OSMANLI'NIN İLK KARAKOLU HAYAT BULUYOR

Edirne’nin tarihi mirasına önemli bir katkı sağlayacak restorasyon çalışmalarından biri olan Manyas (Reşadiye) Karakol Binası, aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırılıyor.

OSMANLI'NIN İLK KARAKOLU HAYAT BULUYOR

Edirne’nin tarihi mirasına önemli bir katkı sağlayacak restorasyon çalışmalarından biri olan Manyas (Reşadiye) Karakol Binası, aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırılıyor.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
11 Aralık 2025 Perşembe 00:00
OSMANLI'NIN İLK KARAKOLU HAYAT BULUYOR

Osmanlı döneminin ilk karakol örneklerinden biri olması ve Edirne’nin Yunan işgalinden kurtuluşunda Türk Bayrağı’nın ilk kez göndere çekildiği yer olarak büyük bir anlam taşıyan yapı, yapılan çalışmalarla tarihteki yerini yeniden alıyor.

Vali Yunus Sezer, restorasyon süreci devam eden Manyas Karakolu’nda incelemelerde bulunarak ekiplerden çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı. Tarihi binanın duvarlarından çatı konstrüksiyonuna, kapı-pencere doğramalarından iç mekan düzenlemelerine kadar tüm detayların dönemin mimari özelliklerine uygun şekilde yeniden inşa edildiği belirtildi.

EDİRNE’YE YENİ KÜLTÜR DURAĞI KAZANDIRILIYOR

Vali Sezer, karakol binasının yalnızca bir yapı değil, Edirne’nin kurtuluş mücadelesinin sembollerinden biri olduğunu vurguladı.

Çalışmalar tamamlandığında karakolun hem tarihi kimliğiyle hem de kültürel niteliğiyle şehre değer katacağını belirten Sezer, Edirne’nin geçmişini yaşatmaya büyük önem verdiklerini ifade etti.
Yapılan ihya çalışmalarıyla binanın, döneminde olduğu gibi fonksiyonel ve özgün bir görünümle yeniden kente kazandırılması hedefleniyor. Proje kapsamında yapı, hem ziyaretçilerin hem de tarih araştırmacılarının ilgi odağı olacak şekilde düzenleniyor.

Manyas Karakolu’nun yeniden ihyasında sağlanan destekler nedeniyle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya teşekkür eden Vali Sezer, Bakanlık ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün projeye verdiği önemin Edirne’nin kültürel varlıklarının korunmasına büyük katkı sunduğunu belirtti.

Karakolun tamamlanmasıyla birlikte Edirne, hem Osmanlı polis teşkilatının erken dönem yapılarından birini hem de milli mücadele ruhunu simgeleyen önemli bir mekânı yeniden kazanmış olacak.

Şehrin tarihine ışık tutan bu önemli restorasyon çalışmasının önümüzdeki dönemlerde Edirne turizmine de ciddi bir ivme kazandırması bekleniyor.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.