SARAYİÇİ SULAR ALTINDA

Günlerdir aralıksız devam eden yağışlar Edirne genelinde hayatı olumsuz etkiliyor. Yağışlarla birlikte Meriç Nehri, Tunca Nehri ve Arda Nehri’nin debileri hızla yükselirken, taşkın riski yeniden gündemin ilk sıralarına çıktı. Artan su seviyeleri nedeniyle bazı bölgelerde tarım arazileri sular altında kalırken, Edirne’nin simgelerinden biri olan Sarayiçi tamamen suya gömüldü.

SARAYİÇİ SULAR ALTINDA

Günlerdir aralıksız devam eden yağışlar Edirne genelinde hayatı olumsuz etkiliyor. Yağışlarla birlikte Meriç Nehri, Tunca Nehri ve Arda Nehri’nin debileri hızla yükselirken, taşkın riski yeniden gündemin ilk sıralarına çıktı. Artan su seviyeleri nedeniyle bazı bölgelerde tarım arazileri sular altında kalırken, Edirne’nin simgelerinden biri olan Sarayiçi tamamen suya gömüldü.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
18 Şubat 2026 Çarşamba 00:00
SARAYİÇİ SULAR ALTINDA

Meteorolojik tahminlerin öngördüğü yağışlı hava Edirne’de etkisini fazlasıyla gösterdi. Balkanlar’dan gelen yağışların da etkisiyle Meriç ve Arda nehirlerinde debi değerleri kritik seviyelere ulaştı. Özellikle nehir yataklarına yakın bölgelerde su taşkınları yaşanırken, ekili ve dikili alanlarda ciddi zarar oluştuğu bildirildi.

Çiftçiler, tarlaların büyük bölümünün su altında kaldığını, ürün kayıplarının her geçen saat arttığını ifade ederken, yetkililer sahadaki gelişmeleri yakından takip ediyor.

TARİHİ GÜREŞ ALANI ALARM VERİYOR

Yaşanan taşkınlardan en dikkat çekeni ise, asırlardır Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne ev sahipliği yapan tarihi Sarayiçi oldu. Meriç Nehri’nin taşmasıyla birlikte Sarayiçi bölgesi tamamen sular altında kaldı. Alanın büyük bölümünün göle döndüğü görülürken, bu görüntüler Edirne’de taşkın riskinin ulaştığı boyutu gözler önüne serdi.

Vatandaşlar ve güreş camiası, Sarayiçi’nin korunması için kalıcı önlemler alınması gerektiğini dile getirirken, bölgedeki su seviyesinin düşmesi yakından izleniyor.

TARIM ARAZİLERİ ZARAR GÖRDÜ

Taşkınlar yalnızca tarihi alanları değil, tarımsal üretimi de olumsuz etkiledi. Meriç Ovası başta olmak üzere nehre yakın birçok noktada ekili alanlar sular altında kaldı. Özellikle buğday ve ayçiçeği ekili tarlalarda zarar oluştuğu, suyun çekilme süresine bağlı olarak kaybın artabileceği belirtiliyor.

Yetkililer, üreticilere dikkatli olmaları ve riskli bölgelere yaklaşmamaları yönünde uyarılarda bulunurken, hasar tespit çalışmalarının suyun çekilmesinin ardından yapılacağı ifade edildi.

YETKİLİLERDEN UYARI

Artan debi ve devam eden yağış ihtimali nedeniyle başta Meriç ve Arda Nehri çevresi olmak üzere taşkın riski bulunan bölgelerde yaşayan vatandaşların tedbirli olması istendi. Su seviyelerinin anlık olarak takip edildiği, olası yeni taşkınlara karşı ilgili kurumların teyakkuz halinde olduğu bildirildi. Edirne’de gözler şimdi hem nehirlerin seyrine hem de hava durumuna çevrilmiş durumda.

Yağışların sürmesi halinde taşkın riskinin artabileceği uyarısı yapılırken, Sarayiçi’nde ortaya çıkan manzara, yaşanan tehlikenin en çarpıcı göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.