‘BİR DÜNYA MUTFAK’  PROJESİNDE TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI VE MUTFAKTA İNOVASYON UYGULAMALARI

Dr. Sadık Ahmet  Mesleki  ve Teknik  Anadolu Lisesi'nin koordinatörlüğünde 3 ortaklı yürütülen ' A WORLD OF CUISINE' (Bir Dünya Mutfak) adlı ve 2021-1-TR-KA210VET-000029335 numaralı Erasmus+  Mesleki Eğitim Küçük İşbirliği Projesinin ilk etkinliği  İstanbul' da başlamıştı ve Edirne etkinlikleri ile devam ediyor.

‘BİR DÜNYA MUTFAK’  PROJESİNDE TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI VE MUTFAKTA İNOVASYON UYGULAMALARI

Dr. Sadık Ahmet  Mesleki  ve Teknik  Anadolu Lisesi'nin koordinatörlüğünde 3 ortaklı yürütülen ' A WORLD OF CUISINE' (Bir Dünya Mutfak) adlı ve 2021-1-TR-KA210VET-000029335 numaralı Erasmus+  Mesleki Eğitim Küçük İşbirliği Projesinin ilk etkinliği  İstanbul' da başlamıştı ve Edirne etkinlikleri ile devam ediyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Haziran 2022 Pazartesi 06:00
‘BİR DÜNYA MUTFAK’  PROJESİNDE TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI VE MUTFAKTA İNOVASYON UYGULAMALARI

Projenin Türkiye’deki meslek liseleri öğretmen buluşmasında  İstanbul'da Türk Yemek Kültürü ve gastronomi rotası inceleme ve seminerleri,uygulamaları gerçekleştirildi. Ayrıca gastronomi ile ilgili mekanlara ve Tarihi Mısır Çarşısı'nda bir gezi düzenlendi.

Etkinliğin 2. günü ise İstanbul Etiler  Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde Letonya,Romanya ve Türkiye'den yiyecek içecek alanı öğretmenleri ' Mutfak Sanatları ve  Gastronomi  Eğitiminde Yenilikler' konulu seminerlerde başta Türk mutfağına dayalı gastronomi  genel kültürü üzerine sunumlar yapıldı.                                                                       

İstanbul'da üniversitelerin gastronomi bölümlerinde eğitim veren  öğretim üyeleri de yer aldı. Boğaziçi,Medipol, izmir Ekonomi Üniversitesinde öğretim üyeliği yapan yemek araştırmacısı ve yemek kültürü yazarı Semen ÖNER 'Türk ve Osmanlı Mutfağının Dünya Mutfağı ile Etkileşimi ' sunumunu gerçekleştirdi. Okan Üniversitesi’nde öğretim görevlisi  Merve İşeri 'Mutfak Sanatları,Yemek Kültürü ve Yaratıcılık’, Medipol Üniversitesi öğretim görevlisi Banu Ozden 'Turk ve Osmanli Mutfağının Tarihsel Gelişimi ' konularınlarında sunumlarını gerçekleştirdi.

Etkinliğin Edirne programında da Edirne ve bölgenin  gastronomi çalışmalarına yön veren tarihi noktalar ve tarım alanlarına ziyaretler yapıldı ve incelemelerde bulunuldu. .Osmanlı Saray mutfağı Matbah-ı Amire alanında,  2. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi  İmarethane bölümünde incelemeler yapıldı . Ayrıca Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsün de gerçekleştirilen  Lavanta Tarla Günü’ne katılan Letonya,Romanya ve Türkiye’deki okulların meslek dersi öğretmenleri ve yöneticileri  lavanta ile yapılan farklı ürünlerin tadımı yaptılar. Lavantanın  inovasyon çalışmalarında nasıl değerlendirilebileceği konusunda tecrübe edindiler.

Enstitüde geliştirilen çeltik,buğday,arpa.mısır ve farklı tarım ürünlerinin agro turizm ve gastronomi de kullanımı konusunda bilgilendirmeler aldılar.

EDİRNE’DE DEVAM EDEN SEMİNER VE EĞİTİMLERDE TRAKYA ÜNİVERSİTESİ  AKADEMİSYENLERİ DE YER ALDI

Dr. Sadık Ahmet  Mesleki  ve Teknik  Anadolu Lisesi'nin koordinatörlüğünde yürütülen ' A WORLD OF CUISINE' (Bir Dünya Mutfak) adlı Erasmus+  Mesleki Eğitim Küçük İşbirliği projesinin Edirne’de devam eden seminer ve eğitimlerde Trakya Üniversitesi  akademisyenleri de yer aldı.  ‘Türk Mutfağı Uluslararası Gastronomi Pazarlaması Dünya Mutfağı /Gastronomi Turizmi Potansiyeli konulu sunumu Trakya Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr Emel Gönenç Güler gerçekleştirdi . Ayrıca ‘Türk mutfağında sütlü tatlı ve kurabiyelerde İnovasyon ve Uygulama Deneyimini de Trakya Üniversitesi öğretim görevlisi  Çağla Yumuk Mercan yaptı.

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu yönetim kurulu üyesi Edirne Tüm Aşçılar Derneği Başkanı Şef Hasan Çetin, Edirne Tüm Aşçılar Derneği Başkan Yardımcısı Güray Yıldız

Edirne Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu üyesi şef Öner Çetin ‘ Osmanlı Mutfağı ve Türk Mutfağı'nın Mutfak Uygulamaları’ çalışmasını gerçekleştirdi. Osmanlı mutfağının karakteristik ürünlerini anlatan şefler ayrıca Osmanlı saray mutfağının ürünlerinin uygulamasını bizzat katılımcı öğretmenler ile yemek yaparak deneyimledi. Eğitim süreci içinde 19. su yapılacak İstanbul Gastronomi Festivali hakkında da bilgilendirmeler aktarıldı.

Dr.Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mutfak atölyelerinde gerçekleştirilen uygulamalarda misafir öğretmenler ve ev sahibi meslek dersi öğretmenleri yapılan çalışmalarda deneyimleme şansı yakaladılar.

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği’nin de sivil toplum örgütü destekçisi olarak yer aldığı proje programında yer alan  etkinlikler ve mutfak uygulama çalıştayları Edirne'de devam ediyor.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.