ÇOCUKLARIMIZIN HANGİSİ ‘ÖZEL’ DEĞİL

Edirne Veli Der, pandemide yüz yüze eğitim konusunda yaptığı anketin sonuçlarını yayınladı. Yapılan ankette pandemi ile ilgili okullarda alınan tedbirler velilere soruldu. Özel okullarda öğrencisi olan velilerin büyük kısmı, alınan tedbirleri yeterli bulurken, Devlet Okulunda öğrencisi bulunan veliler ise pandemi tedbirlerini yetersiz buldu. Özel okullarla, devlet okullarındaki sınıf mevcutları da bu karşılaştırmada, dikkat çekici bir farkın olduğun gözler önüne serdi. Bizde Milli Eğitime soruyoruz, geleceğimizin teminatı bu çocuklarımızın hangisi özel değil? Neden özel okullardaki tedbirler alınmıyor?

ÇOCUKLARIMIZIN HANGİSİ ‘ÖZEL’ DEĞİL

Edirne Veli Der, pandemide yüz yüze eğitim konusunda yaptığı anketin sonuçlarını yayınladı. Yapılan ankette pandemi ile ilgili okullarda alınan tedbirler velilere soruldu. Özel okullarda öğrencisi olan velilerin büyük kısmı, alınan tedbirleri yeterli bulurken, Devlet Okulunda öğrencisi bulunan veliler ise pandemi tedbirlerini yetersiz buldu. Özel okullarla, devlet okullarındaki sınıf mevcutları da bu karşılaştırmada, dikkat çekici bir farkın olduğun gözler önüne serdi. Bizde Milli Eğitime soruyoruz, geleceğimizin teminatı bu çocuklarımızın hangisi özel değil? Neden özel okullardaki tedbirler alınmıyor?

Emre SEDEF
Emre SEDEF
07 Ekim 2021 Perşembe 06:47
ÇOCUKLARIMIZIN HANGİSİ ‘ÖZEL’ DEĞİL

Edirne Veli Der pandemi sürecinde Edirne Merkez okulları velilerinin okullar hakkındaki gözlemlerini öğrenmek için 16 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında bir anket yaptıklarını bildirdi. Yapılan bu anketin sonuçlarını yayınlayan Edirne Veli Der, anket sonuçları hakkında şu bilgilere yer verdi:

“Edirne Veli Der pandemi sürecinde Edirne Merkez okulları velilerinin okullar hakkındaki gözlemlerini öğrenmek için 16 Eylül başlangıç tarihi olan ‘2. Anket Çalışması’nı 4 Ekim tarihinde sonlandırdık. Buna göre; Anketimize 358 veli katılmış olup, ankete katılan velilerin çocukları %23,2 oranında lise, %45,5 ilkokul, 25,7 ortaokul, %5,3 okul öncesi ve %0,3 özel eğitim kademesinde öğrenim görmektedir. Velilerimizin % 89,7’si (321 kişi) devlet okulu, %10,3’ü (37 kişi) özel okul velisi olup bu doğrultuda görüş bildirmişlerdir.

‘Çocuğunuzun sınıfındaki öğrenci sayısı pandemi koşullarına uygun olarak düzenlenmiş mi?’ sorusuna devlet okullarından ‘evet’ cevabı veren veli oranı %16,5 ‘hayır’ cevabı %67 ‘kısmen’ cevabı %16.5’tir. Özel okullarda bu oran ‘evet’ % 73 ‘hayır’ %13.5 ‘kısmen’ %13.5’tir.

Ankete katılan devlet okullarındaki velilerin çocuklarının %37,1’i 26-30 kişilik sınıflarda, %23.4’ü 31-35 kişilik sınıflarda, % 18.7’si 21-25 kişilik sınıflarda, %7,5’i 36-40 kişilik sınıflarda eğitim görmektedir. Özel okullarda öğrencilerin %51.4’ü 16-20 kişilik sınıflarda, 29.7’si 15 ve daha az, 13.5’i 21-25 kişilik sınıflarda öğrenim görmektedir

Okullarda alınan pandemi tedbirlerini devlet okulu velilerimizin %53.6’sı yeterli bulmamış, %30,8’i kısmen yeterli bulmuş, 15.6’sı ise yeterli bulmuştur. Özel okullarda velilerin %2.7’si yeterli bulmamış, %32,4’ü kısmen yeterli bulmuş, 64.9’u ise yeterli bulmuştur.

Tuvaletteki hijyen standarlarını pandemi koşullarına uygun bulan devlet okulu velilerinin oranı %20.6, kısmen uygun bulanlar %32.4, hiç uygun bulmayanlar %47’dir. Özel okullarda tuvaletleri pandemi koşullarına uygun bulan velilerin oranı % 77.8, kısmen uygun bulanlar % 19.4, uygun bulmayanlar ise %2.8’dir.

Devlet okullarında sınıf havalandırma düzenini pandemi koşullarına uygun bulan velilerin oranı %37,4 kısmen uygun bulanlar %29.3, uygun bulmayanlar %33.3’tür. Özel okullarda bu oran uygun bulanlar %75.7,  kısmen uygun bulanlar %21.6, uygun bulmayanlar %2.7’dir.

Kapı kolları, elektrik düğmeleri, tırabzanlar gibi sık dokunulan alanlar periyodik olarak dezenfekte ediliyor mu? Sorusuna devlet okulu velilerinin %16.8’i ‘evet’, %34.9’u ‘kısmen’, %48.3’ü ‘hayır’ cevabını vermiştir. Özel okullarda bu oran ‘evet’, %73, ‘kısmen’, %18.9 ‘hayır’ 8.1’dir.

Devlet okullarında sınıfın her gün düzenli dezenfekte edildiğini belirten velilerin oranı %27.4, kısmen dezenfekte edilmekte diyen, %33,6, dezenfekte edilmiyor diyen %38,9’dur. Özel okullarda sınıfın her gün düzenli dezenfekte edildiğini belirten velilerin oranı %73, kısmen dezenfekte edilmekte diyen, %21,6, dezenfekte edilmiyor diyen %5.4’tür.

Devlet okullarında yeterli temizlik personeli çalıştığını belirten velilerin oranı %17.4, kısmen yeterli bulanlar %20.9, yeterli bulmayanlar %61.7’dir. Özel okullarda yeterli temizlik personeli çalıştığını belirten velilerin oranı %83.8, kısmen yeterli bulanlar %8.1, yeterli bulmayanlar %8.1’dir

Devlet okullarında çocuklara verilen maskelerin yeterince koruyucu olduğunu düşünen velilerin oranı 13.4, koruyucu olmadığını düşünenlerin oranı %52, bu konuda fikri olmayanların oranı 34.6’dır. Özel okullarda çocuklara verilen maskelerin yeterince koruyucu olduğunu düşünen velilerin oranı 29.7, koruyucu olmadığını düşünenlerin oranı %27, bu konuda fikri olmayanların oranı 43.2’dir.

‘Çocuğunuzun okuluna girişlerde HES kodu sorgulanıyor mu?’ sorusuna devlet okulları velilerinin %5’i ‘evet’, %5.3’ü ‘kısmen’, %89,7’si ‘hayır’ cevabını vermiştir. Özel okullarda bu oran ‘evet’, %43.2, ‘kısmen’, %2,7, ‘hayır’ 54.1 şeklindedir.

Velilerin toplu taşımada alınan salgın önlemlerinin yeterli olduğunu düşünenlerin oranı %20.3, kısmen uygun olduğunu düşünenlerin oranı 18.2, uygun olmadığını düşünenlerin oranı 61.5’tir.

Velilerin toplu taşımadaki önlemleri yetersiz bulmalarının sebepleri;

Toplu taşımada pandemiye uygun yolcu sayısı kısıtlaması olmaması, ETUS’ların çok yolcu alması, ETUS araç sayısının az olup seyrek geçmesi,  Araçlarda dezenfektan bulunmaması, Maskesiz kişilerin araçlara alınması, Araçlarda HES kodu sorulmaması, Arabaların içinin düzenli olarak sterilize edilip edilmediğinin bilinmemesi.

Devlet okulu velilerinin okul servislerinde alınan salgın önlemlerinin yeterli olduğunu düşünenlerin oranı %32.2, kısmen uygun olduğunu düşünenlerin oranı 21.5, uygun olmadığını düşünenlerin oranı 46.3’tür. Özel okullarda velilerin okul servislerinde alınan salgın önlemlerinin yeterli olduğunu düşünenlerin oranı %60, kısmen uygun olduğunu düşünenlerin oranı 15, uygun olmadığını düşünenlerin oranı 25’tir.

Velilerin okul servislerindeki önlemleri yetersiz bulmalarının sebepleri;

Serviste sayı kısıtlamasının olmaması,  Maske konusunda rahat davranılması, Öğrencilerin yan yana, sosyal mesafe olmadan oturmak zorunda olmaları, Dezenfektan olmaması.

VELİLERİN ÇOĞU, ÇOCUKLARININ AŞI KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMESİNİ İSTİYOR

Okullarda aşı konusunda sağlık uzmanları tarafından veli ve öğrencilere bilgilendirme çalışmaları yapılmasını isteyenlerin oranı 56.7, istemeyenlerin oranı ise 43.3’tür.

Devlet okullarında yüz yüze eğitimde alınan tedbirler neticesinde çocuklarının okullarda güvende olduğunu düşünen velilerin oranı 13.4, kısmen güvende olduğunu düşünenlerin oranı %27.4, çocuklarının güvende olmadığını düşünen velilerin oranı 59.2’dir. Özel okullarda yüz yüze eğitimde alınan tedbirler neticesinde çocuklarının okullarda güvende olduğunu düşünen velilerin oranı 35.1, kısmen güvende olduğunu düşünenlerin oranı %32.4, çocuklarının güvende olmadığını düşünen velilerin oranı 32.4’tür.”

Edirne Veli Der anketi kamuoyuyla paylaştıktan sonra değerlendirmenin yapılacağını duyurdu.

Hasan Boyacıoğlu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.