Edirne’de kira artış oranı Nisan ayı için yüzde 51,26 olarak açıklandı. Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker, bu oranın altında yapılacak zamların ileride ev sahibi ve kiracı arasında hukuki sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Çeker ,“Şu an resmi artış oranı yüzde 51,26. Bu oranın altında artış yapıldığında, özellikle kiracılık süresi 10 yılı geçmişse ev sahibi ileride hak iddia edebilir. Bu da mahkemelik durumlara yol açabilir”dedi.
"MEMURLAR FİYATI YÜKSELTİYOR"
Çeker’e göre, Edirne’de yüksek kiraları karşılayabilenler genellikle doktor, öğretmen, asker ve kamu görevlilerinden oluşuyor. Lojman sayısının yetersizliği, memurları kiralık konut piyasasına yönlendirirken, bu durum kiraları yukarı çekiyor.
Çeker,“Bugün iyi bir memur ailesinin toplam geliri 150 bin liraya ulaşabiliyor. Bu da 30 ile 40 bin liralık kiraları ödeyebilir hale getiriyor. Kiraların bu denli artmasında kamu personelinin maaş düzeyleri önemli rol oynuyor” dedi.
Konut satışlarında ise merkezde durgunluk yaşanırken, merkeze bağlı köylerde hareketlilik dikkat çekiyor. Çeker, “Köylüler ürün satışıyla kazandıkları parayı konuta yatırıyor. Satışlarımızın önemli bölümü şu an köylerden gelen alıcılara yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Emlak piyasasında hareketlenme beklentisi ise yaz aylarına kilitlenmiş durumda. Çeker, “Düğün sezonu her yıl piyasaya canlılık getiriyor. Mayıs’tan itibaren hem kiralık hem de satılık daire taleplerinde artış bekliyoruz” dedi.
KONUT FİYATLARI CEP YAKIYOR
Edirne’de 3+1 daire fiyatları 5 ile 7 milyon TL arasında değişiyor. Metrekare fiyatı ise 50 bin TL’nin üzerine çıktı. Kira örnekleri ise çarpıcı: 10 bin TL kira ödeyen bir kiracının bu ay itibariyle yeni kiralaması 15 ile16 bin TL’ye yükselebilir. 30 bin TL kira ödeyen birinin yeni kirası 45 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.
Çeker’e göre Edirne’de ev sahipliği oranı yüzde 50’nin üzerinde olduğunu birden fazla evi olanların sayısı da oldukça yüksekliğini vurgulayarak,“Edirne’de birçok kişi bir değil, iki ve üç daire sahibi. Bu da piyasayı etkileyen bir diğer faktör. Özellikle merkeze bağlı köylerde yaşayanlar yazın şehir merkezine taşınmak için konut almayı sürdürüyor” dedi.
Mert Hamarat
