Sağlık Bakanlığı tarafından 4 Eylül tarihinde alınan karara göre; eczaneler aylık 2 litrenin üzerinde etil alkol temin edemeyecek. Evde alkol yapılmasının önüne geçebilmek amacıyla alındığı iddia edilen kararın, 10 Ekim’de Türk Eczaneler Birliği tarafından eczanelere gönderildiği belirtildi. Etil alkolü yapma ilaç üretiminde kullanan eczacılar ise bunun yanlış bir uygulama olduğunu savunuyor.
“KAÇAK İÇKİ YAPIMININ ÖNÜNE GEÇEBİLMEK YAPILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Eczacı Şükrü Ciravoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Eczanelerde kullanılan etil alkol ile ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından kısıtlama getirildi. Ecza depoları tarafından eczanelere aylık 2 litre etil alkol verilmesi karar altına alınıp bu da bir yazı ile eczanelere bildirildi. Sağlık bakanlığının 4 Eylül tarihli yazısı 10 Eylül tarihinde de Türk Eczacılar Birliği tarafından eczanelere intikal ettirildi. Bunun çıkış nedeni ise alkol fiyatlarının artması oldu. Vergilerin yüksek olması sonucu bazı vatandaşların kendisinin alkol yapma çabası olmasını önlemek amacıyla bu şekilde bir yol izlendi. Etil alkolün de eczanelerden temin edildiği düşüncesinden yola çıkılarak Sağlık Bakanlığı tarafından bu kararın alındığını düşünüyoruz. Kaçak içki yapımının önüne geçilebilmek amacıyla her eczane ayda 2 litre etil alkol temin edebilecek.” dedi.
“ETİL ALKOL LABOARATUVARCININ ELİ, AYAĞIDIR”
Etil alkolün yapma ilaç konusunda önemli bir madde olduğunu belirten Ciravoğlu, “Bu son derece sakıncalı bir durum. Çünkü majistral (yapma) ilaç yapan eczanelerin sıklıkla kullandığı ürünlerden biri etil alkol. Biz son 1 yıl içerisinde bin 766 adet yapma ilaç yapmışız. Bu ortalama iş günü hesabıyla her gün 6 adet yapma ilaca denk geliyor. Bu ilaçların önemli bir bölümünde etil alkol kullandığımız gibi laboratuvarların temizliği ve dezenfekte işlerinde de etil alkolü çok sık kullanıyoruz. Etil alkol laboratuvarcının eli ayağı gibidir. Burada bir kısıtlamaya gidilmesi bizim işimizi ve halk sağlığı hizmetimizi sıkıntıya sokacaktır. Bu kısıtlama yapma ilaç sıkıntısını da beraberinde getirecektir. Gelen reçeteye ‘Madde yok, yapamıyoruz’ demek durumunda kalacağız. Dezenfekte ve temizlik işine başka çözüm bulsak da bu yapma ilaç konusuna nasıl bir çözüm bulacağız. Formülün içinde olan etil alkolü koyamadığımız zaman sıkıntı yaşayacağız. Bu da halkımızın sağlığını doğrudan etkilemiş olacak. İşin başka bir boyutu da alkol senelerce karne ile dağıtılmıştı. Ayda 20 litre alkol alma hakkı vardı her eczanenin yıllar öncesinde. Şimdi düşünün tekel döneminde karne ile alkol satılan dönemlerden bugün onun onda biri durumuna gelmiş haldeyiz.” ifadelerini kullandı.
Kerem Filiz