Ömer Kutlu, “Eğitim Şart” !

Kutlu Detay Emlak İnşaat Ltd. Şti.'nin sahibi Ömer Kutlu, Emlak sektörü İle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Edirne'de ve ülkede inşaat sektörünün hızla büyüdüğüne dikkati çeken Kutlu, “Emlakçılık, önüne gelenin yapacağı işsiz güçsüz mesleği değildir. Bu işi yapanların mutlaka teknik, hukuk, pazarlama ve mevzuat bilgisi gibi birçok alanda bilgi sahibi olmaları gerekmekte ve gerekli eğitimleri almaları gerekmektedir” dedi.

Ömer Kutlu, “Eğitim Şart” !

Kutlu Detay Emlak İnşaat Ltd. Şti.'nin sahibi Ömer Kutlu, Emlak sektörü İle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Edirne'de ve ülkede inşaat sektörünün hızla büyüdüğüne dikkati çeken Kutlu, “Emlakçılık, önüne gelenin yapacağı işsiz güçsüz mesleği değildir. Bu işi yapanların mutlaka teknik, hukuk, pazarlama ve mevzuat bilgisi gibi birçok alanda bilgi sahibi olmaları gerekmekte ve gerekli eğitimleri almaları gerekmektedir” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Aralık 2017 Salı 10:12
Ömer Kutlu, “Eğitim Şart” !

    Kutlu, sadece İstanbul'da 10-15 bin kayıtlı emlakçı olduğunu ancak bundan daha fazla kayıt dışı çalışan emlakçı olduğunu ifade etti. Bu durumun yasayla acilen düzenlenmesi gerektiğini söylen Kutlu, bu konuda eğitimin de önemli olduğunu vurguladı. 
“KAYITLI EMLAKÇIDAN ÇOK KAYIT DIŞI VAR”
    Kutlu Detay Emlak İnşaat Ltd. Şti.'nin sahibi Ömer Kutlu, sadece İstanbul'da 10-15 bin kayıtlı emlakçı olduğunu ancak bundan daha fazla kayıt dışı çalışan emlakçı olduğunu vurgulayarak, “Özellikle büyüyen konut sektörü yerli ve yabancılara yapılan konut, arsa, tarla, arazi vb. gayrimenkul satış oranlarının artması, sektörde düzenleme beklentisini de artırdı. Kayıtlı çalışan gayrimenkul emlak müşavirleri ve danışmanları kayıtsızlardan şikayetçi. Bir masa, bir kasa ile emlakçılık yapanlara tepki var. Özellikle kapıcılar sektörde önemli bir sorun. Emlakçılık sektörü hali hazırda 2004'te yayınlanan ve sadece eğitimi zorunlu kılan bir tebliğe tabi. Sadece İstanbul'da 10-15 bin kişi Emlakçılar Odası ve Ticaret Odası'na kayıtlı olarak emlakçılık yapıyor. Ancak bundan daha fazla sayıda kayıt dışı çalışan emlakçılar var. Denetim yetkisi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda. Fakat denetim mekanizmasının yeterli olmadığı görülüyor. Bu durum çok fazla sayıda 'emlakçı mağduru' doğmasına yol açıyor. Beklenen emlak yasasının çıkmasıyla sadece üniversite mezunlarının emlak ve danışmanlık ofisi açmasına izin verilecek. Ayrıca sektörün standartları olacak, cezai sorumluluklar getirilerek denetim altına alınacak. 2002'den bu yana ekonominin dinamosu olan inşaat ve emlak piyasası en disiplinsiz en çok istimal yaşanan sektör konumuna gelmiştir. Mutlaka hukuki bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Çok ciddi mali konuların olduğu son aşamada eline bir çanta alan, simitçisi, gazozcusu, berberi, kapıcısı kendini emlakçı olarak tanıtıyor ve bir masa ile dükkan açanlar nedeniyle sektör de ciddi prestij kaybı yaşanıyor. Özellikle yabancılar için lüks konutlar yapılıyor ancak bu karmaşa bu alana da yansıyor.” dedi.
“EMLAK SEKTÖRÜNÜN ARTIK BİR YASAYLA DÜZENLENMESİ GEREKLİDİR”
    Kutlu, emlak sektörünün artık bir yasayla düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Emlakçılık, önüne gelenin yapacağı işsiz güçsüz mesleği değildir. Bu işi yapanların mutlaka teknik, hukuk, pazarlama ve mevzuat bilgisi gibi birçok alanda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu nedenle kanuni düzenleme şart oldu. Emlak Odaları ve Emlakçılar Derneklerinin bu sektörün artık bir yasasının olması gerektiğini ilgili makamlara iletilmesi ve dile getirilmesi gerekmektedir. Geçmişte hazırlanan yasayla ilgili kanun taslağında yer alan konular söyle sıralanmıştı: Sektöre yeni girmek isteyenler 4 ya da 2 yıllık üniversitelerin tapu ya da emlak yönetiminden mezun olup lisanslama sınavını kazanıp, 3 aylık bir stajdan sonra emlakçı olabilir denilmekteydi. Buna uymayanlara ise 3 yıldan başlayan hapis cezası ve 30 bin TL'den başlayan para cezası koyulmuştu. Dolandırıcılık gibi suçları işleyenlerin bu işi yapamayacağı belirtilmişti. Kanun çıktığı anda bu işi yaptığını esnaf ya da ticaret siciliyle ortaya koyan ve eğitim aldığını ortaya koyanlar ise mesleğini sürdürmeye devam edebilecek. Kayıtlı olmayanlar ise bu hak tanınmayacaktı. Emlak sektörünün artık bir yasayla düzenlenmesinin gerekli ve zaruri olduğu görülmektedir. Başıboş olan bir takım kötü niyetli insanların at koşturduğu bir ortamdan bunların ayıklanması ve bilgili insanların bu işleri yapması gerekmektedir. Ayrıca mal edinmek Piabet isteyen yabancı uyruklu insanların da aldatılmaması için bu işi yapanların yasal bir düzenleme içine alınması ve mesleki yaptırımların olması sektör için gereklidir.” ifadelerini kullandı. 
“HERKESİN EMLAKÇI OLMASININ ÖNÜ KESİLMELİ”
    Yapılması gereken yasayla herkesin emlakçı olmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye'de bugün emlakçı ile alıcı arasında bir problem çıktığında Borçlar Kanunu'na başvuruluyor. Yasayla birlikte eczacılar, mali müşavirler gibi gerçek bir meslek statüsüne kavuşacak ve işleyiş sistemi edinecek. 100 binlerle ifade edilen oranda kayıt dışı çalışanın olduğu sektörde bir denetim mekanizması yok. Her oda kendi üyelerini denetliyor. Fakat emlak mesleğinin bağlı olduğu bir oda ve yasal bir düzenleme olmadığından denetimi de mümkün olamamaktadır.  Çünkü işin önemli kısmı ayakçı ya da belgesi olmayan kişiler tarafından yapılıyor. Onlarda sadece alıcıya odaklanıyorlar, yasanın çıkmasıyla kayıt dışı çalışanlar kayıt içine alınacaktır. Sektör hali hazırda 2004 yılında yayınlanan küçük bir tebliğe göre düzenlenmiştir. Bu tebliğ ile sadece mesleki eğitimi öngördüğünü kaydederek, bu tebliğe dayanılarak bir çok sektör çalışanı emlakçılık eğitimi aldı, Odalar ve İSMEK dahil edildiğinde on binlerce kişi eğitim aldı. Ancak bu eğitimi alanların kaçı Emlakçı onu da bilemiyoruz. Yapılması gereken yasayla herkesin emlak danışması olmasının önü kesilmeli. Örneğin, Dubai'de emlak yasasının çıkmasıyla daha önce 6 bin olan emlak ofisi sayısının yasayla birlikte 2 bin seviyesine düştüğüne dikkat çeken Kutlu, Amerika' da ise bu konuyla ilgili ciddi yasal düzenlemelerin 65 yıl önce yapıldığını belirtti. Bu nedenle bu ülkede sahibinden satılık gayrimenkulün yüzde 1 gibi neredeyse sembolik seviyede kaldığını ifade eden Kutlu, Türkiye'de ise sahibinden işlemlerin yüzde 65-70 seviyesinde olduğunu söyledi. Türkiye'de kanun çıkmasıyla vatandaşı yanıltan kişilerin sistemden çıkacağını bu durumunda sektörün menfaatine olacağını söyledi.”  dedi.
“İNANILMAZ SAYIDA EMLAK KİRLİLİĞİ VAR”
    Kutlu İngiliz sisteminden de bahsederek, “İngiliz sistemi daha sade, orada Emlak Müşavirliği var, sahibinden modeli yok, kurallar ve kriterler daha net ve belli. Mutlaka bir emlak Müşavirliğiyle anlaşıyorlar. Satıcı komisyon ödemiyor, alıcı yüzde 3 ödüyor. Alıcı-satıcı bir araya gelmiyor. Emlak müşavirine yetki veriliyor. Emlakçılık yerine, Müşavirlik olmalı. Her bölgede belli sayıda ve belli kriterlerde müşavirlikler ve teknik personel mecburiyeti olmalı. Muhasebeci ya da mali müşavir, avukat, mimar, iç mimar, bir inşaat mühendisinden oluşan teknik kadroların bir emlak ofisinde çalışması gerekir. Artık tapu dairesinde bir işlem yapılacaksa o gayrimenkulün emlak komisyon faturası da o evraklardan biri olmalı. Bunun artık standartlarının gelmesi lazım. İnanılmaz sayıda bir emlak kirliliği var. Hiçbir iş yapamayan emlakçı olabiliyor. Bence bu yasayla bu işin önüne geçilmeli. Müşavirlik sisteminin getirilmesi gerekiyor. Yeni Emlak yasasının çıkması ile birlikte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Lisanslı Emlak Müşavirliği ve Komisyonculuğu Kurulu olacak. Kurul, lisanslı emlak müşavirleri, lisanslı emlak müşavirliği şirketleri ve lisanslı emlak komisyoncularının yönetimi, denetimi ile sevk ve idaresini yapacak. Lisansların kurulca verilmesi, lisans kayıt ve tescillerinin kurul tarafından yapılması öngörülüyor. Bu durumunda sektörün menfaatine olacaktır. Lisanslı emlak müşavirleri ve komisyoncuları kendi adlarına birden fazla iş yeri açmaları yasaklanırken, lisanslı emlak müşavirliği veya komisyonculuğunu kendi adına veya şirket olarak yapanların ücretli olarak ayrıca başka bir işveren yanında çalışması da yasaklanıyor. Böylece, emlakçılık mesleği yapan lisans sahiplerin işlerine yoğunlaşması ve haksız rekabetin engellenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca yabancı uyruklu kişilerin Türkiye'de emlakçılık faaliyeti yapmalarına ilişkin düzenlemeler yapıldı. Yabancıların şirket kurarak faaliyette bulunmaları halinde en az iki lisanslı emlak müşavirinin kurucu ortak olması öngörülüyor.” ifadelerini kullandı. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.