“Ayılana gazoz, bayılana limon”

Edirne Roman Eğitim Gönüllüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı yapmış olduğu yazılı açıklamada geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü UNİCEF destekli Edirne'de Roman çocuklara yönelik eğitim çalıştayını değerlendridi.

“Ayılana gazoz, bayılana limon”

Edirne Roman Eğitim Gönüllüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı yapmış olduğu yazılı açıklamada geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü UNİCEF destekli Edirne'de Roman çocuklara yönelik eğitim çalıştayını değerlendridi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
24 Ocak 2018 Çarşamba 09:29
“Ayılana gazoz,  bayılana limon”

    Konuyla ilgili açıklama ise şöyle; "Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü UNİCEF destekli Edirne'de Roman çocuklara yönelik eğitim çalıştayı gerçekleştirdi. Farklı kaynaktan bu çalıştayın Edirne'de yapılacağını öğrendik. 2016 Yılında Ankara Öğretmen Evinde Roman çocuklara yönelik toplantıya davet edilmiş, gerçekleştirdiğimiz çalışmaları slayt halinde anlatma olanağımız Sultanbet olmuştu. Ankara'daki  ilgili birim ile görüşerek Edirne'de neden bu toplantıya davet edilmediğimizi öğrenmeye çalışırken, “liste yukardan geldi” dediler. Anladım ki, bu işe de siyaset bulaşmış.
    Hadi benim davet edilip edilmemem bir yana, 2016 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Roman Stratejik Eylem Planının ana yürütücüsü olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Edirne'deki il Müdürlüğü'nün dahi davet edilmemesi çok şaşırtıcıdır. Roman Stratejik Eylem Planı var, ilgili kurumların bu tür çalışmalarda bütünlüğü yok.
    Bir şekilde çalıştaya katıldım. Üç ayrı çalışma atölyeleri kuruldu. Bilinen konular tekrar anlatıldı. Yazıldı, çizildi. İşin ilginç yanı  üç ayrı gurupta da eğitim konusunda Roman arabulucular olması önerisi dikkat çekti. Katılımcılar arasında istihdam yaratmak amaçlı bir çalıştaya döndü düşünceleri oluştu. Arabuluculuk kavramını ben her zaman “itici” bulmuşumdur. SİROMA projesinde arabuluculuk konusunda çok sayıda Roman dernek başkanı ücretli çalıştı. Eğitim anlamında bu uygulamaya geçilecekse ki, çok zor bir uygulamadır, istihdam yaratma anlamında değil,  gönüllü olmalıdır.
    Çalıştayın birinci günü öğlenden sonra bakanlık yetkilileri Meriç İlkokulunda Roman çocuklar için kurulan müzik sınıfının gösterisi beğeni ile izlendi. Çoğunluğu Roman çocuklarının oluşturduğu bu tür okulların sosyal ve kültür etkinliklerin yapılması okulu kısa dönem cazip hale getirir. Ancak, devamsızlığı önlemede kesin çözüm olduğunu iddia etmek gerçekçi değildir. Dernek yönetimi olarak bunun bir benzerini Fevzipaşa İlkokulunda 3 yıl uyguladık. Sonuçlarını rapor haline getirdik.
    Roman okullarında çocukları davul, zurna ile yani müzikle bağdaştırmak başarı gibi göstermek, eğitimi sadece müzikle odaklamak yaşamın gerçeğini saklamaktır. Roman çocukları eğitim süreçlerine katmak için aile eğitimi, sosyoekonomik koşulların iyileştirilmesi ve sosyal entegrasyon gibi sorunların aşılması kaçılmazdır. Çalıştaylar artık baygınlık vermeye başladı. Hasta belli, reçete belli. Türkiye'deki Romanlar olarak 2016 yılında devletin resmiyetine giren Roman Stratejik Eylem Planını gerçek anlamda işlevsel hale getirilmesini bekliyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.