‘SAFRAN’ HASADI YAPILDI

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde bu yıl ilk kez üretimi yapılan, “Safran”ın ilk hasadı dün gerçekleşti. Gramı 50 liraya satılan Safran’ın  üretiminin ülke genelinde artırılması için çalışma yürütülüyor. 5 yıl önce merak ettiği için Safran üretimine başlayan Hasan Artan, talebin büyük olduğunu hatırlatarak, önce evinin bahçesinde başladığı şu anda da tarlaya ektiğini dile getirdi.

‘SAFRAN’ HASADI YAPILDI

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde bu yıl ilk kez üretimi yapılan, “Safran”ın ilk hasadı dün gerçekleşti. Gramı 50 liraya satılan Safran’ın  üretiminin ülke genelinde artırılması için çalışma yürütülüyor. 5 yıl önce merak ettiği için Safran üretimine başlayan Hasan Artan, talebin büyük olduğunu hatırlatarak, önce evinin bahçesinde başladığı şu anda da tarlaya ektiğini dile getirdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Kasım 2021 Cuma 06:59
‘SAFRAN’ HASADI YAPILDI

İlaç ve gıda sektöründe kullanılan değeri her geçen gün artan Safran, artık Edirne’de de yetişmeye başladı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde bu yıl ilk kez ekilen Safran’ın ilk hasadına da başlandı.

Safran bitkisinin hasadı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tarla Günü Etkinlikleri kapsamında Edirne merkez Karaağaç Mahallesindeki Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde yapıldı.  Düzenlenen etkiliğe Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ediren Eczacılık Fakültesi öğrenci ve öğretim görevlileri ile çok sayıda konuk katıldı.

Törende konuşan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, Safran üretimi için Edirne’nin yüksek potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

Enstitüye ait olan Karaağaç'taki arazide 2021 yılında 55 civarında tıbbi aromatik bitkinin ekimin yapılığını dile getiren Tülek, bölgeye uyum sağlayan ve ekonomik öneme sahip olan türlerin belirlenerek bu sayının daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Safran hasadının Ekim ayı ortasından Kasım ayı ortasına kadar devam ettiğinide sözlerine ekleyen Tülek, “Yaklaşık 1 aylık boyunca her gün topluyoruz. Safran gerçekten çok özel bir bitki. Antik çağlardan bu yana tarımı yapılan, değişik amaçlarla kullanılan kadim bir bitki. Biz safranın aynı bitki ismiyle isimlendirilen çiçeklerinin dişi çiçeklerinden faydalanıyoruz. Çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Bu çalışmalar kapsamında bizler enstitü olarak değişik kurumlarla işbirliği halindeyiz. Osmanlı tıbbında da kullanılmış bir bitki. Ülkemizde üretimini artırmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. Tülek ayrıca, safran’ın gramının yaklaşık 50 liradan alıcı bulduğunu da sözlerine ekledi. Tülek, ayrıca safran hakkında bilgi vererek, katılımcıları bilgilendirdi.

EVİN BAHÇESİNDE BAŞLADI

Yaklaşık 5 yıldır safran üretimi yapan Hasan Artan, ürettiği safranı genellikle yiyecek sektörü tarafından alındığını dile getirerek, “5 yıl önce bir kilo Safran Soğanı olarak bahçemde üretime başladım. Şu anda bir tarlaya ektim. Hatta Tarımsal Araştırma’ya ekilen Safranların soğarlarını da bern verdim. Bitkiden Safran da alındığı gibi soğanı da ciddi bir gelir elde ettiriyor. Şu anda Safran Soğanının kilosu 200 TL. ciddi bir talep var. Geliri yüksek, oldukça pahalı bir bitki. Üretimde biraz zorlukları var. Türkiye'nin her tarafından soğan talep ediliyor. Ben bu sene taleplere yetişemedim” şeklinde konuştu.

GÜRKAN, “ÇARE DOĞAYA DÖNÜŞTE”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’da yaptığı konuşmada,  Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün anlamlı ve değerli çalışmalar yaptığını belirterek, “Yaptıkları çalışmalar tüm Türkiye’de ve Balkan coğrafyasında da takip ediliyor. İnsanlığın beslenme ihtiyaçları her geçen gün artıyor. Edirne’ye baktığımızda 55 çeşit tıbbi aromatik bitki üretimi yapılıyor.  Yerli tohumların ata tohumlarının ortaya çıkartılması bizim için çok önemli. Bizde Belediye olarak kurduğumuz Cumhuriyet Çiftliğinde Trakya Tarımsa araştırmanın bilgisinden, deneyiminden tecrübelerinden ve insan gücünden faydalanıyoruz. İşbirliği yapıyoruz. Çünkü amaç ortak. Amaç insanlığın daha sürdürülebilir ve daha sağlıklı gıdalarla beslenmesini sağlamak. İnsanlar doğadan ne kadar uzaklaşırsa o kadar da ilaçlara bağımlı olduğun görüyoruz. Yani çare tekrar doğaya dönüş. Efendim o zaman bu kadar insanın beslenmesini nasıl sağlayacağız dediklerinde de, onun çaresini bilim bulacak” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılarla birlikte ilk Safran Hasadı yapıldı.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.