Son günlerde hızlı değişim gösteren ayçiçeği fiyatları, üreticinin moralini hem bozdu hem de yeniden umutlandırdı. Önceki gün 40 yağ oranına sahip ayçiçeğinin kilogram fiyatı 31 liradan 29 liraya kadar gerileyerek üreticilerde tedirginliğe yol açtı.
Ancak dün itibariyle fiyatlarda yeniden toparlanma görüldü ve kilogram satış fiyatı 30 liraya yükseldi. Edirne Ticaret Borsası’nda da bugün 40 yağ oranına sahip ayçiçeği 30 liradan işlem gördü.
Yaklaşık 10 gündür tüccar ve sanayicilerin yoğun talebi, ayçiçeği fiyatlarında hızlı bir yükselişe neden olmuştu. Alım rekabeti nedeniyle fiyatlar neredeyse her gün güncellendi. Bir süre önce 31 liraya kadar çıkan fiyatların aniden 29 liraya düşmesi üreticide moral bozukluğu yaratmıştı. Ancak bugünkü toparlanma, ayçiçeği üreticisinin yüzünü bir nebze olsun güldürdü.
Bölgedeki üreticiler, “Bir gün 2 lira düşen fiyatın ertesi gün yeniden artması, piyasanın ne kadar hareketli olduğunu gösteriyor. Bizim için önemli olan istikrarlı ve sürdürülebilir fiyatlar. Aksi takdirde belirsizlik, üretim planlamasını zorlaştırıyor” değerlendirmesi yaptı.
YENİ VERGİ DÜZENLEMESİ GELİYOR
Ayçiçeği piyasasını etkilemesi beklenen en önemli gelişmelerden biri de gümrük vergileriyle ilgili yeni düzenleme oldu. Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, 1 Ekim’den itibaren yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında yüzde 12, ham ayçiçeği yağında ise yüzde 30 gümrük vergisi uygulanacak.
Uzmanlar, bu kararın yerli üreticiyi korumak açısından önemli olduğunu, ithalatın pahalı hale gelmesiyle birlikte iç piyasada üretilen ayçiçeğine olan talebin artacağını belirtiyor. Ancak sanayiciler, hammadde maliyetlerinin yükselmesinin raf fiyatlarına da yansıyabileceği uyarısında bulunuyor.
ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİ YÜKSEK
Trakya çiftçisi, ayçiçeğinde girdi maliyetlerinin artmasına dikkat çekerek, üretim maliyetlerini karşılayabilecek seviyede fiyat talep ediyor. Gübre, mazot, ilaç ve sulama maliyetlerinin yükseldiğini vurgulayan üreticiler, “Fiyatların bir gün düşüp ertesi gün yükselmesi bizleri belirsizliğe itiyor. Uzun vadede kalıcı desteklerle ayakta kalabiliriz” görüşünü dile getiriyor.
Öte yandan Edirne’de ayçiçeği alım satımının önümüzdeki haftalarda da hareketli geçmesi, gümrük vergisi düzenlemesinin ise piyasada yeni bir denge yaratması bekleniyor.
Bülent Sarıçiçek
