Konuyla ilgili olarak, dün, MHP Edirne İl Başkanı Hakan Özkan’ın görüşlerini aldık.
“GENÇLERİN BECERİLERİNE GÖRE; YÖNLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”
MHP’nin gençlikle ilgili olarak, projelerinin olduğunu ve bunu seçim beyannamesinde açıkladıklarını hatırlatarak, sözlerine başlayan Özkan, şunları söyledi: “Üniversite sınavının kaldırılmasını seçim beyannamesinde dile getirmiştik. Geleceğimiz, gençlere emanet olduğundan ötürü Türk gençliğinin iyi yetiştirilmesi gerekiyor. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli de, konuyla ilgili olarak, detaylı bir açıklamada bulundu. Gençlerin yarış atı gibi sınavdan sınava koşturulmasını doğru bulmuyoruz. Ayrıca, şahsa göre, bir eğitim sistemi olmaz. Her bakan değişiminde sistemin değişmesi gibi bir durum olamaz. Milli bir eğitim sisteminin oluşturulması gerekiyor. Gençlerin milli ve manevi şuurla yetiştirilmesi gerekiyor. 3-5 soruyla, gençlerin milli ve manevi duygularının, insanlığının ölçülmesi mümkün değildir. Gençlerin becerilerine göre; yönlendirilmesi gerekiyor.”
“ÖĞRENCİLERİMİZ HUZURSUZDUR”
Hakan Özkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Her hükümetin, her siyasi iktidarın bir eğitim politikası, bu çerçevede hedefleri vardır. Bunu herkes anlayış ve saygıyla karşılamalıdır. Ancak, her bakan değişikliği yeni bir politikaya kapı aralıyor, farklı bir uygulamaya ortam açıyorsa, durup düşünmemiz de kaçınılmazdır. Milli Eğitim alanında, görevdeki bakanın değil; hükümetin politikası vardır ve önemli olan da budur. Artık, Milli Eğitim sistemindeki ağırlaşan meseleleri istikrarlı, kalıcı, kapsayıcı bir şekilde ele alıp, uzlaşmanın imkanlarından faydalanarak gidermek asıldır, acildir, elzemdir. TEOG’un kaldırılmasından sonra üniversite sınav sisteminde de değişikliğe gidilmiştir. 2018-2019 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda, yükseköğretime giriş sınavının yeni ismi Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak belirlenmiştir. Böylelikle YGS ve LYS Hititbet kaldırılmıştır. Üniversite sınav sistemindeki gelgitler, kafa karışıklıkları, yaşanan tartışmalar maalesef son bulmuş değildir. Yeni sınav sistemi ilave sorunların doğmasına neden olmuştur. Öğrencilerimiz huzursuzdur. Tabiatıyla anneler, babalar kaygılıdır.”
“GELİN ÜNİVERSİTE SINAVINI TAMAMEN KALDIRALIM”
Özkan sözlerini şöyle tamamladı: “Yükseköğretimden mezun olmakla da her şey bitmiş, her yer güllük gülistanlık olmuş değildir. Üniversite mezunu evlatlarımızın yüzde 35’i işsizdir. Bu ağır bir sosyal krize davetiyedir. Gençler işsiz ve mutsuzken, her söz tabansız, her teşebbüs temelsizdir. ÖSS, ÖYS, YGS, LYS yükseköğretimin düzlüğe çıkmasına yaramamıştır. Getirilen yeni sistemin birçok sakıncalı yönüyle yine fayda sağlamayacağına dair endişemiz de fazladır. Çünkü karşımızdaki mesele sınav sistemini değiştirmekle çözülecek kadar basit, hafif ve yüzeysel değildir. Mevzi hamleler, milli ve stratejik bir karara dönüşmedikçe sonuç vermeyecektir. Sınav sistemlerindeki değişikliklerle günü kurtarmak belki mümkündür, ama yarınları kaybedeceğimiz neredeyse kesindir. Genç bir nüfusa sahip Türkiye’nin üniversite sınav katalogundan onu mu seçsem, bunu mu seçsem diye vakit kaybına tahammülü yoktur. Neyi seçersek seçelim, hangi sınav sistemini getirirsek getirelim şikâyetler dinmeyecek, soru işaretleri bitmeyecek, mağduriyetler ve masum vicdanların çığlıkları azalmayacaktır. Radikal adım atmanın, milli bir anlaşma ve kucaklaşmayla yükseköğretime geçiş sistemini kökünden düzeltmenin ve düzenlemenin tam zamanıdır.Geleceğimizi kurtarmanın, gelecek nesillere görevimizi yapmanın tam vaktidir. Hükümete, ‘Gelin üniversite sınavını tamamen kaldıralım.’ şeklinde teklifte bulunuyoruz.”
Emre SEDEF
19 Ekim 2017 Perşembe 10:53