İMZALAR ‘SÖĞÜTLÜK’ İÇİN

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu, Söğütlük Kent Ormanı’nın Millet Bahçesi haline dönüştürülmemesi için mücadelesine devam ediyor. Söğütlük’ün doğal kalması için imza kampanyası başlatan platform, 1 Aralık tarihine kadar kentin değişik bölgelerinde halktan imza toplayacak. Platform Sözcüsü Ziya Gökerküçük, “Kentimize yeşil alan yapılsın. Bir tane değil, birkaç tane yapılsın. Sanırız herkes merkezi ve yerel iktidardan bunu bekliyor zaten. Nereye yapılabilir sorusunun yanıtı çok açık. Millet Bahçesinin yapılacağı alan yeni yerleşim bölgesi olmalıdır” şeklinde konuştu.

İMZALAR ‘SÖĞÜTLÜK’ İÇİN

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu, Söğütlük Kent Ormanı’nın Millet Bahçesi haline dönüştürülmemesi için mücadelesine devam ediyor. Söğütlük’ün doğal kalması için imza kampanyası başlatan platform, 1 Aralık tarihine kadar kentin değişik bölgelerinde halktan imza toplayacak. Platform Sözcüsü Ziya Gökerküçük, “Kentimize yeşil alan yapılsın. Bir tane değil, birkaç tane yapılsın. Sanırız herkes merkezi ve yerel iktidardan bunu bekliyor zaten. Nereye yapılabilir sorusunun yanıtı çok açık. Millet Bahçesinin yapılacağı alan yeni yerleşim bölgesi olmalıdır” şeklinde konuştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Kasım 2022 Cumartesi 06:01
İMZALAR ‘SÖĞÜTLÜK’ İÇİN

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu, Söğütlük Kent Ormanı’nın Millet Bahçesi haline dönüştürülmemesi için mücadelesine devam ediyor. Platform üyeleri Saraçlar Caddesinde açtığı imza kampanyasıyla halkın bu konuda kendilerine destek olmasını bekliyor.

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu üyeleri Saraçlar Caddesinde açtığı stantla ‘Söğütlüğün’ Millet Bahçesi haline dönüştürülmemesi için imza kampanyası başlattı. İmza Kampanyası öncesi basın açıklaması yapan Platform sözcüsü Ziya Gökerküçük, aylardır bu konuda mücadele ettiklerini vurgulayarak, “Akıl, bilim, hukuk ve kentlilerin görüşlerine uygun olmayan Söğütlük Millet Bahçesi projesinden vazgeçin. Nedenlerini aylardır belirtiyoruz. Söğütlük özel bir yerdir. Sadece Söğütlük mü? Taşkın sahası olan Söğütlük ve çevresine, Meriç Nehri’nin Karaağaç tarafına Millet Bahçesi olmaz, olamaz” dedi.

Söğütlüğün taşkın sahasının doğal bir durum olduğunu canlı-cansız varlıkları ile kendine has bir habitat olduğunu dile getiren Gökerküçük, konuşmasında şunlara yer verdi:

“O nedenle Söğütlük en önemli yer olmakla birlikte taşkın sahaları önemlidir. Amaç Edirne’de taşkın alanlarını yok etmek ise yetkililer bunu kentlilerle paylaşmalıdır. Çünkü sonucu oraya doğru gidiyor. Önce Meriç’in taşkın alanına geçmesini önlemek amacıyla üstten taşkın mili gelmesi önlenmeye çalışıldı, sonrasında fore kazıklarla alttan su geçirgenliğine engel olundu. Bunları önleyemedik ne yazık ki. Ama daha ilerisi, taşkın ormanı Söğütlük ve taşkın bölgesindeki tüm ağaçların kurumasına neden olabilecektir. Bilim böyle diyor ki Kent Konseyi’nin Söğütlük konulu panelinde bilim insanlarını dinledik.

KENTİMİZDE YEŞİL ALANLARIN OLMASINI CANDAN İSTİYORUZ

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu olarak kentimizde yeşil alanların olmasını candan istiyoruz. Bu ister millet bahçesi olsun ister başka bir adla olsun. Ancak millet bahçelerinin nerelere yapılacağı konusu tartışmaya kapalıdır. Çünkü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından paylaşılan millet bahçeleri rehberinde; “Millet bahçelerinin; halkı doğa ile buluşturan, rekreasyon, aktif yaşam ve sosyalleşme gereksinimlerini karşılayan, içinde yer aldığı kentlerin simgesel yeşil alanları olması amaçlanmaktadır” ifadeleri kullanılmaktadır. Bu cümleden hepimiz anlıyoruz ki; millet bahçeleri “halkı doğa ile buluşturan” yerde olmalı. Yani Edirnelinin doğa ile zaten buluştuğu Söğütlük Ormanı ve taşkın alanı bölgesi, kısaca Meriç kenarları olamaz.

Millet bahçeleri ile ilgili bakanlığın web dosyasını incelediğimizde millet bahçelerinin aynı zamanda ‘gerektiğinde afet toplanma alanları olarak da kullanılabilen’ olacağından kent içinde olması zaruridir. Kaldı ki Söğütlük ve taşkın sahası zaten adı üzerinde afet bölgesidir. Edirne’mizin en önemli afet riski seldir ve sel bölgesine toplanma alanı da olacak millet bahçesini düşünüyorsunuz.

KENTLİNİN VİCDANINI SESLENDİRDİĞİMİZE EMİNİZ

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu, her kentliye ulaşamamış olabilir. Ama aklın, bilimin, hukukun ve kentlinin vicdanını seslendirdiğimizden eminiz. Projeye katkı sunma zorunda kalan kurumların da siyasi baskılar olmazsa taşkın sahasındaki bu projeye olumlu onay vereceğine inanmıyoruz. Evet, kentimize yeşil alan yapılsın. Bir tane değil, birkaç tane yapılsın. Sanırız herkes merkezi ve yerel iktidardan bunu bekliyor zaten. Nereye yapılabilir sorusunun yanıtı çok açık. Millet Bahçesi nereye olmalıdır? Aslında bunun cevabı net. Kent nüfusuna uzak olan Söğütlük ve taşkın alanına olmamalıdır. Kentin tarihi alanları da maalesef uygun değil. Çünkü SİT alanı ve kazı yapılamaz ki zaten 25 Kasım stadı dışında uygun genişlikte alan yok.

O zaman zorunlu ve gerekli bölge yeni yerleşim bölgesi. Zaten kentin nüfus yoğunluğu bu bölgede ve her gün yeni yeni yapılarla otobana kadar kentimiz uzadı. Bu yapılarda yaşayan kentlilerimiz için yeni yeşil alanlara acilen ihtiyaç var. Buyurun size tek millet bahçesi değil, bahçeleri yapılacak kadar uygun alanlar.

SESİMİZİ DUYURMAYA DEVAM EDİYORUZ

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu olarak kentin sesi, kentlilerin vicdanı ve akıl, bilim, hukuk kılavuzluğunda yetkili makamlara sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Yaptığımız program gereğince; başta Saraçlar Caddesi ve Söğütlük kent ormanı girişi olmak üzere kentimizin çeşitli noktalarında ıslak imza toplamaya ve kentlilerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Ayrıca sosyal medya sayfasından da sanal imza kampanyamız devam ediyor. Daha farklı etkinlik ve itirazlarımız da devam edecek. Hukuki yönden de her türlü başvuruyu hukuk grubumuz yapıyor ve yapacak. Biz inandığımız yoldayız ve eminiz ki kentini seven siyasi iktidar sorumluları da inancımıza destek verirler ve yapılaşmanın yoğunlaştığı bir alana acilen millet bahçesi yapma kararını alırlar.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.