TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne Şubesi, “Tarımsal Öğretimim Başlangıcının 177.yılını” ve “10 Ocak Ziraat Mühendisleri gününü” kutlamak amacıyla bir tören düzenledi.
Atatürk Anıtında düzenlenen törende, Atatürk Anıtına çelenk sunumunda bulunuldu. Saygı Duruuş ve İstiklal Marşının okunmasının ardından TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, yaptığı konuşmada, 10 Ocak Günü’nü kapsayan haftanın ülkemizde Tarım Haftası olarak kutlandığını dile getirdi. Ülkemizde tarımsal öğretimin başlangıcının 177. yılının da kutlandığını dile getiren Yanılmaz, tarımsal öğretimin sürecini anlattı.
Ülkemizdeki tarım politikaları hakkında da açıklamalarda bulunan Yanılmaz, şunları söyledi:
“Halen üretimin değil, ithalatın desteklendiği, yüz binlerce kişinin tarımdan çekildiği, aile işletmeciliğinin tasfiye edilerek yerine şirket tarımının egemen kılındığı bu dönemde çiftçi para kazanamamaktan, tüketici gıda ve tarım ürünlerini alamamaktan şikâyetçi olmaktadır.
TARIM TOPRAKLARI AMAÇ DIŞI KULLANIMA AÇILDI
Tarım toprakları en çok bu dönemde amaç dışı kullanıma açıldı. Acele kamulaştırmalarla tarım toprakları ranta açıldı. Duble yollar ovalardan geçirildi. Zeytinlikler yok edildi ya da maden sahalarına açılma girişimlerinde bulunuldu. Koruma altına alınan ovalara termik santral kurmak için ihale üstüne ihaleler yapıldı. Büyükşehir Yasası değiştirilerek bir gecede 16 bini aşkın köy mahalleye dönüştürüldü. Sadece tarım toprakları değil, Hidroelektrik Santralleri ile dereler kurutuldu. Hükümet değişmese de, bu dönemde tarım bakanı değiştikçe tarım politikası da değişti. Tarım Politikası, bir türlü devlet politikası haline dönüştürülemedi. Şu an gündemde olan Tarım Kanunu değişikliği ile ÇKS den uzaklaşma ve Bakanlığın yeni belirleyeceği bir sistem ile desteklemelerin ödenmesine devam edileceği gündeme gelmektedir.
Bugün, tarımsal üretimdeki en önemli sorunlardan birisi haline gelen yüksek girdi maliyetleri nedeniyle çiftçi üretim yapmakta zorlanmaktadır. Yüksek girdi fiyatları karşısında tarımsal destekler yetersiz kalmaktadır. Ayrıca destekler hem çok geç açıklanmakta, hem de zamanında ödenmemektedir. Türkiye tarıma gereken desteği ve önemi verse, dünyanın en önemli üretici ve ihracatçısı olabilir.
Özetle, Cumhuriyetimizin 100. yılında tarım ve gıdada yine önemli sorunlarla karşı karşıyayız. Aynı zamanda önemli bir seçim yapmak durumundayız. Tarım ve gıdada ülke potansiyelini değerlendirebilen politikalarla bu sorunları aşabilir ve geleceğe umutla bakabiliriz. Bu potansiyeli görmezden gelen ve ithalata dayalı politikalarda ısrar edilirse üretici için de tüketici için de ne yazık ki zor günler olacaktır.
Bu sebeple; Cumhuriyetimizin 100. yılında daha çok üretmeye, daha çok paylaşmaya, toprağımızı, çevremizi daha çok korumak zorundayız. Bereketli bir yıl olması dileği ile Ülkemizde “Tarımsal Öğretimim Başlangıcının 177.yılını bir kez daha kutluyor, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız bu yılda, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Cumhuriyetimizin kurucularını saygıyla, şükranla ve özlemle anıyorum.Bundan böyle 10 Ocak günü TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası9 48. Olağan Genel Kururu kararı gereği 2023 yılından itibaren 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü olarak kutlanacaktır.”
Gözde Kabasakal