EDİRNE’DE 8 KÖY KARANTİNA ALTINDA

Edirne Merkez ve Havsa İlçesine bağlı Merkeze bağlı 8  köy, hayvanlarda görülen ‘Mavi Dil’ hastalığı nedeniyle karantinaya alındı. Bu arada Havsa Belediyesi, ilçede açılan hayvan pazarında bir olumsuzluğun yaşanmaması için önlem aldı.

EDİRNE’DE 8 KÖY KARANTİNA ALTINDA

Edirne Merkez ve Havsa İlçesine bağlı Merkeze bağlı 8  köy, hayvanlarda görülen ‘Mavi Dil’ hastalığı nedeniyle karantinaya alındı. Bu arada Havsa Belediyesi, ilçede açılan hayvan pazarında bir olumsuzluğun yaşanmaması için önlem aldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Eylül 2021 Cumartesi 06:13
EDİRNE’DE 8 KÖY KARANTİNA ALTINDA

Edirne Merkez ve Havsa İlçelerine bağlı 8 köy, hayvanlarda görünen bir hastalık nedeniyle karantinaya alındı.

Edinilen bilgiye göre, geviş getiren hayvanlarda görünün bulaşıcı Mavi Dil hastalığını Edirne Merkeze bağlı bir köyde görülmesiyle birlikte önlem olarak çevresindeki diğer köylerde karantinaya alındı.

Yetkililer, gerekli tedbirlerin alındığını belirttiler. Hayvan sahipleri ise hayvanlarını aşılattıklarını bildirdi. Bu arada bölgenin en büyük ve önemli hayvan pazarının açıldığı Havsa İlçesinde de konuşya ilgili özel önlemlerin alındığı bildirildi. Havas Hayvan Pazarı’nda karantinadaki köylerden hayvan satışının tamamen durdurulduğu gelen bilgiler arasında.

MAVİ DİL HASTALIĞI

Mavi Dil hastalığı kan emen sineklerle bulaşan sığırların yanı sıra diğer geviş getirenlerde de görülen viral enfeksiyöz bir hastalıktır. Ülkemizde “ihbarı mecburi hastalıklar” kategorisindedir. Mavi Dil virüsü bugüne kadar insanda izole edilmemiş olup zoonoz bir hastalık değildir. Hayvandan hayvana direk bulaşma oluşmamaktadır. Hasta hayvanların et, süt ve ürünleri insanlar için risk oluşturmaz. Virüsün şimdiye kadar tanımlanmış 24 serotipi vardır.

Doğal şartlarda hastalık yazın yağmurlu mevsimlerde, geceleri alçak ve rutubetli yerlerde meydana gelmektedir. Virüs sığırların kanında 14 hafta kadar etkili olabilmektedir. Akut olaylarda ilk semptom, enfeksiyonu takiben 4-20. günlerde ortaya çıkar. Hastalık yüksek ateş, iştahsızlık, kangrenli burun akıntısı, meme derisi, göz kapağı, ağız ve genital mukozalarda yangılar, dil ve ağız bölgeleri ile mukozalarda erozyon ve bu mukozaların yerinden kalkması, tırnaklarda kızarıklık, şişkinlik ve buna bağlı gelişen topallık ile seyredebilmektedir.

Söz konusu hastalıkta enfeksiyona bağlı olarak süt veriminde hızla bir azalma görülebilmektedir. Gebe dişi sığırlarda yavru atmaya sebep olmaz ancak doğan buzağılarında anomaliler şekillenebilmektedir. Sığırlarda belli bir zaman içerisinde iyileşmeler olduğu bildirilmektedir.

Hastalığın tedavisi yoktur. Bu yüzden koruyucu önlemler alınmalıdır. Hastalıkla mücadelenin esasını, karantina, hasta hayvanların imhası ve sokucu sineklerle mücadele ile birlikte aşılamalar teşkil eder. Mavi dil aşısı gebe hayvanlarda da yavru atmalara ve anomalili buzağı doğumlarına neden olduğundan gebe hayvanlara da aşı uygulaması tavsiye edilmez.

Hasan Boyacıoğlu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.