Üniversite kayıtlarının başlamasının hemen ardından kentte kiralık ev arayışı da hızlandı. Öğrencilerin yoğunlukla kiralık konut arayışı kentteki az sayıdaki kiralık evlerin değerini de arttırıyor.
Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, gazetemize yaptığı açıklamada, kentteki kiralık konut sıkıntısını dile getirdi.
Feda açıklamasında şunlara yer verdi:
“Öncelikle öğrencilerimize yeni eğitim-öğretim yılı hayırlı uğurlu olsun, Allah yollarını açık etsin. Ancak Edirne’de çok büyük sıkıntı olan ev kiralama ve ev bulma sıkıntıları var. 1+1 boş daireler 8-10 bin lira arasında gidiyor, eşyalı 1+1’ler de 10-12 bin lira arası. 2+1 daireler de 12-15 bin lira arası. 3+1’ler de 15 20 bin lira arası. Ama 3+1 daireleri öğrenciler tercih etmiyor. Daha çok 1+1 ve 2+1 tercih ediyorlar. Bunun yanında özel yurtlar ve apart dediğimiz yerler var. 15-20 metrekareye 2 kişi koyuyor, öğrenci başı 9’ar 10’ar bin lira alıyorlar,
KENTTE EV SIKINTISI BÜYÜK
Edirne’de ev sıkıntısı çok büyük. O kadar konut yapılmasına ve o kadar konut olmasına rağmen yine de ihtiyaç çok büyük. Gelen öğrenci şu an 1+1 ev bulamıyor. Bulsa da kesesine uygun olmuyor, şartlar uymuyor. Malum, piyasanın kazanç ve ailelerin gelirleri belli. Buna istinaden bir evde tek başına çocuğunu okutacaksa 7-8 bin lira, 10 bin lira kira verip yine bir o kadar çocuğuna harçlık verdiğinde, aylık 20 bin lirayı buluyor. Ulaşımı falan koyduğumuzda yemeği koyduğumuzda, okul masraflarını koyduğumuzda, maliyetler biraz daha yükseliyor. Aileler de bunu karşılamakta zorlanıyor.
Edirne’de bir şekilde ev bulunur. Ama istediği bölgede, okula uzaklığı açısından sorun yaşayabilirler. Bodrum katı ve çatı katı tutabilirler. Rakamlar da absürt rakamlar olmuş olacak. Yani kiralanacak olan evin değeri ile istenecek kira tutmayacak. Çünkü Edirne’de şöyle bir problem var; Sıfır daire kirası 10 bin lira, 30-40 yıllık evlerin kirası da 10 bin lira. İnsanlar burada mal sahipleriyle bunun değerlendirmesini yapmıyor. Aradaki makas birbirine çok yakın hatta sıfır gibi. Halbuki bir malın değeri vardır. O değere göre de kira vardır. 1+1 dairenin değeri bugün 1.5 milyon liraysa, 40 yıllık 1+1 dairenin fiyatı 700-800 bin liraysa bunun da kiraları ona göre olması gerekiyor. Bizde bunun ayrımı yapılamıyor. Kiralar da buna istinaden artıyor, çünkü talep çok fazla. Edirne şu an talebi karşılayamıyor.
Öğrenciler geçmiş yıllarda tek başına daire tutabiliyorlardı. Ama şimdiki ekonomik krizden, ailelerin gelir durumlarının buna elverişli olmamasından dolayı, 1+1 dairelerde 2, hatta 3 kişi bile yaşama durumuna geldi. Ama mal sahipleri de bunu talep etmiyor, razı gelmiyorlar. ‘Ben 1 kişiye, en fazla 2 kişiye kiraya veririm’ diyorlar. Öğrenci de bu sefer yanlış yola gidiyor. Ev sahibinden habersiz arkadaş alıyor yanına.
Yarın öbür gün bunlarla ilgili şikayetler olduğunda da sorunlar çıkıyor. 1+1 dairelerin yaşam şartı 1 veya 2 kişidir. 3 kişi geldiğinde, artı 3 kişi de misafir geldiğinde, o daire onu kaldıramıyor. Bu sefer apartmanda sorun oluyor, şikayetler oluyor. Bu ileriki tarihlerde daha da artacak.”
Yavuz Göktaş