“KADROLU İŞÇİYE BORCUMUZ YOK”

Edirne Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı olağan toplantısının 2’nci birleşimi Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleşti. Belediye personelinin maaşlarının ödenmemesi üzerine yapılan spekülasyonlar üzerine de konuşan Gürkan, “Sosyal medya üzerinden herkes bir şeyler söylüyor. 2017 Ekim Ayı sonlarından itibaren maaş ödemekte zorlandığımız doğrudur. Ama bu güne kadar taşeron işçiler üzerinden olmuştur, memurlar açısından maaşlar hiç aksatılmadan ödenmiştir” dedi.

“KADROLU İŞÇİYE BORCUMUZ YOK”

Edirne Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı olağan toplantısının 2’nci birleşimi Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleşti. Belediye personelinin maaşlarının ödenmemesi üzerine yapılan spekülasyonlar üzerine de konuşan Gürkan, “Sosyal medya üzerinden herkes bir şeyler söylüyor. 2017 Ekim Ayı sonlarından itibaren maaş ödemekte zorlandığımız doğrudur. Ama bu güne kadar taşeron işçiler üzerinden olmuştur, memurlar açısından maaşlar hiç aksatılmadan ödenmiştir” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Mayıs 2018 Salı 08:59
“KADROLU İŞÇİYE BORCUMUZ YOK”

Edirne Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı olağan toplantısının 2’inci birleşiminde 2017 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı, Yönetim Dönemi Hesabı, Taşınır Kesin Hesabı ve İcmali görüşülerek,  oy birliğiyle Plan ve Komisyonu’ndan geldiği şekilde kabul edildi.

Belediye Meclisinde konuşan Recep Gürkan “Edirne Belediyesi bütçe anlamında çok güçlü bir belediye değil. Kamudan, İller Bankası’nda gelen para dışında da kamusal bir kaynaktan aktarılan bir para da olmadı. En azından benim dönemimde. Olsa iyi mi olurdu? İyi olurdu. Rakamlara baktığımızda, oranlara baktığımızda en temel sıkıntımız tahsilat. Net tahsilat gerçekleşme oranı 2011 yılında yüzde 71, 2012 ve 2013 yılında yüzde 76, 2014 yılında 79, 2015 yılında yüzde 85, 2016 yılında yüzde 83 ama 2017 yılında yüzde 65. Ciddi bir düşüş var. Burada bizim mi bir eksiğimiz var? Diye tanıdığım bütün belediye başkanlarıyla görüştüm. Bir tek büyükşehirlerde, metropollerde tahsilat oranı yüksek. Yüzde 65 net tahsilat oranı bize yetiyor mu? Yetmiyor. Geçmiş 15 yıldan bir alacak söz konusu. 2016’dan 2017’ye devreden alacak miktarı, 48 milyon 123 bin TL. 2017’den 2018’e devreden alacak miktarı ise, 64 milyona ulaşıyor. 64 milyon bizim için çok büyük rakam. Bizim görevimiz bunları tahsil etmek ama yasaların izin verdiği ölçüde. Yasalardan dolayı birçok tahsilatı gerçekleştiremiyoruz. 64 milyonluk bir alacak, şu koltukta kim olsa ilk olarak bu parayı tahsil etmek ister. Yüzde 50’sini dahi alsak, bizi çok ciddi rahatlatır. Borçlarımızla, alacaklarımıza baktığımızda sıfır, hatta artı durumdayız. Bu da bizim bütçe hakimiyetine sahip olduğumuzu gösterir. Dedi

“KADROLU MEMUR VE KADROLU İŞÇİLERE HİÇBİR BORCUMUZ YOK”

Belediye personelinin maaşlarının ödenmemesi üzerine yapılan spekülasyonlar üzerine de konuşan Gürkan, “Sosyal medya üzerinden herkes bir şeyler söylüyor. 2017 Ekim Ayı sonlarından itibaren maaş ödemekte zorlandığımız doğrudur. Ama bu güne kadar taşeron işçiler üzerinden olmuştur, memurlar açısından maaşlar hiç aksatılmadan ödenmiştir. Mevcut belediyelerin yüzde 30’u geçtiğimiz ay memur maaşlarını ödeyemediler. Taşeronları bırakın, memur maaşlarını ödeyemediler. Ve bu suçtur. Bu mazeret mi? Değil ama kıyaslama için bilginize sunuyorum. 7 Nisan 2014 yılında 980 adet taşeron işçi vardı. 696 Sayılı KHK çıktığında emekli olup, ayrılanlar haricinde bin 21 müracaatla başvuru sürecini kapattık. 41 kişi, 4 yılda alım yapmışsız. Yaklaşık 400 civarında kadrolu, memurumuz var. Bunları da eklediğinizde bin 400 kişilik bir çalışanımız var. Başkan niye sen bunları işten çıkarmadım; ben bunu vicdanıma anlatamam. Toplumsal barışı da koruma çabasıdır bu. Bu insanların ellerinden ekmeklerini alırsanız, zor durumdayız diye toplumsal barışı sağlayamayız. Bu yüzden isçi çıkarmaya gitmedik. İşini yapmayanlar hariç. İşini yapmayanları bugün itibariyle de çıkarmaya devam edeceğiz. Kadrolu, şirket, memur olması da bir şey ifade etmez. İşini yapmayanı da çıkarma durumuna sahibiz. Memur arkadaşlarımız her ayın 15’nde, bir önceki maaşlarını peşin alıyorlar yasa gereği. İşçiler, kadrolu işçiler çalışılmış maaşlarını alıyor. Taşeron işçi arkadaşlarımız; bir ayı çalıştıktan sonra 1 sonraki ayı almaya hak kazanıyorlardı. Eski düzen buydu. Şimdi yeni sistemle bir düzenleme bekliyoruz ama netleşmedi. Bazı kurumlar 15’inden 15’ine ödemeye döndüler. Bizde bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz ama henüz bir yasal zemin oluşmadığı için faaliyete geçmedik. Sabıka kaydı olan arkadaşlarımızı alamadık, onları da çıkardığımızda 969 arkadaşımız sınava girdi, sınavı kazandı ve 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren belediyenin şirketinde çalışmaya başladılar. Nisan maaşını hakkettiler. Onların Nisan maaşlarını Mayıs ayında ödeyeceğiz. Kadrolu memur ve kadrolu işçilere hiçbir borcumuz yok. Taşeron diye tanımladığımız; şuanda da belediye şirketimizin personeli olan 969 arkadaşımıza 100 ile 150 arkadaşımızın Şubat maaşı var: mart maaşı ödenen 200 kişi kadar. İşçinin maaşını gününde ödememek hiçbir mazereti kabul etmese de birçok belediyeden daha iyi durumda olduğumuz aşikar. Ama bazı çevreler tarafından sistematik olarak; maaş ödemiyor diye bir takım oluşumlar ortaya çıkarma gayreti var. Biz o işçileri onlardan daha fazla düşünüyoruz. Bütün yasal sorumluluğu da bizde. 4 yıldır da maaşlarını ödedik.” Dedi.

AVRUPA BÖLGELER KOMİTESİ BAŞKANI KARL-HEİNZ LAMBERTZ, EDİRNE’DE OLACAK

Brüksel’e, AB’nin en yetkili organının daveti üzerine gittiğini belirten Gürkan “Benden önce hiçbir Edirne Belediye Başkanı’nın gitmediği anahtar konuşmacı olarak oraya gittim. Avrupa Bölgeler Komitesi’nde bir konuşma yaptım, Edirne’yi anlattım. Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz ile bire bir görüştüm. Edirne’ye davet ettim.  Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz, Edirne’de olacak. Avrupa Bölgeler Komitesi her yıl Türkiye’de bir toplantı yapar. Bu yıl 2018 yılı toplantısı aralık ayında Ankara’nın Kazan ilçesinde olacak. 2019 Mayıs toplantısı da tarihte ilk defa Edirne’de olacak. Anahtar konuşmacı olarak çağrılmam nedeniyle uçak biletim, otel ücretim ve diğer masraflarım AB tarafından ödenmiştir. Daire müdürü ve meclis üyeleri arkadaşlarımın Urfa ziyareti için kendilerinden belediyeden teklif gelmiştir, tek kuruş belediye tarafından ödenmemiştir, hepsi kendi cebinden ödemiştir. Ama Edirne’nin geçmişinde bu tür giderlerin belediye bütçesinden karşılanması, bazı müteahhitlere yüklenmesi gibi alışkanlıkları olduğu için herkes kendi gibi biliyor karşısındakini. Ama o kendi gibiler, bu dönem yok. Bu dönem belediye başkanının oğlu ve kızı belediyeye hiç gelmez, belediye müdürleri ve müteahhitler ile hiç tanışmaz. Belediye’nin hiçbir müteahhitti ile belediye başkanını kızı ve oğlu bir çay dahi içmemiştir.” Diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.