EBE ÇEŞMESİ, ÇÖPLÜK HALİNDE

Edirne Merkez Abdurrahman Mahallesi Uzun Kaldırım'daki Ebe Çıkmaz Sokağı kenarındaki tarihi Ebe Çeşmesi çöplük halinde. Çeşmenin kitabesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın sözleri yer alıyor

EBE ÇEŞMESİ, ÇÖPLÜK HALİNDE

Edirne Merkez Abdurrahman Mahallesi Uzun Kaldırım'daki Ebe Çıkmaz Sokağı kenarındaki tarihi Ebe Çeşmesi çöplük halinde. Çeşmenin kitabesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın sözleri yer alıyor

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Ocak 2018 Salı 10:30
EBE ÇEŞMESİ,  ÇÖPLÜK HALİNDE

    Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın sözlerinin yer aldığı çeşmenin kitabesinde Arapça harflerle şöyle yazıyor: “Mini mine bebeler-Ak yaşmaklı nineler- Sular içeler- Devamı devletime Dua edeler” 
Uzun kaldırım çevresindeki bu tarihi çeşme bugün bakımsız durumda Çeşme duvarındaki Kanuni Hermesbet Sultan Süleyman'ın  sözlerinin yer aldığı   yazıları  silinmiş vaziyette.çeşmenin kurnası  yol düzeyinin altındakalmış. 
Mahalle Muhtarı  Şaban Ergit” Kanuni Sultan Süleyman'ın veciz sözlerinin yer aldığı bu eserin  yanına  Türkçe bir kitabede   Kanuninin bu sözleri  yazılmasa çok iyi olur .  Buradan gelip geçenler Ünlü Osmanlı Padişahının sözlerini okuma imkanı bulurlar” dedi 
EBE ÇEŞMESİNİN TARİHÇESİ
Edirne'nin Talatpaşa ve Abdurrahman mahallelerini birbirinden ayıran Uzunkaldırım yolu üzerinde Çeşme  Çıkmaz  sokağındaki  bulunan, düzgün taştan inşa edilmiş bir köşe çeşmesi olup tek cephelidir.
Niş kemeri ve ayna taşı yoktur. Önünde bir musluğu bulunmaktadır. Yalağı yol seviyesinin altında kalmıştır. Hazne örtüsü taştan ve piramidaldir. Edirne araştırmacılarından Oral Onur 'Edirne Su Kültürü' adlı kitabında Ebe Çeşmesi Kitabesinin 1530 tarihini gösterdiğini, bu tarihin Sinan tarafından yapılan su şebekesinin ve bu şebekedeki kanallar ve kemerlerin yapılışıyla aynı tarihi taşıdığını belirtir ve buradan hareketle Edirne Kadim Su Şebekesi'nin yayılmasındaki alanın büyüklüğüne işaret eder.
Ebe Çeşmesi'nin Mimar Sinan'ın Haseki Suyunu Edirne'ye getirdiği yıllara dayanan bir geçmişe sahip olduğunu gösteriyor.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.