DESTEKLERİN ARTIRILMASINI BAKANDAN TALEP ETTİ

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Ayçiçeği destek primlerinin 50 kuruş olarak açıklandığını hatırlatarak, bu destek priminin en az 3 TL olması gerektiğini savundu. Arabacı, primlerin artırılması taleplerini Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye ilettiğini dile getirerek, “İnşallah bakanlığımız bununla ilgili bir güncelleme yapar tekrar revize eder. Gerekli desteği verir diye umuyorum” şeklinde konuştu.

DESTEKLERİN ARTIRILMASINI BAKANDAN TALEP ETTİ

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Ayçiçeği destek primlerinin 50 kuruş olarak açıklandığını hatırlatarak, bu destek priminin en az 3 TL olması gerektiğini savundu. Arabacı, primlerin artırılması taleplerini Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye ilettiğini dile getirerek, “İnşallah bakanlığımız bununla ilgili bir güncelleme yapar tekrar revize eder. Gerekli desteği verir diye umuyorum” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
21 Kasım 2022 Pazartesi 06:00
DESTEKLERİN ARTIRILMASINI BAKANDAN TALEP ETTİ

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, 50 kuruş olarak açıklanan ayçiçeği destek priminin en az 3 TL olması gerektiğini bildirdi.

Arabacı, yaptığı açıklamada, bu yıl ayçiçeği maliyetlerinin 10-11 lira civarında olduğunu hatırlatarak, “Ayçiçeğinde biz 10-11 lira gibi maliyetten bahsediyorduk. Aşağı yukarı Trakya Birlik’in açıklanan fiyatı 12 liraydı, 40 yağ oranı. Maliyet fiyatlarına yakın bir fiyat oluştu, piyasada. Biz de bununla ilgili gerek vekillerimize gerek bakanımıza maliyet fiyatına yakın fiyat oluştuğunu bununla ilgili desteklerin artırılması gerektiğini ilettik. 50 kuruş olan destek bu yıl da 50 kuruş olarak açıklandı. Geçen yıl ki Ayçiçek fiyatınla bu yıl ki Ayçiçek fiyatı arasında ciddi fark var. Bunun en az olarak 3 TL olması gerektiğini düşünüyoruz, üreticiler olarak. Sayın Bakanımız Edirne’ye geldiğinde kendisine bunları ilettik. Ama inşallah bakanlığımız bununla ilgili bir güncelleme yapar tekrar revize eder. Gerekli desteği verir diye umuyorum” şeklinde konuştu.

ÇELTİK DESTEKLERİ DE 15 YILDIR AYNI

Arabacı, çeltik destek primlerinin de 15 yıldır aynı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Destekleme konusunda çeltikte 15 yıl önce 10 kuruş olarak açıklandı. Destekleme miktarımız. Şu an 15 yıl geçmesine rağmen hala 10 kuruş. Bugün çeltik ürünümüzü sattığımızda, fatura kestiriyoruz dediğimizde, en az 30 kuruş fatura maliyetimiz var. Ama biz 10 kuruş destek alıyoruz. Yani bu fatura maliyetini bile kurtarmıyor. İnşallah bununla ilgili Bakanlığımızın tekrar bir güncelleme yapıp revize edip üreticimizin mağduriyetini ortadan kaldırmasını talep ediyoruz. İnşallah yakın zamanda Bakanlığımız üreticilerimizin bu isteğini duyar ve gerekli işlemleri yapar diye umuyorum.

MAZOT, GÜBRE DESTEKLERİ DE YETERSİZ

Mazot gübre desteği konusunda Bakanlığımızın açıkladığı fiyatlarda bir miktar farklılıklar oldu. Bizim kullandığımız mazot miktarına baktığımızda bu yeterli mi? Çok yeterli değil. Bunların biraz daha yükselmesi ve üreticimize destek olması gerektiğini düşünüyorum. Şu an 2022 destekleri açıklandı. Ama 2023 programını açıkladıkları dönemde, güncel gelişen fiyatlara göre üreticinin kullandığı mazot ve gübreyi baza alarak İnşallah bunlar tekrar güncellenip üreticinin desteklenebildiği, üreticinin daha çok faydalanabildiği miktar olmasını temenni ediyoruz.”

Gözde Kabasakal

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.