KOMŞUNUN BAHAR SEVİNCİ

Eski bir Bulgar geleneğini yaşatmak için Bulgaristan Başkonsolosluğu tarafından hazırlanan Marteniçkalar Saraçlar Caddesi'nde dolaşan vatandaşlara ve esnaflara dağıtıldı. Özel bir zarfa konulan Marteniçkalara, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

KOMŞUNUN BAHAR SEVİNCİ

Eski bir Bulgar geleneğini yaşatmak için Bulgaristan Başkonsolosluğu tarafından hazırlanan Marteniçkalar Saraçlar Caddesi'nde dolaşan vatandaşlara ve esnaflara dağıtıldı. Özel bir zarfa konulan Marteniçkalara, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
01 Mart 2024 Cuma 00:00
KOMŞUNUN BAHAR SEVİNCİ

Bulgaristan Başkonsolosluğu tarafından baharın müjdecisi olarak bilinen Marteniçka bilekliklerİ dağıtımı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi.

 Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Bulgaristan Başkonsolosu Borislav Dimitrov, konsoloslar Atanas Dimov, Roberto İvanov ve yöresel kıyafet giyimli konsolosluk görevlileri vatandaşlara kırmızı beyaz ip ve boncukla yapılmış marteniçka bilekliği dağıttı.

Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen Bulgar yetkililer giydiği geleneksel kıyafetlerle günün anlamına uygun ellerinde sepetlerle Saraçlar Caddesi'ne yürüdü. Vatandaşlara 'Marteniçka bileklikleri' dağıtan Bulgarlar, bahar bayramlarını kutladıklarını söyledi.

"ESKİ BİR GELENEK"

Her yıl Mart ayının ilk haftasında baharın gelişini kutladıklarını söyleyen Bulgaristan Başkonsolosu Borislav Dimitrov, Mart ayının başından sonuna kadar, leylek görene kadar bilekte taşınan marteniçka takma adetinin "Baba Marta" geleneği olarak bilinen kültüre dayandığını kendilerinin de bu kültürü yaşatmak için etkinlik düzenlediklerini aktardı.

Marteniçka'nın yıllardır kutlanan bir gelenek olduğunu belirten Dimitrov,"Sağlık, kısmet, bereket ve huzur getirmesini dileyerek bileğimize takıyoruz. Bir leylek gördüğümüzde bileğimizdeki marteniçkayı çıkarıp dilek dileyerek ağaca asıyoruz" dedi.

"BAHARI KUTLUYORUZ"

Bulgaristan Edirne Konsolosu Atanas Dimov, "Bizim rivayetlerimize göre Nine Mart'ta çocuklardan başlayarak, sonra ormana ve tarlalara giderek herkese böyle kırmızı, beyaz, ipli Marteniçka dediğimiz bileklikleri takıyor. Yani sene sağlıklı olsun, huzurlu olsun, bol bereketli olsun. Bizim inancımıza göre, yani geleneklerimize göre, bugün artık kışı ufaktan göndermeye başlıyoruz ve ilkbahar için hazırlıklara başlıyoruz. Doğanın yeniden canlandırmasını kutluyoruz. Bu Marteniçkaları leylek görene kadar ya da bir ağaç çiçekleri açana kadar takıyoruz. Ondan sonra da ya ağaçlara takıyoruz veya taş altına koyuyoruz. Güzel dilekler tutuyoruz ve olacağını ümitle bekliyoruz" diye konuştu.

"BEREKET, SAĞLIK VE ÖZGÜRLÜK"

Renklerin anlamına ilişkin de Dimov,"beyaz özgürlük, sağlık, huzuru sembolize ediyor. Kırmızı da bereket. Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosluğu olarak, yaklaşık bin 500 Marteniçka dağıtacağız. Çünkü biliyorsunuz her cuma günü Bulgaristan'dan gelen vatandaşlarımız var. Hem de buradaki insanlarla zaten Türkiye bizim çok büyük bir dostumuzdur. Bu gelenek ufaktan da buraya geçmiştir artık. O yüzden de dostluğumuzu da kutlayacağız" dedi.

TANRIKULU, "HUZUR VE BARIŞ GETİRSİN"

Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, yıllardır devam eden geleneği Edirne'de yaşattıklarını söyledi. Hazırlanan bin 500 adet bilekliği vatandaşlara dağıttıklarını ifade eden Tanrıkulu, geleneğin tüm insanlığa sağlık, huzur, barış ve mutluluk getirmesini diledi.

Bulgar inanışına göre yapılan etkinlikle beraber, 1 Mart tarihi itibariyle takılmaya başlanan Marteniçka bilekliği leylek görene kadar takılıyor ve sonrasında meyve veren bir ağaca bağlanarak dilek tutuluyor.

MARTENİÇKANIN ANLAMI NEDİR?

Marteniçka, 1 Mart’tan başlayarak ay sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir bileklik. Baharın gelişi dolayısıyla geleneksel Baba Marta günleri başlar. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan'a has bir gelenektir. Bulgarlar yakınlarına ve arkadaşlarına “marteniçka” olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye edilir. Marteniçkalar el yapımıdır, yalnızca hediye edilebilir, mütevazı bir dilekle bileğe bağlanır, leylek görünce de baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve dilek gerçekleşir.

Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.