Teknoloji kullanımına sınır koyma dendiğinde aklımıza hep çocukların teknoloji kullanımı geliyor; ebeveynlerin teknoloji ile geçirdiği saatler çok da dikkate alınmıyor. Oysaki çocukların okul çağına kadar en önemli rol modelleri ebeveynleridir. Çocuğa sınırlar koymadan önce kendi teknoloji kullanımımızı düzenlemeliyiz. Bütün gün elimizde telefon varken çocuğunuza kullanım konusunda sınırlar koymaya çalışmanız sonuç vermeyecektir.Sahi çocukların teknoloji kullanımını sınırlarken, kendi sınırlarımızın farkında mıydık? Biz şanslısınız, bize hiç hadi kapat telefonunu diyen olmuyor.

Çocuk gelişiminde ilişki ve iletişim önemli unsurlardandır.  Ebeveynin sadece fiziksel olarak çocuğun yanında olması yeterli değildir.  Çocuk ile oyun oynarken, sohbet ederken kısacası birlikteyken gerçekten o anda hem fiziksel hem de ruhsalolarak orada bulunmak gerekir.  Çocuğunuz bir hevesle yanınıza geldi;  bir resim yapmış ‘güzel olmuş mu? ‘diye size gösteriyor. Siz bir saniyeliğine telefonunuzdan başınızı kaldırıp ‘çok güzel olmuş tatlım’ deyip kaldığınız yerden telefonunuza bakmaya devam ediyorsunuz. Çocuğun etkileşim kanallarını kapatıyorsunuz. İletişim başlamadan bitiyor; çocuğunuzun hevesi ve yaratıcığı da.. Sürekli bölünen ebeveyn çocuk iletişimi çocuk gelişimini olumsuz etkiliyor.

Televizyonun seyredilmese de bir ses olsun diye sabah açılıp gece yatarken kapatıldığı evlerin sayısı hiç de az değil. Seyredilmese bile televizyonun açık olmasının çocuğun gelişiminde olumsuz etkileri olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Televizyonun arka planda fon olması kişilerarası kullanılan kelimelerin azalmasına neden olmaktadır. Bize bile bunu yapan televizyon çocuklarımıza neler yapmaz? Dil gelişimi devam eden çocuk için uzun vadede yıkıcı sonuçları olabilir.

Sosyal medyada bir yandan sosyalleşirken, çocuklarımızla olan bağımız bazen kopma noktasına geliyor.  Yapılan bir araştırmada ebeveyn ve çocuklar bir alışveriş merkezinde yemek yedikleri esnada gözlemleniyor.  Birçok ebeveynin bu anlarda telefonlarıyla meşgul olduğu ve çocukların ebeveynlerinin dikkatini çekmek için davranış zorlukları çıkardığı görülüyor.  Ebeveynlerin ise bu anlarda çocuklarının ilgiyi üzerine çekme ihtiyacını fark etmeyip, çocuklarının bu davranışlarına olumsuz tepkilerle yaklaştıkları da gözlemlenmiştir.Çocukta oluşan şema annem için benim isteklerimin ve duygularımın önemi yok. Annemin dikkatini ancak sorun çıkarırsam çekebilirim.  Bunu sonucunda da olumsuz davranış pekişmiş ve aranızdaki güvenli bağ zedelenmiş oluyor.

Sizlerin de ebeveyn olarak teknoloji kullanımınızı düzenlemeniz gerekiyor. Elbette ki teknolojiyi hayatınızdan tamamen çıkarın demiyoruz(keşke yapabilsek). Kendimiz için de teknolojiden bağımsız “ben” zamanları ve alanları oluşturma, çocuklarımızla bağlantımızı koparmadan geçirdiğimiz anlar ve teknolojinin rahatlıklarını ve kolaylıklarından faydalandığımız anları dengelemek gerekiyor. Unutmamalıyız ki çocuklar model alarak öğrenirler ve okul çağına kadar en önemli rol modelleri ebeveynleridir. O yüzden çocuğunuzun elinden telefonu bırakmasını istiyorsanız; önce siz bırakın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.