Flaş Haber
Kapat

Buda 'organik' yorgan

Teknolojinin ve tekstilin ilerlediği her gün unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden, yorgancılık zamana yeniliyor. 20 yıl öncesine kadar her genç kızın çeyizinde bulunan el dikimi saten motifli yorganlar, artık eskisi gibi tercih edilmiyor. Edirne'de son üç ustadan biri olan 49 yaşındaki Trabzonlu Hüseyin Bıyık, “Günümüzde nasıl organik olan her ürün yiyecek rağbet görüyorsa yorganlarımızda organik. Hazır yorganlar sanayi ürünü, ham maddesi petrol olduğundan tavsiye etmiyoruz”.dedi

Buda 'organik' yorgan

Teknolojinin ve tekstilin ilerlediği her gün unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden, yorgancılık zamana yeniliyor. 20 yıl öncesine kadar her genç kızın çeyizinde bulunan el dikimi saten motifli yorganlar, artık eskisi gibi tercih edilmiyor. Edirne'de son üç ustadan biri olan 49 yaşındaki Trabzonlu Hüseyin Bıyık, “Günümüzde nasıl organik olan her ürün yiyecek rağbet görüyorsa yorganlarımızda organik. Hazır yorganlar sanayi ürünü, ham maddesi petrol olduğundan tavsiye etmiyoruz”.dedi

Emre SEDEF
Emre SEDEF
21 Ağustos 2017 Pazartesi 09:58
Buda 'organik' yorgan

    30 yılık yorgan ustası 49 yaşındaki Trabzonlu Hüseyin Bıyık, “Üniversiteye gidemeyince ağabeyim Edirne'ye çağırdı ve liseden sonra ağabeyimin dükkânında ondan öğrendiğim bu mesleği 30 yılı aşkındır yapıyorum. Ağabeyim yanına çırak alıp yetiştirdi. Artık Edirneli sayılırım. Şu anda Edirne merkezde ben dahil bu işi yapan toplam üç kişiyiz. Biz son temsilcileriyiz ve ben en genç temsilcisiyim. Bu bir el sanatı, el emeği göz nuru. Desen kitabımızdan kalıp çıkarıyoruz. Müşteri hangi deseni beğenirse onu işliyoruz. Artık çoğu deseni ezberledik, bakmadan yapabiliyorum. Yorganın dikimi 3 ile bir hafta arasında desenine göre değişiyor” dedi. 
Elde dikilme yorganın insan sağlığı için önem arz ettiğine değinen  Usta Hüseyin Bıyık; “Malzeme olarak pamuk ve yün tercih ediliyor. En sağlıklı olanı da yün ve pamuk. Vücuttaki elektriği, enerjiyi alıyor. Elyaf ve silikonlar bunun yerini asla tutmaz. hazır yorganlardan biraz bu dikim yorganlar pahalıdır ama yerini tutmaz. Günümüzde nasıl organik olan her ürün yiyecek rağbet görüyorsa yorganlarımızda organik. Hazır yorganlar sanayi ürünü, ham maddesi petrol olduğunda tavsiye etmiyoruz. Müşterimize de gerektiği zaman söylüyoruz. El dikimi yün ve pamuk yorganlar Kolaybet zaten belli bir yaştan sora aranıyor”.
Bu tıp el emeği yorganların  göçmenlerin daha  çok tercih etiğini belirten Bıyık; “Bulgaristan'dan gelen vatandaşların gelirleri yüksek olsa biz onlara yorgan yetiştiremeyiz. Çünkü onlar bu yorganları seviyor ve değerini biliyorlar. Günlük yorganlar 100 – 300 Lira arası değişiyor. Yorgan evde çarşaflayarak rutubetsiz muhafaza edilebilir. Yorgan yıkanmaz. Günlük yorganlara nevresim geçirilir, makineye atılıp yıkanmamalı. Sık sık havalandırılmalı ve çarşafsız kullandırılmamalı. Vücutla temas etmemeli ki sararmasın. iyi muhafaza edildiği sürece ömürlüktür. Kullanıma bağlıdır. Anadolu'dan gelen vatandaşlar her yıl yorganını söküp yapıyor. Bu işin zorluğuna gelince aynı yerde sürekli oturmak, uzun süre bakmak zor. Gözleri hakikaten yoruyor. Parklar renkler oluyor ve onlar çok etkiliyor.”dedi. 
Çırak yetiştiremedikleri için  yorgancılık mesleğin yaygınlaşması için kurs açılmasının faydalı olacağını  belirten Usta  Bıyık ;” Çırak yetiştiremiyoruz. Bizden sonra nasıl olur bilemiyorum. Kurs açılsa da fazla talep olacağını düşünmüyorum. Geleneksel el sanatına önem verenler, mutlaka kızlarının çeyizinde bulundurmak isteyen anneler önem veriyor. Özellikle kız çeyizinde mutlaka bir tane de olsa bulundurmak isteyenler var. Bizden sonraki nesil merak sarar bu işi yaparsa inşallah bu meslek ölmeyecektir. Şu anda eleman yetiştiremiyoruz”dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.