GLOBAL GASTRO EKONOMİ ZİRVESİ’NDE TEMA TRAKYA!

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, 25 Mart 2020’de Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek Global Gastro Ekonomi Zirvesi’nde temanın ‘Trakya’ olarak belirlendiğinin müjdesini verdi. Zirvede, Trakya’nın tüm lezzetlerinin uluslararası gastronomi uzmanlarına tanıtılacağını ifade eden Zıpkınkurt, “Turizmi gastronomiyle desteklersek şehrimizi çok daha iyi tanıtmış olacağız. İnsanlar Edirne’ye yemek yemek için gelecek.” dedi.

GLOBAL GASTRO EKONOMİ ZİRVESİ’NDE TEMA TRAKYA!

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, 25 Mart 2020’de Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek Global Gastro Ekonomi Zirvesi’nde temanın ‘Trakya’ olarak belirlendiğinin müjdesini verdi. Zirvede, Trakya’nın tüm lezzetlerinin uluslararası gastronomi uzmanlarına tanıtılacağını ifade eden Zıpkınkurt, “Turizmi gastronomiyle desteklersek şehrimizi çok daha iyi tanıtmış olacağız. İnsanlar Edirne’ye yemek yemek için gelecek.” dedi.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
26 Aralık 2019 Perşembe 06:04
GLOBAL GASTRO EKONOMİ ZİRVESİ’NDE TEMA TRAKYA!

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Odanın 2019 yılı faaliyetlerini anlatmak için basın mensuplarıyla bir araya geldi. Faaliyetleri sunum eşliğinde aktaran Zıpkınkurt, 2020 yılı Global Gastro Ekonomi Zirvesi’nde temanın ‘Trakya’ olarak belirlendiğinin müjdesini de verdi. Uzun yıllardır yapılan çalışmalar ve girişimler sonucu bunu sağladıklarını belirten Zıpkınkurt, gastronomiyle ilgili çalışmalara durmaksızın devam edeceklerini vurgulayarak, “Edirne bir gastronomi şehri olacak. İnsanlar Edirne’ye yemek yemek için gelecek.” ifadelerini kullandı.

“TURİZM KENTİ BAKIŞ AÇISIYLA CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, burada yaptığı açıklamada, “Edirne Ticaret ve Sanayi Odası şehrin tüm dinamiklerini harekete geçirmek için ciddi katkılar sunuyor. Bununla ilgili ekip olarak arkadaşlarımız proje üretiyorlar. Edirne ticaretine yön vermeye çalışıyoruz. En önemli özelliğimizden bir tanesi de ticaretin kolaylaştırılması. İş insanlarının ticaretini kolaylaştırmak adına gerek ihracatta olsun, gerek iç piyasada olsun her türlü zorluklarda yanlarında olmaya çalışıyoruz. Gerekli eğitimler vererek ticaret hayatını kolaylaştırmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Vizyonumuz ilimizi Türkiye’nin dünyaya dünyanın Türkiye’ye açılan bilgi, ticaret ve kültür kapısı yapmak. Misyonumuz ekonomik ve sosyal kalkınma için etki alanımızda katma değer yaratılarak gelişmeyi sürdürmek. Şehrin turizm kenti olması nedeniyle ciddi çalışmalar yapıyoruz. Odamız turizme destek vermeyi sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

“İNSANLAR EDİRNE’YE YEMEK YEMEK İÇİN GELECEK”

Global Gastro Ekonomi Zirvesinde temanın Trakya olarak belirlendiğinin müjdesini veren Zıpkınkurt, “Uzun yıllardır Edirne’mizdeki Osmanlı saray mutfağını ve diğer tüm gastronomi bileşenlerini gittiğimiz her platformda tanıtıyoruz. Yaptığımız çalışmaların sonucunda 25 Mart’ta Lütfü Kırdar’da gerçekleştirilecek Global Gastro Ekonomi Zirvesinde tema Trakya seçildi. Mart ayında lansmanı gerçekleşecek. Uluslararası gastronomi uzmanlarının geldiği çok geniş kapsamlı bir kongre olacak. Edirne'den, Kırklareli ve Tekirdağ odalarından aldığımız katkıyla bir rehber oluşturuluyor. Bu rehberde Trakya'nın yöresel lezzetleri öne çıkacak. Gastronomiyle ilgili tüm bileşenlerin tanıtıldığı bir rehber olacak. Rehber tüm Türkiye’de olduğu gibi Dünya’da da tanıtılacak. 2-3 arkadaşımız sırf bu rehberin oluşabilmesi için aylardan beri çalışıyorlar. İnsanların çok daha fazla iştahını arttıracak. Başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Şehrin tanıtımı anlamında ciddi bir ivme kazanacağız. Turizmi gastronomiyle desteklersek şehrimizi çok daha iyi tanıtmış olacağız. İnsanlar Edirne’ye yemek yemek için gelecek. Temanın Trakya yemekleri seçilmesi bizim için çok önemli.” dedi.  

“EDİRNE’DE 9 AYRI TATTA KÖFTE VAR”

Gastronomi konusunda birçok çalışma yaptıklarını söyleyen Zıpkınkurt, “Tekirdağ’da tek çeşit köfte var. Ama Edirne’de 9 ayrı tatta köfte yiyebilirsiniz. Edirne’de köfte yemek isteyen birisi 9 öğün farklı lezzetlerde köfte yiyebilir. Daha önce yaptığımız çalışmalarda lokantalarda ciğer sarma pek yoktu. Ciğer sarma devreye girdi. Osmanlı Saray Mutfağında domates olmadığı için meyve ağırlıklıydı. Damak tadı olarak kuru meyvelerden üretilen yemekler pek rağbet görmüyor ama biz bununla alakalı gelen gruplara bu yemeklerden tattırmak adına yaptırıyoruz. İnsanların hoşuna gidiyor ve tariflerini alıyorlar. Bu da bizim için önemli. Edirne’de gastronomi, insanların bir gün daha fazla konaklama nedeni olacak.” şeklinde konuştu.

“EDİRNE’DE 4 PEYNİR ÜRETİCİSİ KALMIŞ!”

Gastronomi konusunda festival düşüncelerinin olduğunu belirten Zıpkınkurt, “Festivallerin olmazsa olmaz ayaklarından biri belediye. Geçen gün Belediye Başkanımızla görüştük; ‘Peynir Festivali’ neden olmasın dedik. Ama baktığınız zaman 4 tane peynir üreticimiz kalmış. Bu rakam Kırklareli’nde 14. 4 kişiyle bir festival olmaz. Fuarlara da ben onları zorla götürüyorum veya ürünlerini verip gelmiyorlar. Ama bizim ürünlerin başına koyduğumuz arkadaş peynir türünü bilmiyor, sunumu yapamıyor. Edirne peynirini unutturmamamız lazım. Bu nedenle bunu Trakya Peynir Festivali olarak planlamamız lazım. Bu konuyu da Kalkınma Ajansıyla görüşüyorum.” ifadelerini kullandı.

“EDİRNE KONGRE VE FUAR MERKEZİNE KAVUŞACAK”

Zıpkunkurt, Edirne’nin bir kongre ve fuar merkezine kavuşacağını söyleyerek, “Edirne bir fuar ve kongre merkezine kavuşacak. Bildiğiniz gibi Edirne Ticaret ve Sanayi Odası bunu yıllar önce hayal etmişti. En son geldiğimiz noktada arsanın Kültür ve Turizm Müdürlüğüne devri gerçekleşti. Bu konuda Oda olarak hazırız. Kongre ve fuar merkezi Edirne’ye hayırlı olsun.” dedi.

Kerem Filiz
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.