SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMLARI ÖNCESİ EĞİTİM VERİLECEK

Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü, Sınır Ötesi İşbirliği Programı desteklerinin sürdüğünü belirterek, çağrılara başlamadan önce bilgilendirme toplantılarının düzenleneceğini duyurdu. Edirne’de yapılacak toplantı ise 7 Haziran tarihinde  Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde yapılacak. 

SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMLARI ÖNCESİ EĞİTİM VERİLECEK

Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü, Sınır Ötesi İşbirliği Programı desteklerinin sürdüğünü belirterek, çağrılara başlamadan önce bilgilendirme toplantılarının düzenleneceğini duyurdu. Edirne’de yapılacak toplantı ise 7 Haziran tarihinde  Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde yapılacak. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Haziran 2022 Pazartesi 06:05
SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMLARI ÖNCESİ EĞİTİM VERİLECEK



Sınır Ötesi İşbirliği Projelerine Finansman Desteği 43 ilde devam ediyor.
Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazalı açıklamada, Türkiye’nin AB ile işbirliğinin önemli bir boyutunun  komşumuz olan AB üyeleri ve diğer bölge ülkeleriyle yürütülen ortak projelerin oluşturduğunun altı çizildi.
Açıklamaya şöyle devam edildi:
“Bu kapsamda, Sınır Ötesi İşbirliği Programları (SÖİ), Akdeniz, Karadeniz ve Trakya bölgelerimizde sınır ötesi paydaşlar ile birlikte yürütülen projelere önemli finansman olanağı sağlamakta. Avrupa Birliği Başkanlığı olarak önümüzdeki süreçte yeni teklif çağrılarını duyuracağımız bu programlardan daha etkin bir şekilde istifade edilebilmesi için bir dizi tanıtım etkinliği hazırladık. İlk olarak Edirne ve Kırklareli illerimize yönelik olarak, 7 Haziran 2022 tarihinde Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde bir seminer düzenleyeceğiz. Hemen ardından 8-9 Haziran tarihlerinde bu programlara proje sunmak isteyen yararlanıcılarımıza bir proje hazırlama eğitimi vereceğiz.
Sınır Ötesi İşbirliği Programları, uygulandıkları program alanlarında sosyal kalkınmanın temin edilmesi, sürdürülebilir iktisadi kalkınmanın hızlandırılması, doğal, kültürel ve tarihi miras değerlerinin korunması gibi hedefler taşıyor. Yerel yönetimler, merkezi yönetiminin taşra teşkilatı, eğitim kurumları, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları gibi pek çok paydaşın sınırın ötesindeki ortaklarıyla birlikte hayata geçirdiği projeler, bir yandan önemli yatırılmalara ön ayak olurken, bir yandan da toplumları birbirine yakınlaştırarak önyargıların kırılmasına katkı sağlıyor. Söz konusu Sınır Ötesi İşbirliği (SÖİ) programlarının, ülkemizdeki yönetim ve uygulaması ise Ulusal Otorite sıfatıyla Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülüyor.
Bu bağlamda,  2004 yılından bu yana katıldığımız Interreg Bulgaristan-Türkiye IPA SÖİ Programı, 2006 yılından itibaren katıldığımız Interreg Next Karadeniz Havzasında SÖİ Programı ile ülkemizin ilk defa katılacağı Interreg Next Akdeniz Havzasında SÖİ Programının 2021-2027 dönemi hazırlıklarında son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Avrupa Birliği Komisyonu ve katılımcı ülkelerin katkılarıyla hazırlanan programların ilk teklif çağırılarının 2022 yılı sonu ve 2023 yılı başında hayata geçirilmesi bekleniyor.
TRAKYA BÖLGEMİZE 105 MİLYON AVRO AB FONU AKTARILACAK
Interreg Türkiye-Bulgaristan IPA Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Edirne ve Kırklareli illerimizde 2004 yılından beri çevrenin korunması, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir turizm gibi alanlarda 250’ye yakın proje tamamlandı. Bu projeler çerçevesinde bölgeye aktardığımız AB fonu 70 Milyon Avro’ya ulaşmış durumda. 
Programın 2021-2027 dönemi için belirlenen öncelikler arasında “Daha yeşil ve düşük karbon tüketen bir Avrupa”, “Vatandaşlarına daha yakın bir Avrupa” ile “Daha güvenli bir Avrupa” başlıkları bulunmakta. Bu kapsamda uygulanacak projelere ise 34,4 milyon Avro tahsis edilecek.
KARADENİZ ÜLKELERİYLE DE YAKINLAŞMAMIZ SÜRÜYOR
Interreg Next Karadeniz Havzasında SÖİ Programı, çok taraflı bir işbirliği platformu işlevi görüyor. Programda Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan yer alıyor. Program kapsamında ülkemizden İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane illerinde bulunan yararlanıcılar proje sunabiliyor.
Program altında 2007-2013 ve 2014-2020 dönemlerinde toplam 72 milyon Avro bütçe tahsis edildi. Bu çerçevede, işletmelerin ve girişimciliğin teşvik edilmesi ve çevrenin korunması gibi başlıklar altında bugüne dek 67 Türk ortaklı projeye finansman sağlandı. 2021-2027 döneminde toplam bütçesi 68 Milyon Avro olarak öngörülen programın öncelikleri “Daha rekabetçi ve akıllı Avrupa” ve “Daha yeşil ve düşük karbon tüketen bir Avrupa” olarak belirlendi.
YENİ İŞBİRLİĞİ SAHASI AKDENİZ HAVZASI
Ülkemizin 2021-2027 döneminde dâhil olmak üzere hazırlık çalışmalarını sürdürdüğümüz Interreg Next Akdeniz Havzasında SÖİ Programı ile Akdeniz illerimizde de sınır ötesi etkisi bulunan projelere finansman sağlayacağız. Programa ülkemiz dışında Fransa, Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz, İspanya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Cezayir, Mısır, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan ve Tunus katılım sağlıyor. Programın ülkemizdeki faaliyet alanı Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerini kapsayacak.
2021-2027 bütçesi 244.4 Milyon Avro olarak öngörülen programın öncelik alanları arasında “Daha rekabetçi ve akıllı Avrupa”, “Daha yeşil ve düşük karbon tüketen bir Avrupa” ve “Daha sosyal ve katılımcı bir Avrupa” olması öngörülüyor.
DAHA YAKIN VE GÜÇLÜ BİR İŞBİRLİĞİ İÇİN SAHAYA İNİYORUZ
2021-2027 dönemi altındaki ilk teklif çağrılarını 2022 yılı sonunda ve 2023 yılı başında duyuracağımız sınır ötesi işbirliği programlarımızın uygulamaya başlaması sabırsızlıkla bekleniyor. Programlar altında elde edilen başarının artarak sürdürülmesi için bu teklif çağrıları kapsamında program alanlarındaki yararlanıcılarımızın proje önerilerini değerlendireceğiz. 
Bu kapsamda, düzenleyeceğimiz tanıtım etkinliklerinden ilki, her üç sınır ötesi işbirliği programının uygulama alanına giren Edirne ve Kırklareli illerimize yönelik olacak. 7 Haziran 2022 tarihinde Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenleyeceğimiz seminerin hemen ardından 8-9 Haziran tarihlerinde de programlara iştirak etmeyi planlayan yararlanıcılarımıza proje hazırlama eğitimi vereceğiz. Katılım sağlayacak potansiyel yararlanıcılarımızla birlikte, bu yeni dönemde ülkemiz için çok daha faydalı projeler üretmeyi amaçlıyoruz.”
Yavuz Göktaş
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.