KESK’TEN GREV ÇAĞRISI “İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN G(Ö)REVDEYİZ!”

Memur ve memur emeklilerinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek 5’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümet son olarak, 2020’de yüzde 4+4, 2021’de yüzde 3+3’ten oluşan bir teklifle masaya gelmiş; anlaşma sağlanamayınca süreç Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na bırakılmıştı. Konuyla ilgili Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Edirne Şubeler Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasında, “Bugün üretimden gelen gücümüzü kullanarak tüm yurtta 1 gün iş bırakıyoruz. İnsanca bir yaşam ve güvenceli iş için g(ö)revdeyiz.” ifadelerine yer verildi.

KESK’TEN GREV ÇAĞRISI “İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN G(Ö)REVDEYİZ!”

Memur ve memur emeklilerinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek 5’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümet son olarak, 2020’de yüzde 4+4, 2021’de yüzde 3+3’ten oluşan bir teklifle masaya gelmiş; anlaşma sağlanamayınca süreç Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na bırakılmıştı. Konuyla ilgili Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Edirne Şubeler Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasında, “Bugün üretimden gelen gücümüzü kullanarak tüm yurtta 1 gün iş bırakıyoruz. İnsanca bir yaşam ve güvenceli iş için g(ö)revdeyiz.” ifadelerine yer verildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
28 Ağustos 2019 Çarşamba 07:55
KESK’TEN GREV ÇAĞRISI  “İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN G(Ö)REVDEYİZ!”

Memur ve memur emeklilerinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek 5’inci Dönem Toplu Sözleşmesinin görüşmeleri devam ediyor. Hükümet tarafından 5’nci Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında memur ve memur emeklisine 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zamdan oluşan yeni teklifte bulunulmuş; anlaşma sağlanamayınca süreç Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na bırakılmıştı. Konuyla ilgili dün Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Edirne Şubeler Platformu tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. KESK Edirne Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ayhan Fırtına’nın okuduğu basın açıklamasında, yapılan tekliflerin kamu emekçileriyle alay etmek olduğu vurgulanarak; yurt genelinde 1 günlük grev kararı alındığı açıklandı. Basın açıklamasına; DİSK, Emekli-Sen, TMMOB, TTB, ADD, ÇYDD, Veli-Der ve ÖDP de destek verdi.

KESK Edirne Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ayhan Fırtına tarafından yapılan basın açıklaması şu şekilde:

“KAMU EMEKÇİLERİYLE ALAY EDİLDİ”

“Bilindiği üzere 5 milyonu aşkın kamu emekçisini ve emeklisini kapsayan beşinci dönem toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmıştır. Süreç bundan sonra Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nca sürdürülecektir. Peki, bu noktaya nasıl gelinmiştir? Kısaca özetlemeye çalışırsak; konfederasyonlar, sendikalar toplu sözleşme tekliflerini 24 Temmuz’da Devlet Personel Başkanlığı’na vermiştir. Görüşmeler 1 Ağustos’ta yapılan toplantı ile başlamıştır. 16 Ağustos 2019 tarihinde yapılan toplantı oturumunda ise Kamu İşveren Heyeti adına Çalışma Bakanı hükümetin teklifini açıklamıştır. Söz konusu teklifte sadece maaş artışı rakamlarına yer verilmiştir. Kamu emekçilerinin hem genelde hem de hizmet kolları bağlamında yaşadığı yüzlerce soruna ilişkin tek cümle dahi edilmemiştir. Altışar aylık dilimlere bölünerek sunulan maaş artışı teklifinde ise,  2020 yılının ilk altı ayı için yüzde 3,5, ikinci altı ayı için yüzde 3; 2021 yılının ilk altı ayı için yüzde 3, ikinci altı ayı için yüzde 2,5 maaş zammı teklif edilmiştir. Yani, o günde vurguladığımız üzere 5 milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisi ile açıkça alay edilmiştir.”

“ÇALIŞMA BAKANI 4+4’Ü MÜJDE GİBİ SUNDU!”

“Ardından, mevcut anti demokratik toplu sözleşme sistemine bile aykırı olarak diğer konfederasyonlardan habersiz bir şekilde 19 Ağustos 2019 Pazartesi gününün ilk saatlerinde Çalışma Bakanı ile yandaş konfederasyon Genel Başkanı arasında bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışma Bakanı görüşme sonrasında,  saat 02.16’de attığı tweet ile hükümetin teklifinin 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için ise yüzde 3+3 olarak ‘revize’ edildiğini adeta bir müjde gibi sunmuştur. Kamu işvereni olan hükümet bu 20 günlük süreçte 5 milyonu aşkın kamu emekçisinin ve emeklisinin insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli iş, güvenli gelecek taleplerine kulaklarını tıkamıştır. Ödediğimiz vergilerle patronlara, yandaş müteahhitlere, bir avuç mutlu azınlığa ‘kıyak’ üstüne ‘kıyak’ yapmakta sınır tanımayanlar bize gelince yine ‘kaynak yok, bütçe imkanlarımız kısıtlı’ demiştir.”

“BEKLENTİLERİ ANLATTIK AMA…”

“Biz KESK olarak kendi adımıza 5 milyon kamu emekçisinin ve emeklimizin yaşadığı sorunları,  aileleri ile birlikte yaklaşık 20 milyonluk bir kitlenin yani Türkiye nüfusunun dörtte birinin beklentilerini bu süreçte anlattığımıza inanıyoruz. Kamu alanında yıllardır ‘dönüşüm’, ‘reform’ diye cilalanarak hayata geçirilen tüm düzenlemelerin faturasını sadece kamu emekçileri olarak bizim değil; eşit, tarafsız, parasız bir kamu hizmeti alma hakkı ortadan kaldırılan tüm vatandaşların ödediğini tekrar tekrar anlatmaya çalıştık. Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, gelir vergisi ve ek gösterge adaletsizliğine son verilmesi bir yıl önceki seçimlerde verilen 3600 ek gösterge sözünün gereğinin yerine getirilmesi, maaşların insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çekilmesi başta olmak üzere kamu emekçilerinin temel taleplerini masaya taşıdık. Bizi ezenin TÜİK vasıtası ile açıklanan çarpık enflasyon rakamları değil, bu rakamlara perdelenmek istenen sokakta, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon olduğunu vurguladık. Maaşlarımızın, yıllardır bu çarpık rakamlara göre belirlenmesi,  hiçbir zaman tutmayan enflasyon hedeflerine göre artırılması sonucunda her geçen gün daha eridiğini ifade ettik. Hiçbir konfederasyonun, sendikanın temsilcisinin değinmediği, değinmekten çekindiği OHAL KHK’lari ile yaşanan ihraçları da KESK olarak sadece biz masada gündeme getirdik.”

“TÜM YURTTA 1 GÜN İŞ BIRAKIYORUZ”

“Konfederasyonumuzun söz konusu teklifin yok hükmünde olduğunu açıklayarak tüm kamu emekçilerine ortak mücadele çağrısında bulunması ve tepkilerin artarak sürmesi, yandaş konfederasyon yönetiminin sefalet zammı tekliflerini kabul etmesini zorlaştırmıştır. 21 Ağustos itibariyle Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlamıştır.  11 üyesinden 7’si doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanan, konfederasyonların önerdiği üç akademisyen içinden birisi bile Cumhurbaşkanınca belirlenen söz konusu kuruldan adil kararlar almasını beklemek neredeyse imkansızdır. Bu karanlık tablodan tek çıkış yolu; yetkinin asıl sahiplerinin kamu emekçilerinin ve emekliklerinin ortak sorunları için bir araya gelmesinden, ‘hak verilmez mücadele ile alınır’ ilkesiyle ortak mücadeleyi yükseltmesinden geçmektedir. En başından beri bu ilke doğrultusunda, kamu emekçilerinin ortak çıkarları için mücadele eden, bunun için bedeller ödeyen konfederasyonumuz KESK her zaman olduğu gibi bugün de üzerine düşen sorumluluğun gereğini getirmenin bir adımı olarak bağlı sendikalarımızın üyelerinin katılımı ile bugün üretimden gelen gücümüzü kullanarak tüm yurtta 1 gün iş bırakıyoruz. İnsanca bir yaşam ve güvenceli iş için g(ö)revdeyiz. Haklıyız, kazanacağız. Sözlerimizi tamamlarken tüm konfederasyonları, sendikaları,  hangi sendikanın üyesi olursa olsun ya da herhangi bir sendikanın üyesi olmasın tüm kamu emekçilerini bizi yok sayan, alay eden teklifler sunanlara karşı haklarımızı korumak için bizlere omuz omuza vermeye, g(ö)reve çağırıyoruz. ”

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.