Son iki ayda mevsim normalinin üzerinde yaşanan yağış, buğday verimini olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı’da buğdayda fiyatın primler hariç en az 10 lira olması gerektiğini dile getirdi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, gazetecilere yaptığı açıklamada, buğday ekiminin yapıldığı dönemde yağışın olmamaıs nedeniyle kuru tarlaya yaptıklarını vurguladı. Kurak geçen kış döneminin ardından Nisan ve Mayıs aylarında yağan yağışlar, buğdayın gelişmesine katkı sağladığını dile getiren Arabacı, sözlerine şöyle devam etti:
“Nisan ve Mayıs ayında yağışlarımız oldu. Ektiğimiz günden bugüne buğday gelişimini etkileyecek çok ciddi bir sıkıntı oluşmadı. Nisan ve Mayıs ayındaki yağışlar normalin biraz üzerinde oldu. Bu bir taraftan bizi tabii ki sevindirdi. Hem ürünlerimizin gelişiminin daha güzel olmasını sağladı. Hem nehir debilerimiz yükseldi. Bilmiyorsunuz, çeltikteki ekilişte hep korkumuz vardı ‘acaba kuraklık olur mu?’ diye. Yani bu anlamda iyi geldi. Ama tabii bu yağışların bu kadar çok olması ile birlikte bazı mantarı hastalıklar da oluşabiliyor. Yağmurun çoğalması ile birlikte mantar hastalıkları gözükmeye başladı. Tabii bunun çözümü var. İlaçlama yaptığımızda önüne geçiliyor. Ama bizim tercihimiz hastalık yapmadan önce genelde ilaçlama yapmak. O yüzden biz maliyeti düşürmek adına ilaçlamadan çok kaçmamamız gerekiyor.
Şu an baktığımızda buğdayın gelişimi güzel, yağışlardan dolayı bir takım mantarı hastalıkları oldu. Ama üreticilerimiz ilaçlamalarını yaptı. Tabii yağışların çok olması ile ufak tefek oda içi gibi hafif bir göçmeler falan oldu. Ama o da çok yoğun bir alanda değil. Yani verim olarak bölgemizde çok etkili olacağını düşünmüyorum. Tabii ufak ufak alanlarda açılma var ama onlar çok ciddi alanlar değil.
“BU YIL NORMALİN ÜZERİNDE VERİM BEKLİYORUZ”
Bu yıl normal geçtiğimiz yıllara baktığımızda normalin üzerinde bir verim olacağını düşünüyorum. Bu denge gelişimi şu anki görüntüsü güzel. İnşallah afetlerin olmadığı, üreticimizin emeğinin karşılığını alacağı hayırlı, bereketli bir sezon olur diye umuyorum. Tabii bununla birlikte bakanlığımızdan sezon çok yaklaştı. Buna ile ilgili de fiyat beklentimizi oluşmakta. Tarım Bakanımız 5 Haziran'dan sonra açıklanacağı haberleri yapıldı, takip ediyoruz. İnşallah emeğimizi karşılığına alacağımız üreticilerimizin önümüzdeki dönemde de bütün yapacağımız maliyetleri karşılayacağı bol bereketli, güzel bir yıl olur diye umuyorum. Hepimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Buğdayda fiyat, en az 10 lira ve primle beraber daha üzeri bir beklenti var. İnşallah bu maliyetlerin karşılanacağı güzel bir fiyat olur diye umuyorum.”
Gözde Kabasakal
