EDİRNE’DE HER 100 KİŞİDEN 14’Ü YAŞLI!

Edirne Valiliği ve Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ‘Bölgesel Yaşlı Refahı’ seminerinde konuşan Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, “Türkiye genelinde yüzde 8.8 olan 65 yaş üstü nüfus, ilimizde yüzde 14’tür. Yani ilimizdeki her 100 kişiden 14 kişisi 65 yaş üstünü oluşturmaktadır. Bu oranla ilimiz en yaşlı iller kategorisine girmektedir.” ifadelerini kullandı.

EDİRNE’DE HER 100 KİŞİDEN 14’Ü YAŞLI!

Edirne Valiliği ve Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ‘Bölgesel Yaşlı Refahı’ seminerinde konuşan Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, “Türkiye genelinde yüzde 8.8 olan 65 yaş üstü nüfus, ilimizde yüzde 14’tür. Yani ilimizdeki her 100 kişiden 14 kişisi 65 yaş üstünü oluşturmaktadır. Bu oranla ilimiz en yaşlı iller kategorisine girmektedir.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Ekim 2019 Cuma 07:21
EDİRNE’DE HER 100 KİŞİDEN 14’Ü YAŞLI!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Edirne Valiliği ve Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerini kapsayan Bölgesel Yaşlı Refahı Semineri dün Edirne Tarım İl Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi. Seminere, Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanı Umut Pınar Büyükkayaer, Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ve Yaver Tetik, Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

ÖZBAŞ: “2050’DE HER 5 KİŞİDEN 1’İ 65 YAŞ ÜSTÜ OLACAK”

Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş,burada yaptığı konuşmada, “Bilindiği üzere Cumhurbaşkanlığımız tarafından 80 günlük eylem planı kapsamında 2019 yılı yaşlı yılı ilan edildi. Hayatlarının büyük kısmını ailesine, toplumuna, vatanına ve milletine adayarak günümüz gençliğini yetiştirmek için harcamış olan yaşlılarımızın, hak etmiş olduğu saygıyı ve değeri görmesi, kaliteli, sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmelerini sağlamak hepimizin ortak görevidir. Ülkemizdeki doğurganlık artış hızı sürekli olarak düşmekte, yaşlı nüfusumuz ise sürekli olarak artmaktadır. TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde 2016 yılına yüzde 8.3 olan 65 yaş üstü nüfus oranımız, 2017 yılında 8.53’e, 2018 yılında da 8.8’e yükselmiştir. 2050 yılına geldiğimizde ülkemizdeki her 5 kişiden birinin 65 yaş üstü nüfusu oluşturacağı hepimiz tarafından bilinmektedir.” dedi.

ÖZBAŞ: “İLİMİZ EN YAŞLI İLLER KATEGORİSİNDE”

Türkiye genelinde 8.8 olan 65 yaş üstü oranın Edirne’de yüzde 14 olduğunu belirten Özbaş, “Bugün itibariyle 406 bin 855 olan il nüfusumuzun 55 bin 94 kişisini 65 yaş üstü nüfus oluşturmaktadır. Türkiye genelinde yüzde 8.8 olan 65 yaş üstü nüfus, ilimizde yüzde 14’tür. Yani ilimizdeki her 100 kişiden 14 kişisi 65 yaş üstünü oluşturmaktadır. Bu oranla ilimiz en yaşlı iller kategorisine girmektedir. İlçeler bazında baktığımızda Süloğlu’nda yüzde 17.5, İpsala’da 15.97, Uzunköprü’de 18.9, Havsa’da 19.39, Lalapaşa’da ise her 100 kişiden 20.9 kişisi 65 yaşın üzerindedir. Meriç ilçemizde ise nüfusumuzun 25.19’u yani her 4 kişiden 1’i 65 yaş üzerindedir. Bu durum ilçelerimiz açısından değerlendirildiğinde, ülkemizin 65 yaş üstü grubu ortalamasının neredeyse 2 katına denk gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

ÖZBAŞ: “YAŞLI VE YAŞLILIK ALANI ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİYORUZ”

Oranlara bakıldığında yaşlı ve yaşlılık açısından çalışmalara ağırlık verilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Özbaş, “İlimizin kendine has bu durumu, yaşlı ve yaşlılık alanı ile ilgili çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu yüzden şimdiden ilimizdeki yaşlılık alanıyla ilgili çalışmaları büyük bir titizlikle planlamakta ve yürütmekteyiz. Şu an Edirne merkezinde ve Uzunköprü Süleybe Şefik Huzurevi olmak üzere 2 huzurevimizde tam kapasiteyle hizmet veriyoruz. Ayrıca Edirne Merkez Fırınlarsırtı mevkiinde 200 yatak kapasiteli Huzurevi ile Uzunköprü’de bulunan Ergene Huzurevi projeleri tamamlanmış, inşaat ihalesi aşamasındadır. Sadece Huzurevi açmak, bunlara çözüm üretecek nitelikte değildir. Bu yüzden evde bakım hizmetlerinin geliştirilmesi, gündüz bakım hizmetlerinin artırılması, yaşlı yaşam evlerinin açılması, belediye hizmetlerinin, geriatri bölümlerinin açılması gibi komple çalışmalar yapmak, bunu toplumun tamamına yaymak, büyüklerimizin yaşam kalitesini yükseltmek, sağlıklı mutlu bir yaşlılık sürecini geçirmelerini sağlamak hepimizin ortak görevidir. Yaşlılık, sosyal bir sorun haline gelmeden insan onuruna yaraşır şekilde saygı, sevgi içerisinde onur ve haklarını koruyarak, sağlıklı yaşlanmalarını sağlamak, koruyucu, önleyici ve destekleyici tedbirleri geliştirmek bizlerin en önde gelen görevlerindendir.” şeklinde konuştu.

TANRIKULU: “ÇOCUK VE YAŞLI DOSTU ŞEHİR YAPMA ÇALIŞMALARIMIZ YILLARDIR DEVAM EDİYOR”

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise, “Biz Edirne Belediyesi olarak değişen dünyanın, değişen yerel yönetim anlayışını her zaman dikkate alarak davranıyoruz. Çünkü artık Dünyada birçok şey değişiyor, dönüşüyor, evriliyor. O nedenle yerel yönetim olarak da, şehrimizi çocuk ve yaşlı dostu şehir ile engelsiz kent yapma adına çalışmalarımızı çok uzun yıllardır sürdürüyoruz. Bizim asıl amacımız; şehirleri yaşanabilir bir şehir haline getirmektir. Yani kadın, çocuk, yaşlı, engelli eğer rahatça yaşayabiliyorsa, belediye hizmetlerinden, kurum hizmetlerinden rahatça yararlanabiliyorsa; o zaman biz şehri yaşanılabilir bir şehir haline getiririz.” dedi.  

BÜYÜKKAYAER: “İNSANIN İYİ OLMA HALİNİ ARTTIRMAK ZORUNDAYIZ”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanı Umut Pınar Büyükkayaer de, “Dünya Sağlık Örgütü insan ömrünün yaşlılık dönemini artık 74 yaşından itibaren başlatıyor. Biz Bakanlık olarak insan ömrünü doğumla başlatıyoruz ve bütün sosyal politika ve sosyal yardım alanlarının hepsinde, eğitimde, iş gücüne katılımda, sosyal hizmetlerde hepsinde insanın yanındayız. Fakat yaşlılık, insanın ömür süresinin uzaması, aslında insanın iyi olma halinin artışıdır. Dolayısıyla toplum refahını arttırmak istiyorsak öncelikle kamu hizmet politikalarında, insanın iyi olma halini arttırmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

GÜLER: “BİRÇOK DÜNYA ÜLKESİNE ÖRNEK OLABİLECEK UYGULAMALAR GELİŞTİRDİK”

Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, refah düzeyi yüksek toplumlardaki ortak özelliklerden bir tanesinin yaşlı nüfus oranlarındaki yükseklik olduğunu belirterek, “Yaşlı nüfusunun yüksek olması tıbbi gelişmelerin de etkisiyle ülkemizde de sürekli artmakta. Cumhurbaşkanlığımızca yürütülen eylem planlarında geçen doğurganlık oranlarımızı da mutlaka artırma yönünde ciddi çabalar sarf ediyoruz. Yaşlılığı aslında bir tiyatro sahnesine benzetiyorum. Oyunda görev alan yaşlanmış, saçlarına ak düşmüş insanların artık sahneyi yeni oyunculara devretmesini simgelediğini düşünüyorum. Yaşlılık böyle bir şey. Yaşlılığın oluşmasında demokratik, sosyo-ekonomik, siyasal faktörler, insancıl gerekçeler çok önemli. Tarihte Avrupa’daki yaşlı nüfusun artmasındaki temel faktörlerden birisi de 1’inci ve 2’nci Dünya Savaşı’ndaki kayıplar. Aktif nüfusun ölmesi Avrupa’daki yaşlanmayı da beraberinde getiriyor. Bizler ülke olarak birçok dünya ülkesine, uyguladığımız birçok sosyal politikalarla örnek olabilecek uygulamaları da geliştirdik. Sosyal hizmetler konusunda gerçekten dünyada örnek gösterilecek uygulamalara imza atıyoruz. Eksik olduğumuz yönlerimiz mutlaka var. Özellikle emeklilik sistemimizin daha da revize edilmesi, yaşlılarımızın yaşlılık hissine kapılmadan ekonomik hayatın içerisinde olmalarını da oldukça önemsiyorum. Umarım bu seminer uygulanacak makro politikalar için pozitif katkı sağlar.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından uzmanlar tarafından yaşlılıkla ilgili çeşitli konularda sunumlar yapıldı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.