KAÇAK SİGARA ÜRÜNLERİNE DİKKAT !

Edirne Bakkallar ve Tekel bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör son yıllarda kaçak sigara pazarının arttığını belirterek, bunun önüne bir türlü geçilemediğini buna bir de Makoron sigaraların girdiğini bunun devlete verdiği zarara dikkat çekti.

KAÇAK SİGARA ÜRÜNLERİNE DİKKAT !

Edirne Bakkallar ve Tekel bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör son yıllarda kaçak sigara pazarının arttığını belirterek, bunun önüne bir türlü geçilemediğini buna bir de Makoron sigaraların girdiğini bunun devlete verdiği zarara dikkat çekti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
21 Eylül 2017 Perşembe 09:49
KAÇAK SİGARA ÜRÜNLERİNE DİKKAT !

    Yaşagör, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “ Sigara kaçakçılığı ve kaçak sigara üretimi konusunda bugüne kadar defalarca gündeme getirdik. Kaçak olarak yapılan sigaralarda kullanılan tütünün ne  olduğu belirsiz,bu  insan sağlığı açısından da tehlike oluşturmaktadır.Çünkü  normal tütünler depolarda bekletilirken belli düzeyde ısı ve nemin  oranları olması  gereklidir.
    KAÇAK TÜTÜNLERİN NEREDE  TOPLANDIĞI BELİRSİZ   
    Kaçak olarak pazarlanan bu tütünlerin hangi koşullarda  bulunduğu, nerelerde bekletildiği, hangi yöntem ve şartlarda sigaraya dönüştüğü belli olmadığından insan sağlığı açısından tehlike arz etmektedir. Tütünün insan sağlığına verdiği zarar biliniyor bir de böyle kaçak olarak ve uygun olmayan koşullarda yapılan sigaraların zararı ondan kat kat üstündür” dedi. Vatandaşlarımız kesinlikle kaçak yapın sigaralardan uzak durmaları  sağlıkları açısından çok önemli olduğun ifade eden  Yaşagör,”. Sigara fiyatları çok yüksek olduğu malum. Vergiler nedeniyle  sigara fiyatları yüksek oluyor. Böyle olmasına rağmen sigara tiryakilerimiz kaçak tütün kullanmamalı.  Bilindiği gibi sağlığımız her şeyden önemli. Aslında doğru olan sigara içmemeleridir. Sigara kaçakçılığını önlemek için ilgililer gerekli çalışmayı yapıyor. Kolluk kuvvetlerimizin bu yönde  başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Bunun yeterli olmadığı görülüyor.  Kaçak sigara üretimi devam ettiği, sınır kenti olmamız ve kaçak sigara ve içkiye ilgi bulunması nedeniyle,yetkililer bu konuda  daha gayretli olmaları gerekiyor” 
    MAKORON SİGARALARIN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR 
     Yaşagör açıklamasında daha sonra, “ Evlerde ve işyerlerinde  yapılan ( makoron) diye tanımlanan sigaralar halk arasında yaygınlaşıyor.  Kaçak tütünler bir aparatın  içine doldurularak  2,5-3 liraya piyasada satıldığı duyumunu alıyoruz.  Bu tür sigara satışları yasal değildir. Tütün doldurulup sigara satışı yapılamaz. Yetkililerimiz bu konuda duyarlı olmalı.  Bu tür sigara pazarlayanlar ya poşete koyarak satışını yapıyor. ya da komşu ülkelerden sigara paketlerini bastırıp onun içine doldurarak pazarlıyorlar. Bazı kişiler ise  boşalan sigara paketlerini toplayıp içine yaptıkları  sigaraları  doldurup satışı gerçekleştiriyorlar” dedi
    FİRMALAR DENETLEME YAPAMIYOR       
    Kaçak sigara  konusunu  firmaların takip ettiğini  belirten Yaşagör, “  Buna rağmen kaçak sigara  satışı devam ettiğine göre denetimde yetersizlik var demektir. Firmalar sadece piyasa araştırması yapabiliyor. Bunu denetlemek ise kolluk kuvvetlerimizin görevi. Kaçak sigara konusunda vatandaşlarımız da duyarlı olmalı. Çünkü bu tür Betkanyon sigaralar insan sağlığı açısından çok tehlike oluşturuyor. Bu işi yapanlar vatandaşlarımız tarafından 155 nolu telefonla duyurulması  kaçakçılığı önleme açısından yararlı olacaktır”
         TÜTÜN MAMULLERİ PAKET OLARAK PAZARLANIR   
    İşyerlerinde tek sigara satışı kesinlikle yasak olduğunu kaydeden Yaşagör,” Biz esnaf arkadaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz. Tütün mamulleri paket olarak alınıp paket olarak satılacaktır. Biz tütün mamulü ve alkol satışı için her yıl bu işle ilgili ruhsatlarımızı yenilemek zorundayız. Buradan bir kez daha duyurmak isterim, bizim işyerlerimizde açık alkol ve sigara satışı kesinlikle yasaktır” dedi
    PERAKENDECİLİK YASASI BİZE FAYDA SAĞLAMADI  
    Daha önce yürürlüğe giren” Perakendecilik Yasası”nin  küçük esnaf fazla yararının olmadığından yakınan Yaşagör, “ Bu yasada küçük esnaflarımızı koruyan bir madde yok. Yalnız hafta sonlarında  bize bir muafiyet getirildi.Büyük esnaflar için  hafta sonu ruhsatı alması zorunluluğu var, biz küçük esnaflar için böyle bir zorunluluk yok.Bunun dışında   çıkan yasada esnaflarımızı koruyucu kollayıcı, işini geliştirici bir  uygulama yok.
    Zincir marketler küçük esnaflarımızın iş alanlarını daraltıyor. Bu marketler mahalle aralarına kadar yaygınlaştılar. Bunlarla küçük esnaflarımızı rekabet etmeleri mümkün değil.Bu marketler marka mal satmaktan ziyade fason üretim yaptırıp onları parlıyorlar.Böylece daha ucuza mal ettirmeye çalışıyorlar.Bizim sattığımız ürünlerle marketlerde satılan ürünler arasında kalite farkı var. İncelendiğinde bu görülebilir.Bizim vatandaşlarımıza önerimiz “her zaman bilinen markayı kollanmaları” olacaktır.  Büyük marketlere gidildiğinde kesinlikle markalı mal alınması gerekir. Çünkü aynı amaç için yapılan diğer ürünlerin kalite farkı var” dedi 
    Belli toplantılarda üst kuruluşların da   bu şikayetlerimizi dile getirdiğini kaydeden Süleyman Yaşagör” Bu yeterli olmuyor. Sonuçta bu kararlar hükümet tarafından alınıyor. Bakanlık  esnafların beklentileri doğrultusunda karar alması gerekir.Marketlerin şehirlerin nüfus oranları dikkate alınarak düzenleme yapılabilir. Bu arada bizler de rekabetçi piyasada yerimizi almamız gerekir. Biz daha önceleri  ürünlerimizi toplu alımı konusunda çalışmalarımız oldu. İlk zamanlar bunda başarılı olduk daha sonraları aksamalar oldu.Bu yönde karar alma aşamasında sıkıntılar yaşadık. Bu tür kararlarda her kafadan ayrı ses çıktığı için karar alınamıyor, bu nedenle başarılı olamıyoruz” dedi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.