Kurban kesilirken hayvana kesinlikle eziyet edilmemesi gerektiğini ifade eden Okuş, atıkların da kesinlikle sokaklara ve çöp kutularına atılmaması gerektiğini söyledi. Okuş ayrıca deve, manda, sığır, keçi ve koyundan kurban olacağını belirterek; devede 5, manda ve sığırda 2, keçi ve koyunda ise 1 yaşın üzerindeki hayvanlardan kurban olacağını vurguladı.
“KURBAN KESİLDİKTEN SONRA 3’E AYRILMALIDIR”
Kurbanın yakınlık ifade eden bir kavram olduğunu ifade eden Edirne İl Müftü Vekili Hüseyin Okuş, “Dolayısıyla kurbanı; Allah’a yaklaşma, Allah’ın rızasını kazanma ve Hz. İbrahim’in sünnetini yerine getirme şeklinde anlayabiliriz. Kurbanın vacibiyeti için; Müslüman olmak, ergenlik çağına erişmiş olmak, akıllı olmak, hür olmak ve seferi olmamak gerekir. Bir de dinen zengin olmak gerekir. Dinen zenginliğin miktarı da, Başkanlığımızca 80.18 gram olarak belirtilen altın miktarıdır. Bütün bu şartlara uyan kişi kurban kesmekle yükümlüdür. Kurban kesen kişi Allah’ın rızasını yerine getirmiş olur, Allah’a karşı kulluk vazifesini yapmış olur, etrafındaki insanlara da kesmiş olduğu kurbanlardan dağıtarak yardımlaşma ve dayanışma örneğini göstermiş olur. Peygamber Efendimiz bize bu konuda güzel bir örnek bırakmıştır. Kurbanı kestikten sonra 3’e ayırmamızı söyler. Bunlardan bir bölümünü kendi evinize, bir bölümünü yakın akrabalara, bir bölümünü de etrafınızdaki fakir komşuya dağıtınız der. Kurbanın kesildikten sonraki uygulama şekli budur.” dedi.
KURBAN KESERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Kurbanı keserken dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu belirten Okuş, “Birincisi kurban keserken asla kurbana eziyet etmemek gerekir. Kurbanımızı kıbleye çevirerek tekbirlerle, korkutmadan, ona keseceğimiz bıçağı göstermeden kesmek gerekir. Çünkü o da bir candır ve gereken hassasiyet mutlaka gösterilmelidir. İkincisi kestikten sonra önemli hususiyet, kurban atıklarının asla sokaklara, caddelere, çöp tenekelerine atılmamaları; toprağa gömülmeleri gerekir. Hem insanlara hastalık vs. bulaşmaması için hem de bu güzel ibadeti güzel bir şekilde sonuçlandırmak için bunlara özellikle dikkat edilmelidir.” ifadelerini kullandı.
HANGİ HAYVANLARDAN KURBAN OLMAZ?
Hangi hayvanlardan, hangi durumlarda kurban olacağının da önemli bir konu olduğunu dile getiren Okuş, “Tabi kurbanın hangi hayvanlardan kesilmesi gerektiği de önemli bir konudur. Özellikle kurban pazarına getirilen hayvanlarda buna dikkat edilmesi gerekiyor. Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunlardaki şartlardan biri; devenin 5 yaşında, sığır ile mandanın 2 yaşında, koyun ile keçinin 1 yaşında olması gerekir. Koyun ve keçide 1 hisse olur. Manda ve devede 1’den 7’ye kadar hisse olabilir. 1 ya da 2 gözü kör, kemiklerinde ilik kalmayacak kadar çok zayıf, kesim yerine gidemeyecek kadar topal ve zayıf, kulağının ve kuyruğunun 3’te 1’inden fazlası kopmuş, dişlerinin yarıdan fazlası dökülmüş, doğuştan kulağı bulunmayan, memelerinin ucu kesilmiş, koyun ve keçide 1; sığırda 2 memesi kurumuş, boynuzlarının 1’i ya da 2’si kökünden kırılmış, ilaçla sütü kesilmiş, pislik yiyip bir süre hapsedilip temiz yiyeceklerle beslenmemiş, burnu kesilmiş, dilinin çoğu kesilmiş, ölüm derecesinde hasta olan hayvanlardan kurban olmaz. Bunlar da dikkat edilmesi gereken hususlardır. Kurbana mani olmayan durumlar da vardır. Bunlar da; doğuştan boynuzsuz ve boynuzu biraz kırılmış, dişlerinden biraz dökülmüş olan hayvanların kurban edilmesi caizdir.” şeklinde konuştu.
Kerem Filiz