak, “Üç bin yıllık devlet geleneğine sahip bir milletin evlatlarıyız. Anadolu irfanı dediğimiz şey; vatan sevgisidir, hürriyet aşkıdır, imanla yoğrulmuş aidiyet duygusudur. Ne öğretilir ne dayatılır; bu milletin kalbinde vardır,” şeklinde konuştu.
Vali Sezer, Ankara’da darbe gecesini bizzat yaşadığını da belirterek, “O gece Özel Harekat Dairesi’nde, Genelkurmay ve İçişleri Bakanlığı önünde yaşananları birebir görmüş biriyim. Orada arkadaşlarımızı şehit verdik. Bu kareleri görünce tekrar duygulandım. Allah şehitlerimize rahmet eylesin, bizlere de onlara layık olmayı nasip etsin” diyerek o anları anımsattı.
Sergide yer alan kareler arasında; bastonuyla sokağa çıkan yaşlı bir adam, kamyon kasasında direnişe katılan kadınlar, kurşunlara göğüs geren gençler gibi çok sayıda sembol fotoğraf yer aldı. Vatandaşlar, sergiyi ilgiyle gezdi.Sergi gün boyunca ziyaretçilerin ilgisine açık kaldı.
Mert Hamarat

