KÖMÜR OCAĞINA KARŞI BİRLİK OLDULAR

Edirne’de sivil toplum örgütleri ve meslek odaları Demirhanlı köyündeki kömür ocağının doğaya ve köylüye verdiği zarar sonrası bir araya gelerek, kömür ocağına karşı bir mücadele başlattı. 

KÖMÜR OCAĞINA KARŞI BİRLİK OLDULAR

Edirne’de sivil toplum örgütleri ve meslek odaları Demirhanlı köyündeki kömür ocağının doğaya ve köylüye verdiği zarar sonrası bir araya gelerek, kömür ocağına karşı bir mücadele başlattı. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Ağustos 2018 Çarşamba 08:32
KÖMÜR OCAĞINA KARŞI BİRLİK OLDULAR

Demirhanlı köyündeki kömür ocağının köy halkına ve doğaya ciddi zararlar vermesi üzerine Edirne’de sivil toplum örgütleri ve meslek odaları harekete geçti. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayten Eren, Türk Tabipler Birliği Edirne Tabip Odası temsilcisi Ertuğrul Tanrıkulu, TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Yüksek Harita Mühendisi Yılmaz Eren, Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük Demirhanlı köyündeki kömür ocağıyla ilgili Edirne Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nü ziyaret etti. 

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayten Eren “Bir süredir Demirhanlı merasına yapılmış olan kömür ocağı işletmesinin çevreye verdiği zararla ilgili gündeme bir haber düştü. Bunun üzerine bizde Türk Mimar Odaları Temsilcisi, Makine Mühendisleri Odası Temsilcisi, Edirne Tabip Odası Temsilcisi, DAYKO ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak önce işletmeyi gezdik. Çevreye verdiği zararları tespit ettik. O bölgede müthiş bir koku, dere yatağının göle dönmesi, tarihi köprünün sular altında kalması gibi zararlar var. Bu kapsamda bu gün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü ziyaret ettik. İşletmeye geçen ay bir kapatma cezası verilmiş. Bu işletmenin kömür çıkartma ruhsatı var ama yıkama, kırma, paketleme gibi işlemler için hiçbir ruhsatı yok. Yani kaçak bir şekilde dereye zarar vermişler. Normalde bunların bir yıkama havuzları olması lazımmış ama bunlar dereye bir yerden baraj koyup bedava yıkama yeri yapmışlar. Dere köylülerin tarlarını basmış, ürünlerine zarar vermiş. Sonuç olarak bir mali ceza verilmiş. Bundan sonraki süreçte zararların karşılanması üzerine bir çalışma yapmak istiyoruz.” Diye konuştu.

“O KOKU VE KÜKÜRT İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI”

Edirne Tabipler Odası Temsilcisi Ertuğrul Tanrıkulu da, “Tabip odası olarak biz sağlıkla ilgili ne yapabiliriz. Edirne Tabip Odası halkın sağlığı ile yakından ilgileniyor. Özellikle koruyucu hekimlik anlamında çevre sağlığı, halk sağlığı konusunda bizde Edirne Tabip odası olarak bu bileşenlerle birlikte gittik ve orada çok ağır bir koku olduğunu gördük. Oradaki köylüler rüzgar olduğunda camları açamadıklarını ve kokudan duramadıklarını söylediler. O koku ve kükürtün insan sağlığına zararlı olduğunu biliyoruz. Tabip Odası olarak halkımızın sağlığını korumaya kararlıyız. Bu konuda çalışmalarımız devam edecektir.” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.