BU DÖNEMDE BU ISRAR NEDEN?

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı ve Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne İl Temsilcisi Celil Özcan, “Bu pandemi günlerinde sıbyan kursları ısrarı nedir?” diye sordu.

BU DÖNEMDE BU ISRAR NEDEN?

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı ve Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne İl Temsilcisi Celil Özcan, “Bu pandemi günlerinde sıbyan kursları ısrarı nedir?” diye sordu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Ekim 2021 Çarşamba 06:40
BU DÖNEMDE BU ISRAR NEDEN?

ADD Edirne Şubesi binasında bir basın açıklaması okuyan ADD Edirne Şube Başkanı ve TÖS Edirne İl Temsilcisi Celil Özcan il genelindeki anaokulları ve anasınıflarında açılması planlanan 4-6 yaş Kuran Kurslarının bu dönemde neden ısrarla açılmak istendiğini sordu.

Özcan, Edirne genelinde birçok okulun tadilata ihtiyacı olduğunu hatırlatarak, “1. Murat Anadolu Lisesi binası, İsmail Güner Ortaokulu bahçe düzenlemesi gibi birçok okulda bulunan tadilat ihtiyaçları bulunmaktadır. Bunun yanında bütün okullarımızdaki temizlikçi ve koruma görevlisi ihtiyaçları gibi acilen çözülmesi gereken ihtiyaçlar dururken, Milli Eğitim Müdürlükleri bu pandemi döneminde, İl genelindeki bütün Anaokulu ve anasınıflarında 4-6 yaş çocuklara yönelik olarak ‘Sıbyan kursları’ açma telaşına düşmüşlerdir” dedi.

ANAYASAYA VE MİLLİ EĞİTİM GENEL AMAÇLARINA UYGUN DEĞİL

Celil Özcan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Edirne İl Müftülüğü arasında 2019 yılında imzalanan protokol kapsamında, İl genelindeki Anaokulları ve anasınıflarında, formasyonu bile bulunmayan Müftülük öğreticileri tarafından, 4-6 yaşındaki çocuklara yönelik haftada 10 saate kadar sıbyan kursları açılması ve denetiminden de İl Müftülüğünün sorumlu olması, Anayasamız başta olmak üzere Milli Eğitim Genel Amaçlarına uygun değildir.

Her ne kadar isteğe bağlı olduğu dile getirilse de, Okulöncesi eğitim gören çocukların velilerine gönderilen formlarda; “Çocuğumun belirtilen programı almasını uygun buluyorum” ibaresi bulunmasına rağmen, ‘uygun bulmuyorum’ ibaresi yoktur. Ayrıca, kurslarda ‘Milli ve Ahlaki değer’ verileceği dile getirilse de; Protokolün amaç bölümünde, Anaokullarında ve anasınıflarında 4-6 yaşındaki çocuklara verilecek sıbyan kurslarında, ‘Milli ve Ahlaki değer’ verileceğine dair bir ibare yoktur. ‘Dini eğitim çalışmalarının yapılacağı’ belirtilmiştir.

Milli değer, ülke sınırları içindeki insanların önemsediği, benimsediği değerlerdir, Her ülkenin kendi değeri vardır. Bizim Milli değerlerimiz; bayrak sevgisi, vatan sevgisi, milli bayramlar, ülkümüz, tarihimiz, dilimiz, andımız, büyüklerimi saymak, küçüklerimi sevmek gibi ülkemize özgü değerlerdir. Milli değer, tıpkı Ahlaki değer gibi bu dünyalıktır. Milli değerler yok olursa ülke de yok olur. Bundan dolayı milli değerlere sahip çıkılmalı ve yaşatılmalıdır. İnsanların bu değerlere sahip çıkması toplum yapısını da güçlendirecektir.

Ne yazık ki, en önemli ‘Milli’ değerlerimizden biri olan ‘Andımız’ı okullarımızda okutma konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ayak diremektedir. Daha önce de sorduğumuz gibi tekrar soruyoruz. Andımız’da geçen cümlelerden hangisi Milli Eğitim Bakanlığını rahatsız etmektedir?

ÇOCUKLAR ÖNCE DÜNYAYI TANIMALI

Pedagogların sürekli vurguladığı gibi, çocuklara öncelikle, Milli, Ahlaki ve Evrensel değerler öğretilmelidir. Kısaca, 4-6 yaşındaki küçücük çocuklara öncelikle, ortalama daha 70 yıl kadar yaşayacağı ‘bu dünya’ ile ilgili değerler öğretilmelidir. Daha bu dünyayı bile tanımayan 4 yaşındaki çocuk, ‘öteki dünya, ahiret, ölüm, kabir azabı, melek, şeytan, cennet, cehennem, zebani.. ‘gibi soyut kavramları somutlaştırıp anlamlandıramaz ve korkar. Korktukça çaresizlik ve acizlik duygusuna kapılır. Sağlıklı düşünemez. 4-6 yaşındaki çocuklara, öteki dünya ile ilgili kurs vermek, dini eğitime hizmet değildir. Bu durum küçücük çocukların sadece korkularını büyütmeye hizmet etmektedir.

Atatürkçü Düşünce Derneği ve Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) olarak soruyoruz. Sıbyan kurslarındaki öteki dünya kavramları ile, 4-6 yaşındaki küçücük çocukları korkutarak Milli Eğitimin hangi amacı gerçekleşecektir? Küçücük çocukları korkutmak ‘Milli’ eğitime hangi faydayı sağlayacaktır?

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.