‘BİR DÜNYA MUTFAK’TA  EDİRNE TAVA CİĞER VE EDİRNE KÖFTESİ YAPILDI

Dr. Sadık Ahmet  Mesleki  ve Teknik  Anadolu Lisesi'nin koordinatörlüğünde 3 ülkeden yiyecek içecek hizmetleri alanında eğitim-öğretim veren meslek liselerinin ortaklığı ile yürütülen ' BİR DÜNYA MUTFAK ' adlı Erasmus+  Mesleki Eğitim Küçük İşbirliği Projesinin Türkiye etkinlikleri  İstanbul' dan sonra Edirne’de tamamlandı.

‘BİR DÜNYA MUTFAK’TA  EDİRNE TAVA CİĞER VE EDİRNE KÖFTESİ YAPILDI

Dr. Sadık Ahmet  Mesleki  ve Teknik  Anadolu Lisesi'nin koordinatörlüğünde 3 ülkeden yiyecek içecek hizmetleri alanında eğitim-öğretim veren meslek liselerinin ortaklığı ile yürütülen ' BİR DÜNYA MUTFAK ' adlı Erasmus+  Mesleki Eğitim Küçük İşbirliği Projesinin Türkiye etkinlikleri  İstanbul' dan sonra Edirne’de tamamlandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Haziran 2022 Çarşamba 06:00
‘BİR DÜNYA MUTFAK’TA  EDİRNE TAVA CİĞER VE EDİRNE KÖFTESİ YAPILDI

Projenin Türkiye’deki meslek liseleri öğretmen buluşmasında  İstanbul'da ve Edirne’de Türk ve Osmanlı  Yemek Kültürü ve gastronomi rotası inceleme ve seminerleri,uygulamaları gerçekleştirildi. Ayrıca gastronomi ile ilgili müze ve mekanlara inceleme gözlem ziyaretleri yapıldı .

Etkinliklerin son gününde ise konuk öğretmenler için ilginç bir uygulama eğitimi düzenlendi. Edirne ve ülke turizmi açısından çok ilgi çeken uluslararası bir lezzet olan ‘Edirne Tava Ciğer’ ve ‘Edirne Köftesi’ nin tedarik zincirinden yapımına,muhafaza koşullarına ve sunumuna kadar ayrıntılı bir uygulamaya tanık oldular. Edirne Tava Ciğer Ustaları Derneği   Başkanı Niyazi Yavuz ‘Ciğerci Niyazi’ adlı mekanda gerçekleşen sunumda konuk alan öğretmenleri de köfte yapımı,ciğer doğrama ve pişirme aşamalarına eşlik ettiler.

Edirne Tava Ciğer Ustaları Derneği   Başkanı Niyazi Yavuz, "Ünü ülke sınırlarını aşan Edirne tava ciğeri gastronomi turizmi açısından çok önemli bir değer olmuştur. Kalitesini bozmadan bölgeye ve şehrimize değer katmaya devam etmesi gereken özel bir ürün olduğunu herkes biliyor.  Konuk olarak şehrimize gelen aynı zamanda meslektaşlarımızı yetiştiren öğretmenlerimiz ile güzel bir eğitim sunumu gerçekleştirdik. Edirne tava ciğer ve Edirne köftesinin üretim sürecini bizzat görerek, yaşayarak deneyimlediler. Onlar için çok ilginç bir eğitim oldu. Turistik bir gastronomik ürünün aslını bozmadan mutfaktan çıkışı ve sunumu  konusunda hem geleneksel yöntemleri hem de sağlıklı ürün sunma  açısından yenilikçi yaklaşımları da gördüler. daha sonra tadım da gerçekleştirdiler.Ürünlerimizi çok lezzetli  buldular. Bu projeye emeği geçen herkese çok çok teşekkürler.’ dedi.

Letonya Riga’dan SIA HOTEL SCHOOL yöneticisi Olga Zvereva; ‘Hem türk mutfağının hem de Osmanlı mutfağının lezzetlerinin çok güzel ve farklı olduğunu, bu tarz bir deneyimi daha önce hiç yaşamadıklarını, Başta Ciğerci Niyazi olmak üzere workshop ile sunum yapan ve projeye destek veren herkese çok minnettarız’ dedi

Romanya Colegiul Vasile Lovinescu Okulu yiyecek içecek öğretmeni MONICA ANCA CRETU Proje kapsamında yapılan tüm etkinliklerin çok yararlı ve güzel olduğunu, Türkiye'de tecrübe ettiği bilgilerin, özellikle uygulamalı olarak yapılan çalışmaların, hem kendisi hem de öğrencileri açısından çok değerli olduğunu belirtti. Ayrıca Ciğerci Niyazi’ye özel bir ürünün tüm aşamalarını yerinde göstermesi ve uygulama yapma şansını verdiği için ayrıca teşekkürlerini sundu.

OKUL MÜDÜR VEKİLİ FERHAT DEMİR : KONUK ÖĞRETMENLERİN GASTRONOMİ KÜLTÜRÜNE FARKLI BİR PENCERE AÇTIK

Dr. Sadık Ahmet  Mesleki  ve Teknik  Anadolu Lisesi'nin koordinatörlüğünde yürütülen ' A World Of Cuisine ' (Bir Dünya Mutfak) adlı Erasmus+  Mesleki Eğitim Küçük İşbirliği projesinin Edirne’de devam eden seminer ve eğitimlerde ev sahipliği yapan okul müdür vekili Ferhat DEMİR : ‘Proje çerçevesinde ' Mutfak Sanatları ve  Gastronomi  Eğitiminde Yenilikler,Türk Mutfağı ve Dünya Mutfağı ile Etkileşimi' başlıklı 5 gün boyunca çok yoğun bir program gerçekleştirdik Bu süreçte proje amacı kapsamında 12 öğretmen ve okul yöneticisine 5 akademisyen, 5 şef ve 1 paydaş kurum STK yetkilisi ile eğitim ve uygulamalar yaptık. 6 bölgeye ziyaret yapıldı, yiyecek içecek kültürü üzerine 3 ayrı kurum ve 1 müzeye geziler düzenleyip  bilgilendirmeler gerçekleştirdik. Projemiz kapsamında bize destek veren ve misafirlerimizi en iyi şekilde bilgilendirmemize ve ağırlamamıza destek olan herkese teşekkür ediyorum.

Dr.Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi koordinasyonunda yürütülen etkinlikler sonrası katılımcı öğretmen ve okul yöneticilerine okul müdür vekili Ferhat Demir ve proje irtibat personeli Necibe Oran Mete sertifika ve hediye paketleri takdim ettiler.

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği’nin de sivil toplum örgütü destekçisi olarak yer aldığı proje programında yer alan  etkinlikler ve mutfak uygulama çalıştayları ile Edirne'de tamamlandı.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.